Ispiši ovu stranicu

Prve procjene štete od elementarne nepogode u našoj županiji: 132 milijuna i 128 tisuća kuna

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Istekli su prvi rokovi za prijavu šteta nastalih tijekom elementarne nepogode koja je početkom srpnja ove godine pogodila neke dijelove Vukovarsko-srijemske županije.

Kako se može doznati od pročelnika županijskoga Upravnoga odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrije Matića, u županiju su dostavljeni izvještaji iz devet lokalnih samouprava, a prva procjena govori o 132 milijuna i 128 tisuća kuna štete.

- U šest općina i gradova naše županije te u Vukovaru prijavljene su šete od tuče. Procjena za Vukovar je 7,5 milijuna kuna, za Općinu Borovo 2,7 milijuna, Općinu Tordinci 758 tisuća kuna, za Općinu Trpinja 39 milijuna kuna, a za Općinu Vrbanja 22 milijuna. Najviše je stradala Trpinja, a tri ostale lokalne samouprave prijavile su štete samo od olujnoga vjetra, a neke i od tuče. Tako je u Općini Drenovci prijavljeno 58 milijuna kuna štete, u Općini Gunja milijun i 761 tisuća kuna, dok su općine Mikanovci i Cerna odustale od daljnjih postupaka. U ukupno sedam lokalnih samouprava naše županije prva je procjena štete 132 milijuna i 128 tisuća kuna – istaknuo je Matić.

Slijedi rok od dva mjeseca za konačnu provjeru i procjenu šteta nakon čega se o situaciji izvješćuje državno povjerenstvo koje bi trebalo odlučiti o obeštećenjima.

Od poljoprivrednih kultura najviše su stradale neovršene površine pod žitaricama i uljanom repicom, a zatim soja, kukuruz i repa. No oko naknade štete na usjevima Matić nije optimističan.

- Zakon koji regulira tu materiju propisuje da sve štete koje se mogu osigurati nisu predmet obeštećenja – rekao je Matić, naglasivši i da resorno ministarstvo poziva na iskorištavanje potpora u visini od 70 posto za osiguranje usjeva kako bi poljoprivredni proizvođači u budućnosti prevenirali ovakve situacije

Glede ostalih šteta, Matić pojašnjava kako će se primjenjivati novi zakon, a o uvjetima i visini naknade štete dlučivat će se na sjednici županijske skupštine, najverovatnije u rujnu.

- Po novom zakonu župan predlaže razinu obeštećenja Županijskoj skupštini i ona odlučuje, pokreće postupak i utvrđuje kriterije. Možemo očekivati da će se po ovom pitanju raspravljati na sjednici Županijske skupštine u devetom mjesecu – istaknuo je Matić.

 

ŠTETA OD TUČE U VUKOVARU 7,5 MILIJUNA KUNA

U vukovarskoj gradskoj upravi pak, u tijeku je obrada pristiglih prijava za naknadu štete od elementarne nepogode. Po dosada obrađenim prijavama, šteta od elementarne nepogode tuče koja je pogodila Vukovar u srpnju ove godine iznosi 7,5 milijuna kuna. Koliko je prijava pristiglo i kakvu vrstu štete prijavljuju Vukovarci, doznali smo od Bojana Babića, višeg stručnog suradnika za projekte i razvoj u Upravnome odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Grada Vukovara.

- Zaprimili smo oko 1200 zahtjeva, možda i koji više i sada te podatke unosimo. Konačni izvještaj izdajemo 28.kolovoza do kada ćemo znati točno stanje i vidjeti u kojem će iznosu biti odobrena financijska sredstva. Građani prijavljuju štete na obiteljskim kućama, automobilima, poljoprivrednim površinama, usjevima i dr. - rekao je Babić.

Pročitano 1035 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar