Ispiši ovu stranicu

Ratni snimatelj dobio spomen obilježje

Ubijen jer je snimao istinu o agresiji na Hrvatsku Ubijen jer je snimao istinu o agresiji na Hrvatsku Hina

Spomen obilježje Žarku Kaiću, snimatelju HRT-a koji je 1991. poginuo dok je snimao agresorske tenkove bivše JNA, otkriveno je u osječkom prigradskom naselju Brijest i nazvano je Posljednji kadar.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je na otvaranju kako je Kaić poginuo "u jeku i rasplamsavanju velikosrpske agresije na Hrvatsku", u vrijeme kada su hrvatski novinari svjedočili istinu o agresiji na Republiku Hrvatsku.

 Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić izjavio je kako je Kaić poginuo u trenutku kada je agresorska jugoslavenska vojska napala ekipu HRT-a na novinarskom zadatku te da su ga ubili oni kojima je "smetala istina o borbi za slobodu i agresiji na našu domovinu, koju je on prenosio svojom kamerom".

 Otkrivanju spomen obilježja nazočili su osječko-baranjski župan Ivan Anušić kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministrica kulture Nina Obuljn-Koržinek, a vijence kod spomen obilježja položili su članovi obitelji Žarka Kaića, izaslanstva državnih i lokalnih vlasti, HRT-a, braniteljskih udruga i Mjesnog odbora Brijest.

Među dvanaest radova pristiglih na temelju javnog poziva za spomen obilježje odabrano je rješenje arhitekata Bernarde i Davora Silova te profesorice umjetnosti Božice Dee Matasić.

Pročitano 762 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun