NAJNOVIJE
U Domu za starije i nemoćne osobe u Iloku na COVID-19 pozitivna 74 korisnika

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja su 24 sata zabilježena 242 nova slučaja zaraze koronavirusom te dva smrtna slučaja. Velik je postotak novozaraženih u županiji iz Iloka, čime je Ilok postao žarište zaraze. 

(Subota, 05 Prosinac 2020 14:40)
Preporuke za klizališta na otvorenom

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je preporuke za klizališta na otvorenom koja se mogu koristiti u rekreativne svrhe uz pridržavanje epidemioloških mjera te osiguranje najmanje 15 četvornih metara ledene površine po klizaču, a na klizalištu može biti maksimalno 25 osoba.

(Subota, 05 Prosinac 2020 14:16)
U državi 4084 novooboljelih osoba na koronavirus, preminulo 70 osoba

U posljednja 24 sata zabilježena su 4084 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 24495.

(Subota, 05 Prosinac 2020 11:11)
U OBŽ 253 novopozitivne osobe na koronavirus, preminulo pet oboljelih

U posljednja 24 sata u laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus su testirana ukupno 562 uzoraka od kojih su 253 bila pozitivna. Novopozitivne osobe žive u čak 54 naselja Osječko-baranjske županije.

(Subota, 05 Prosinac 2020 10:25)
U županiji 242 osobe pozitivne na COVID-19, preminule dvije osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 242 nove pozitivne osobe na COVID-19 (43 osobe iz Iloka, 41 iz Vinkovaca, 28 iz Vukovara, 16 iz Županje, 12 iz Borova, po šest osoba iz Gradišta, Nuštra i Bapske, pet iz Štitara, po četiri osobe iz Bršadina, Cerića, Cerne, Marinaca i Negoslavaca, po tri iz Andrijaševaca, Ivankova, Privlake, Retkovaca, Starih Mikanovaca, Šarengrada i Vođinaca, po dvije iz Bobote, Gunje, Ilače, Jarmine, Komletinaca, Nijemaca, Otoka, Petrovaca, Soljana, Vere i Starih Jankovaca te po jedna osoba iz Bošnjaka, Banovaca, Babine Grede, Drenovaca, Đeletovaca, Gaboša, Laslova, Lovasa, Markušice, Mikluševaca, Orolika, Posavskih Podgajaca, Račinovaca, Srijemskih Laza, Šiškovaca i Vrbanje.

(Subota, 05 Prosinac 2020 10:20)
Do kraja godine 8 milijardi kuna za gospodarske mjere

Nakon sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koja se održala u petak, predstavio se zadnji dio mjera za gospodarstvo, izjavu je dao ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Podsjetio je koje je tri mjere Vlada predstavila za sve one kojima je obustavljen rad.

- Prva mjera - mjera očuvanja radnih mjesta koja je danas ažurirana na Upravnom vijeću, zatim tranša covid kredita u iznosu od 1,3 mlrd kuna koja ide hrvatskim poduzetnicima kako bi očuvali kratkoročnu i srednjoročnu likvidnost. Treća mjera za koju će Porezna uprava vrlo brzo propisati uvjete za pokriće fiksnih troškova koji se odnose na rad onih koji su zatvoreni. Na taj način smo obuhvatili sve ekonomske grane za koje smatramo da su najugroženije u ovom vremenu do 21. prosinca, do kada su najavljene epidemiološke mjere u ovom obujmu - rekao je ministar.

Ako bude potrebno, ažurirat će se ekonomske mjere kako bi se očuvala radna mjesta i kako bi se očuvala poslovna aktivnost poduzetnika, dodao je Aladrović.

- Sve mjere su donesene do kraja prosinca, a predviđa se da će biti potrebe za mjere u za početak iduće godine - pojasnio je ministar.

Prema Aladrovićevim riječima, tri su različita izvora financiranja mjera za očuvanje radnih mjesta i skraćenog radnog vremena, a to su državni proračun, EU program Sure iz kojeg je Hrvatskoj odobren zajam od nešto više milijardu eura i EU fondovi, odnosno jedan dio programa i otpornosti, kroz koji je ishođeno oko 530 milijuna eura.

Ministar je dodao kako je u ranijoj fazi, između ožujka i svibnja, Hrvatska koristila i sredstva iz Europskog socijalnog fonda, iz kojeg je povučeno oko 1,3 milijarde kuna, a planira se povući još jedan dio tih sredstava za očuvanje zaposlenosti.

 

(Subota, 05 Prosinac 2020 08:15)
Od danas na snazi kažnjavanje prekršitelja epidemioloških mjera

U petak su u Hrvatskom saboru izglasane kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera, a kažnjavanje počinje danas.

(Subota, 05 Prosinac 2020 07:55)

Operativne snage sustava civilne zaštite VSŽ spremne za sve izazove

Sastanak održan u Vinkovcima Sastanak održan u Vinkovcima Foto: VSŽ

U maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je sjednica Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije pod predsjedanjem načelnika stožera Zdravka Kelića. 

Raspravljalo se o radu stožera u proteklom razdoblju, a članovi Stožera podnijeli su, svatko iz svoga područja djelovanja, izvješća. Poseban osvrt stavljen je djelovanje Stožera nakon pojave olujnog nevremena koje je pogodilo županiju početkom srpnja, posebice Cvelferiju i uže područje grada Vukovara. Reakcija svih službi, tako i Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije ocijenjena je efikasnom i pravodobnom i još jednom pokazala da su operativne snage sustava civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije u svakom trenutku spremne za sve izazove, priopćeno je iz Ureda župana Vukovarsko-srijemske županije. 

Krajem srpnja isporučene su i zaštitne odore i obuća za članove Stožera civlne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, sukladno Pravilniku o odorama pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite. Kao što je bilo i najavljeno na obilježavanju obljetnice poplave u županjskoj Posavini, kupljene odore i obuća su hrvatski proizvod. Zaštitnu obuću proizvela je tvrtka Borovo d.d. iz Vukovara, dok je zaštitne odore proizvela tvrtka Cassis oprema d.o.o iz Ivanić Grada, članica poznate Croco grupacije, koja proizvodi odore za pripadnike vojske i policije.

U nastavku sjednice članovi Stožera raspravljali su i jednoglasno usvojili prijedlog Procjene rizika od velikih nesreća za područje Vukovarsko-srijemske županije i prijedlog odluke o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U izradi Procjene rizika sudjelovala je većina članova Stožera, svatko iz svog područja djelovanja uz stručnu pomoć ovlaštenika za izradu planskih dokumenata iz područja civilne zaštite, te Braniteljske zadruge „Aktivan život“ iz Ivankova.

Glavna skupina rizika definiranih Procjenom su pojava ekstremno visokih/niskih temperatura, pojava suše, pojava epidemija/pandemija i demografija/depopulacija, odnosno iseljavanja stanovništva. Poplavni rizik postoji,posebice na rijekama Sava i Dunav u scenariju kakav se dogodio u svibnju 2014. godine. Usvojeni prijedlog Procjene rizika biti će upućen vijećnicima županijske skupštine na razmatranje i usvajanje. Nakon usvajanja, izraditi će se i Plan djelovanja civilne zaštite i standardni operativni postupak djelovanja svih operativnih snaga, prema definiranim rizicima.

Nadalje izrađen je prijedlog plana vježbi civilne zaštite za 2020. godinu te je dogovoreno da će se županijska vježba civilne zaštite održati na području grada Vinkovaca, u pogonu tvrtke Vinka d.d, gdje će se simulirati kemijsko-tehnološka nesreća i provjera spremnosti vatrogasnih postrojbi, prije svega JVP Vinkovci i JVP Vukovar. Slijedeća redovna sjednica stožera civilne zaštite zakazana je za prosinac tekuće godine.

 

Pročitano 292 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija