Ispiši ovu stranicu

Održana 20. sjednica Županijske skupštine

Održana 20. sjednica Županijske skupštine Foto: VSŽ

U Vinkovcima je održana 20. sjednica Skupštine Vukovarsko – srijemske županije.

Prije usvajanja dnevnog reda vijećnik Tomislav Panenić predložio je dopunu dnevnog reda s točkom "Informacija o stanju u ŽB Vinkovci". Župan Božo Galić predložio je da se navedena točka uvrsti na dnevni red iduće Županijske skupštine što je i prihvaćeno.

Tijekom sjednice prihvaćen je prijedlog drugih izmjena i dopuna proračuna županije za 2019. godinu.
- Ovim drugim izmjenama proračun Županije povećan je za 12.800.000 kuna. Razlog povećanja proračuna je povećanje prihoda od poreza na dohodak za 5.335.000 kuna, a što je pokazalo prvih sedam mjeseci ove godine kada je porez na dohodak povećan čak za 12 posto. To je rezultat otvaranja novih tvrtki i novih radnih mjesta što je dovelo do povećanja zaposlenih, a i povećavaju se plaće. Drugi razlog povećanja proračuna je novi strateški projekt i riječ je o proizvodnji jaja iz slobodnog uzgoja čija je vrijednost 3.350.000 kuna. Tu je i obnova škola koje su stradale elementarnom nepogodom u iznosi od 7 milijuna kuna, kao i novi projekt vezan za cikloturizam u iznosu od 494.000 kuna - rekla je pročelnica Upravnog odbora za financije Sandra Adžaga.

O stanju gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije u 2018. godini vijećnike je izvijestila pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Zrinka Čobanković.
-Gospodarstvo naše županije u 2018. godini ostvarilo je ukupne prihode u iznosu od 20,7 milijardi kuna što je povećanje za 13,4 posto u odnosu na 2017. godinu. Porastao je i broj novih poduzeća za 16,4 posto i sada ih je 2.154. Raste i broj zaposlenih u tim poduzećima za 7,9 posto što dovodi do brojke od 19.700 zaposlenih. Ono što je također pozitivno je i rast prosječne mjesečne neto plaće za 6,2 posto u odnosu na 2017. godinu te je u 2018. iznosila 4.386 kuna, iako je to još dosta niže od nacionalnog prosjeka. Investicije na razini Županije u 2018. godini iznosile su 278 milijuna kuna i tu bilježimo smanjenje od 27 posto u odnosu na 2017. Najviše se investiralo u prerađivačku industriju, zatim u održavanje voda i gospodarenje otpadom, poljoprivredu, građevinarstvo i trgovinu na veliko i malo – rekla je Čobanković.
U izvješću je stavljen naglasak i na zaposlenost.
-U svim županijama na razini Hrvatske ostvaren je pad nezaposlenosti, a tako je i u našoj županiji. Stopa nezaposlenosti je 17,6 posto. U svim gradovima i općinama je zabilježen pad nezaposlenosti, a najveći postotak evidentiran je u općinama Bogdanovci, Lovas i Tovarnik - istaknula je Čobanković, koja je vijećnike izvijestila i o ugovorenim sredstvima vezanim za EU fodove, s obzirom na to da su oni jednom djelom pokretač razvoja gospodarstva.
-Ukupno ugovorena sredstava u 2017. i 2018. na razini Hrvatske iznosila su oko 55,5 milijuna eura. Kada je riječ o našoj županiji krajem 2018. imali smo 2,4 milijarde kuna ugovorenih sredstava, a prije mjesec dana došli smo na 2,8 milijardi kuna i na trećem smo mjestu smo po ugovorenim sredstvima po glavi stanovnika. I dalje maksimalno apliciramo prema EU fondovima, kako gradovi i općine, tako i poduzetnici i poljoprivrednici - zaključila je Čobanković.

Vijećnici su nadalje prihvatili prijedlog Odluke o prodaji dionica Vodoprivreda Vinkovci d.d. u vlasništvu Vukovarsko-srijemske županije, kao i prijedlog Odluke o visini turističke pristojbe za 2020. godinu za općine i gradove na području županije.

-Usvajanjem odluke Skupština je utjecala na visinu boravišne pristojbe koja se odnosi na obveznike na području svih općina i gradova naše županije. Zakon pruža mogućnost da se na potpomognuta područja boravišna pristojba umanji za 30 posto i ta mogućnost je za obveznike paušala iskorištena gdje god je to bilo moguće, a bilo je moguće svugdje osim za područje Grada Vinkovaca koji ne potpada pod kategoriju potpomognutih područja -  istaknula je direktorica Turističke zajednice VSŽ, Rujana Bušić Srpak, dodavši kako je ovo u stvari u skladu s novim Zakonom o turističkoj pristojbi, kao i pravilnikom koji je utvrdio ministar.
-Ne očekujemo značajno povećanje prihoda po ovoj osnovi, ali ni značajno smanjenje koje bi utjecalo na poslovanje sustava turističkih zajednica. Nadamo se da će ovakva odluka olakšati poslovanje prije svega obveznika paušala, odnosno vlasnicima smještaja na OPG-ima, domaćinstvima i privatnom smještaju - zaključila je Bušić Srpak.

Nadalje vijećnici su raspravljali i o ostalim točkama dnevnog reda kao što su proširenje djelatnosti Opće županijske bolnice Vinkovci; zaključivanje aneksa ugovora o energetskoj obnovi zgrade DZ Vinkovci (DOPUNA);  izmjena i dopuna Statuta Doma za starije i nemoćne osobe Ilok kao i nabava medicinske opreme u sklopu projekta Support Life te izvođenje građevinskih radova na rekonstrukciji odjela 4. za smještaj korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Ilok oboljelih u terminalnoj fazi ali i ugradnja bolničkog dizala.

Pročitano 867 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić