Ispiši ovu stranicu

ICMP unapređuje suradnju s obiteljima nestalih u Hrvatskoj

ICMP unapređuje suradnju s obiteljima nestalih u Hrvatskoj Foto: Saša Kulukcija

U Zagrebu je u organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i uz sudjelovanje Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja održan sastanak s 30 predstavnika udruga obitelji nestalih osoba iz Republike Hrvatske.


Ovo je drugi u nizu sastanaka s obiteljima nestalih osoba koji se organizira u cilju razmjene aktualnih informacija iz procesa traženja i identifikacije nestalih s područja bivše Jugoslavije. Prvi ovakav sastanak održan je s obiteljima iz Bosne i Hercegovine u siječnju.
Sastanci su dio dvogodišnjeg projekta koji je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a provodi ga ICMP, kako bi se nastavili napori za pronalazak 12.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale u cijeloj regiji.  Zemlje u regiji formalno su se obvezale raditi zajedno kao regionalna Grupa za nestale osobe, nastavljajući proces koji je već omogućio pronalazak i identifikaciju više od 70 posto nestalih.

 Na sastanku su predstavljene informacije o novim inicijativama i provedbenim aktivnostima na jačanju regionalne suradnje kao i informacije o najaktualnijim događanjima u Republici Hrvatskoj.

 Obitelji su informirane o zajedničkoj Bazi podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih na području bivše Jugoslavije, donošenju Zakona o osobama nestalim u Domovinskome ratu, naporima koji se poduzimaju u identifikaciji neidentificiranih posmrtnih ostataka i drugim aktivnostima usmjerenim na pronalazak nestalih osoba.

 Predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelji istaknuli su da je ključna prepreka većoj učinkovitosti u procesu nedostatak informacija o prikrivenim masovnim i pojedinačnim grobnicama.

 Na sastanku je zaključeno da je potrebno još šire uključiti obitelji u razgovore o pitanju nestalih osoba koji se odvijaju na međunarodnoj razini. Obitelji također traže od institucija i apeliraju na pojedince da daju informacije o lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica i na taj način pomognu rješavanje ovog bolnog pitanja.

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.

Pročitano 643 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić