NAJNOVIJE
U Vukovaru održana radionica o tradicijskoj kulturnoj baštini Slavonije, Baranje i Srijema

Kulturni centar Travno u okviru 53. Međunarodne smotre folklora Zagreb u suradnji sa ZAKUD-om Vukovarsko - srijemske županije i HKGD - om "Dunav" iz Vukovara organizirao je u Ružičkinoj kući u Vukovaru  radionicu o tradicijskoj kulturnoj baštini Slavonije, Baranje i Srijema.

(Subota, 18 Siječanj 2020 17:55)
Pčelarska udruga „Vukovar 91“ održala godišnju Izvještaju skupštinu

Pčelarska udruga „Vukovar 91“ održala je godišnju Izvještajnu skupštinu na kojoj su izvijestili o projektima, suradnjama i edukacijama provedenima u protekloj godini.

- Težište rada predsjedništva bilo je na edukaciji svih članova te na uspostavljanju suradnje sa svim institucijama na području grada i županije važnim za razvoj pčelarstva. Tu su i razvoj projekta Med u vrtićima i osnovnim školama, odlazak na sajam u Gudovac  te povlačenje potpora od strane grada i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, razvijanje projekta doček gostiju na brzu ruku i nabava lijekova za naše članstvo - rekao je Ivan Dumendžić, predsjednik Pčelarske udruge „Vukovar 91“ te dodao kako je, osim suradnje s Agro-klasterom i zadrugom Vrhunsko vukovarsko, u okviru projekta Med za najmlađe udruga surađivala i s vrtićima Vukovar I i Vukovar II kao i vukovarskim osnovnim školama.

 - Ovim projektom djeca dobivaju med 5 godina  u vrtićima i 8 u osnovnim školama te na taj način stvaraju cjeloživotnu naviku konzumacije meda čime si podižu imunitet i smanje količinu izostanaka. Ono što je  najvažnije, puno se manje koriste antibiotici u prevenciji u našim školama i vrtićima - rekao je Dumendžić.

Udruga je 2019. godine pokrenula i Prve dane meda u Vukovaru čime se široj javnosti približio njen rad, a tom su prigodom održana tri edukativna predavanja Stjepana Kovačića i Josipa Križa kojima je prisustvovalo više od 50 pčelara s područja županije. Dumendžić je najavio i buduće projekte udruge.

- Pored odlaska na sajam u Gudovac, i dalje ćemo organizirati edukativne programe za sve naše članove. Organizirat ćemo druge Dane meda u našem gradu, edukacije djece u vrtićima i školama, evidentirat ćemo pčelinjake, surađivat ćemo s Gradom oko poticajnih mjera. I dalje ćemo razvijati projekt za doček gostiju na brzu ruku  i suradnju s Agro-klasterom te organizirat odlaske na prodajne sajmove diljem Istre i Dalmacije. Pokušat ćemo povećati pogodnosti svih članova naše udruge – naglasio je Dumendžić.

(Subota, 18 Siječanj 2020 15:41)
U Marincima pronađeni posmrtni ostaci četiri osobe

U potrazi za osobama nestalim u Domovinskom ratu, provedbom terenskih istraživanja na području Vukovarsko-srijemske županije u Marincima su danas, 18. siječnja 2020. pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci četiri osobe, koji prema preliminarnim nalazima potječu iz razdoblja Domovinskoga rata.

(Subota, 18 Siječanj 2020 13:05)
Gradska organizacija BM365 - Stranka rada i solidarnosti Vukovar prešla u Hrvatsku konzervativnu stranku

Cijela Gradska organizacija BM365 - Stranka rada i solidarnosti Vukovar  na čelu s predsjednicom i gradskom vijećnicom ​dr. Mirjanom Semenić Rutko​ prešla je u redove Hrvatske konzervativne stranke te platforme Hrvatskih suverenista.

(Subota, 18 Siječanj 2020 12:05)
Teška prometna nesreća na autocesti kod Županje

U subotu oko 4:30 dogodila se teška prometna nesreća kod Velike Kopanice. Jedna osoba je poginula, a pet je ozlijeđeno.

(Subota, 18 Siječanj 2020 09:40)
U Osijeku održani "Dani poslova u turizmu"

Manifestacija „Dani poslova u turizmu“ u sklopu „Regionalne konferencije tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema“ održava se već četvrtu godinu s ciljem predstavljanja zanimanja u turizmu te mogućnostima zapošljavanja i razvoja karijere u turizmu.

(Petak, 17 Siječanj 2020 14:24)
U VSŽ zabilježena 32 slučaja oboljelih od gripe

U prva dva tjedna ove godine u Vukovarsko-srijmskoj županiji 32 osobe su oboljele od gripe.

(Petak, 17 Siječanj 2020 11:14)

Roditelji djece s najtežim oštećenjima traže dodatnog pomoćnika u nastavi

Roditelji djece s najtežim oštećenjima traže dodatnog pomoćnika u nastavi Foto: Valerija Lozančić

Ispred vukovarske Osnovne škole Josipa Matoša održan je prosvjed roditelja djece s teškoćama u razvoju kojim su željeli izraziti nezadovoljstvo ovogodišnjim brojem pomoćnika u nastavi.

Naime, kako je pojasnila majka jedanaestogodišnjeg Lovre, 100%-tnog invalida, Snježana Hrček, dvojica su dječaka s najtežim oštećenjima protekle godine imala jednog pomoćnika, a ove je godine  jedan dodijeljen trojici učenika.
- Ostali smo bez asistenta u nastavi iako smo najranjivija skupina. U skupini je četvero djece, a njih je troje dobilo jednoga pomoćnika. Svako je dijete specifično zbog svoje dijagnoze i niti jedno ne može funkcionirati bez pomoćnika, sami ne mogu ništa – rekla je Hrček.

-To je najteža skupina djeca i moramo sve poduzeti kako bi dobili pomoćnike. Moj Ognjen ima cerebralnu paralizu, ima 100%-tno oštećenje gornjih i donjih ekstremiteta i ne govori. O njemu mora netko brinuti, mora mu, primjerice, pomicati ruku kako bi povukao crtu. Oni s asistentima i terapeutima naprave puno više nego s nama, često nas iznenade svojim postignućima. Stoga im želimo omogućiti da se socijaliziraju i napreduju koliko je moguće – naglasila je Mirjana Krstić, Ognjenova majka dodavši kako su jako zadovoljni dobivenom asistenticom, ali da ona jednostavno fizički ne stigne istovremeno pomoći cijeloj skupini.

Ravnateljica Osnovne škole Josipa Matoša Mirela Posarić pojasnila je kako se prema pravilniku donesenom proljetos po razrednom odjelu dodjeljuje jedan pomoćnik u nastavi.
-Došli smo u situaciju da u jednoj skupini imamo jednog pomoćnika na troje djece. To je po pravilniku, ali obzirom da se radi o djeci u invalidskim kolicima i s izrazitim zdravstvenim poteškoćama, razumijem zabrinutost roditelja. Imamo pomoćnicu koja se zaista trudi, radi i pruža adekvatnu pomoć djeci, ali vjerujem kad bi ih bilo više da bi i roditelji bili zadovoljniji i sigurniji – rekla je Posarić.

Resornom je ministarstvu upućen novi zahtjev za dodatnim pomoćnikom.
Osnovna škola Josipa Matoša ima 59 učenika,  pomoćnici su traženi za njih 17 i odobreno ih je 6.

Pročitano 185 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija