Ispiši ovu stranicu

Plenković: Prihvaćamo sve prijedloge inicijative "67 je previše"!

Premijer naglasio da je Vlada RH čula poruku hrvatskih građana Premijer naglasio da je Vlada RH čula poruku hrvatskih građana Foto: Arhiv HRV-a

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je Vlada odlučila u cijelosti prihvatiti zahtjeve inicijative "67 je previše" o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju i vraćanju granice za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina, te da će predložiti i izmjene Zakona o radu, kako bi se moglo raditi i nakon 65. godine, prenosi HINA.

Vlada će Saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranja. Prihvatit ćemo u cijelosti prijedlog referendumske  inicijative i u određenim elementima promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju i uputiti Saboru, rekao je Plenković na sjednici Vlade, no pritom nije ništa rekao o traženju sindikata da se raspiše referendum o njihovim zahtjevima.

Podsjetio je kako je tijekom proljeća građanska inicijativa "67 je previše", predvođena trima sindikalnim središnjicama, prikupila nešto više od 700.000 potpisa.

Vlada je, kaže Plenković, čula poruku hrvatskih građana, iako smatra da duži ostanak u svijetu rada i kasnije ostvarivanje prava na mirovinu nije objektivna okolnost koja je svojstvena samo Hrvatskoj nego i drugima, a činjenica je i da dio građana želi raditi nakon 65. godine.

To potkrepljuje 13.500 umirovljenika koji su se vratili na tržište rada, a takvih ima još, i to u različitim granama, istaknuo je.

"Stoga ćemo uz prijedlog o izmjenama Zakona o obaveznom mirovinskom osiguranju, poštujući volju građana, također predložiti promjene Zakona o radu i drugih zakona koji uređuju radnopravni status za pojedine kategorije, na način da oni koji žele mogu raditi i nakon 65. godine", rekao je. 

Time će se ostvariti balans između onoga što je bio temeljni cilj građanske inicijative i sindikalnih središnjica i građana koji su to svojim potpisom podržali, a istodobno će otvoriti mogućnost za građane koji žele ostati na tržištu rada, smatra Plenković.

"Te izmjene će povoljno utjecati na zaposlenost i prihode i rashode državnog proračuna, kao i na visinu mirovina budućih korisnika. Na taj način proširujemo tržište rada i stvaramo nove mogućnosti na tom tržištu i slušamo poruku 700.000 ljudi, ali i pružamo priliku svima koji žele raditi duže da ostanu na tržištu rada", istaknuo je. 

Podsjetio je kako je njegova Vlada krenula u cjelovitu mirovinsku reformu kako bi hrvatski mirovinski sustav prilagodili demografskim izazovima i promjenama na tržištu rada, te gospodarskim prilikama.

To je, ističe Plenković, kada se pogleda u cjelini, jedna od važnih strukturnih reformi poduzetih u mandatu ove Vlade. Dobro je ocijenjena i u izvješću Europske komisije za 2019. te je pridonijela izlasku Hrvatske iz makroekonomskih neravnoteža i poboljšanju njezina kreditnog rejtinga. 

Tom  je reformom naš mirovinski sustav cjelovito unaprijeđen u cilju dugoročne održivosti i primjerenosti mirovina te je ispravljena generacijska nepravda, otklonjene su uočene nejednakosti u mirovinskom sustavu i ostvareni pozitivni pomaci za sadašnje i buduće umirovljenike, ustvrdio je.

"Vodili smo računa da nijedna skupina osiguranika ne bi bila oštećena. Do sada su u ovom mandatu mirovine ukupno povećane za  11,7 posto, a najniže, za oko 250.000  sugrađana, ukupno za 15 posto. Zadnji put za 3,13 posto od 1. srpnja. Time smo svim osiguranicima omogućili pravo izbora kakvu će mirovinu primati, imaju pravo izbora povoljnije mirovine", rekao je premijer.

Posebno je istaknuo da je umirovljenicima omogućeno da se uključe u svijet rada i primaju punu mirovinu, što je iskoristilo više od 13.500 umirovljenika.

Reformom smo zaštitili i majke, kaže Plenković, majkama je za svako dijete omogućeno ostvarivanje dodatnog staža od  6 mjeseci, čime će im mirovina biti veća oko 2 posto za svako dijete.

Pročitano 567 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar