Ispiši ovu stranicu

Europski je dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić polaže vijenac i pali svijeću Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić polaže vijenac i pali svijeću Foto: R.Rac

Obilježen je Europski dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Tim povodom kod križa na ušću Vuke u Dunav, zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić položila je vijenac i zapalila svijeću.
- Danas se sjećamo svih totalitarnih režima, koji su, nažalost, kroz povijest poharali našu zemlju te su prouzročili mnogobrojne žrtve, kojih se danas prisjećamo i u spomen na njih polažemo vijenac i palimo svijeću - rekla je Mujkić.

POČAST ŽRTVAMA ODANA I VINKOVCIMA
Predstavnici Grada Vinkovaca i Povijesnog i športskog društva “Hrvatski sokol” odali su počast žrtvama ubijenima 1945. godine na Kumanovoj ciglani u Vinkovcima. Spomenik na području nekadašnje Kumanove ciglane u Vinkovcima podignut je u spomen na pogubljene na tom lokalitetu u travnju 1945. nakon ulaska partizana u Vinkovce.

POČAST ODAO I DRŽAVNI VRH
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u crkvi sv. Mihaela u Gračanima je poručila kako osuđuje nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški, jednopartijsku strahovladu, te velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku. U crkvi sv. Mihaela u Gračanima održana je misa, posljednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 294 osobe ekshumirane na području Gračana, koje su ubijene na samom kraju Drugog svjetskog rata ili u poslijeratnom razdoblju. Premijer Andrej Plenković na zagrebačkom je Mirogoju odao počast žrtvama nedemokratskih režima 20. stoljeća. Predsjednik Vlade, u čijoj pratnji su bili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te posebni savjetnik za društvena pitanja, akademik Zvonko Kusić, zapalio je svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, na grobu Brune Bušića, kod Grobnice narodnih heroja te na Spomen-obilježju hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih putova, izvijestila je Vladina Služba za odnose s javnošću.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. godine, a potvrđen Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine. Slijedom toga, 2011. godine Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj.

Pročitano 1176 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac