Ispiši ovu stranicu

Obilježen Dan Vukovarskih branitelja

Dan Vukovarskih branitelja Dan Vukovarskih branitelja Foto: Kery

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003. svečano je obilježen „Dan Vukovarskih branitelja“. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule, ubijene i umrle branitelje. – Nama je izuzetna čast i drago nam je da se možemo sjetiti na te dana iz 1991. godine. Ovo je sedma godina kako obilježavamo ovaj Dan branitelja, da se sjetimo na sve one koji ne mogu biti s nama jer su izgubili živote za vrijeme agresije na Republiku Hrvatsku – rekao je Danijel Rehak predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

– Na današnji dan 24. kolovoza 1991. godine smatram da je počela obrana Vukovara, rat za Vukovar, rat za Hrvatsku jer tada se JNA otvoreno svrstala na srpsku stranu i krenula u oružanu agresiju na Hrvatsku. Tog dana Vukovar je napadnut sa zemlje, zraka i Dunava, tada su srušena i dva aviona kod Bršadina a srušio ih je Luka Andrijanić. Kod nas na Mitnici je tenkovska kolona došla do šume Dubrava ali se nisu okrenuli prema gradu nego su krenuli desno prema Vučedolu do salaša Goldschmidt i onda je bilo sporadične pucnjave. Tako da mislim da je taj datum najznačajniji ne samo grada Vukovara nego cijele Hrvatske – rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora ogranak Vukovar Zdravko Komšić.

- U odnosu na '91 sjećamo se svih onih koji su dali život na obrani grada Vukovara, položili su ono što im je bilo najdraže a to je život. Na današnji dan prije sedam godina donijeli smo odluku, među ostalim datumima, bilo je niz datuma koji su se mogli uvrstiti kao Dan branitelja. Međutim, išli smo na ovaj datum jer je službeno na ovaj dan JNA stala na stranu okupatora i Srba i izvršila agresiju na grad Vukovar – rekao je predsjednik Hrvatske udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata „Vukovar '91“ Ivan Kovačić.

Ispred Županije Vukovarsko-srijemske vijenac je položio savjetnik župana za branitelje Marinko Beljo.

Nakon polaganja vijenaca u crkvi sv.  Filipa i Jakova služena je sveta misa.

Pročitano 911 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI