Ispiši ovu stranicu

U Poljskoj traje osmi Forum poljskih i hrvatskih regija

Župan Galić sudjelovao na panelu Inovacije u gospodarstvu Župan Galić sudjelovao na panelu Inovacije u gospodarstvu Foto: VSŽ

Do 14.rujna u poljskome gradu Zielona Gora održava se osmi Forum poljskih i hrvatskih regija, priopćili su iz Ureda župana Vukovarsko-srijemske županije.

Tematske odrednice foruma nastavljaju se na zaključke VII Foruma poljskih i hrvatskih regija održanog u Poreču 2018. godine, a odnose se na strateško planiranje razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine, inovacije u gospodarstvu, digitalizaciju javne uprave i javno-privatno partnerstvo.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić sudjelovao je na panelu s temom Inovacije u gospodarstvu.

„Mi želimo maksimalno iskoristiti naše potencijale te ih povezati sa znanjem i tehnologijom. Naši potencijali su zemlja i šume, te raspolažemo sa 160 tisuća hektara plodne zemlje i 70 tisuća hektara šume. Osnovali smo Razvojnu agenciju koja je nositelj razvoja naše županije, provodi brojne razvojne projekte te radi i Plan razvoja Vukovarsko-srijemske županije 2021. – 2027.", istaknuo je Galić.

Na pitanje kako te potencijale možemo pametno iskoristiti, župan Galić je naglasio da u tom smjeru razvijamo naš Centar kompetencija za drvnu tehnologiju kao i Agrotehnološki centar.

"To su strateški projekti naše županije. Ostanak mladih na ruralnim područjima se može realizirati samo kroz otvaranje novih radnih mjesta, a to je opet moguće samo s podizanjem konkurentnosti s novim znanjima i novim tehnologijama koje će kroz poticanje istraživanja, inovacija i digitalne transformacije biti dodana vrijednost našim vrijednim prirodnim resursima koji će time ostvariti sav svoj razvojni potencijal i doprinijeti razvoju naše županije", rekao je Galić.

Ovogodišnji forum u Poljskoj prilika je za brojne susrete u cilju unapređivanja suradnje. Tako se župan Galić na marginama foruma susreo sa zamjenikom maršala Velikopoljske regije Wojciehom Jankowiakom te istaknuo namjeru korištenja poljskih iskustava u prometnom sektoru, posebnu u području unapređivanja željezničkog prometa i povlačenja sredstava iz EU fondova za tu namjenu.

Suradnja hrvatskih županija i poljskih vojvodstava započela kada je, u svibnju 2012.godine u Splitu, potpisana Deklaracija o suradnji između hrvatskih i poljskih regija (vojvodstava), a koju su potpisali sadašnji potpredsjednik Odbora za lokalnu samoupravu i regionalnu politiku u Sejmu, a nekadašnji maršal Mazovjeckog vojvodstva i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Jacek Protas i župan Galić, u svojstvu tadašnjeg predsjednika Hrvatske zajednice županija.

Pročitano 752 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar