NAJNOVIJE
U OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru u tijeku završna svečanost projektnog tjedna posvećenog jeziku

Učenici i učitelji Osnovne škole Dragutina Tadijanovića svakoga proljeća organiziraju Projektni tjedan u okviru kojega obrađuju razne teme, a potom na završnoj svečanosti naučeno prezentiraju svojim roditeljima i gostima. Ovogodišnji Projektni tjedan posvećen je temi jezika i jezičnim izričajima. Današnja završna svečanost podijeljena je na dva dijela, u okviru Dana otvorenih vrata škole učenici od 16 sati predstavljaju svoje projektne aktivnosti u učionicama, a zatim na zajedničkoj, školskoj svečanosti koja počinje u 17 sati sve aktivnosti bit će predstavljene i u školskoj dvorani.

(Petak, 26 Travanj 2024 15:33)
U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao besplatnu radionicu

U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao je besplatnu radionicu.

(Petak, 26 Travanj 2024 13:44)
Predstoji nam bogat sportski vikend

Treći po redu šahovski turnir za kadete i juniore "Vukovaru na dar mladi igraju šah" koji se organizira povodom Dana grada Vukovara bit će održan u OŠ Dragutina Tadijanovića s početkom u 9,30 sati. Na vukovarskom plivalištu biti će održano 3. Otvoreno prvenstvo VSŽ u plivanju, koje započinje u 10,00 sati. Natjecanje organizira Plivački savez VSŽ. U 12,00 sati održat će se 20. regata sv. Filipa i Jakova u organizaciji Hrvatskog veslačkog kluba „Vukovar“.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:28)
Prekršajno procesuirani zbog uporabe pirotehničkih sredstava te narušavanja javnog reda i mira tijekom nogometne utakmice

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako je prošle subote, 20. travnja u Vrbanji, na stadionu „Željko Čekić“ odigrana nogometna utakmica 26. kola MŽNL Osijek - Vinkovci 23/24 između NK „Slavonija“ iz Soljana i NK „Sloga“ iz Štitara.

Tijekom utakmice navijači gostujuće momčadi palili su pirotehnička sredstva i bacali ih u teren stadiona i na igralište osnovne škole, nakon čega je došlo i do narušavanja javnog reda i mira.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prekršajno je procesuirano više osoba, protiv kojih slijedi podnošenje optužnih prijedloga nadležnom sudu.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:17)
Osumnjičen za dvije teške krađe u pokušaju

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje dva kaznena djela teške krađe u pokušaju - izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske.

Naime, utvrđena je sumnja kako je osumnjičeni 30-godišnjak tijekom proteklog vikenda, 20.-22. travnja, provalio u prostor prodavaonice poljoprivredne zadruge u Vukovaru, iz koje nije ništa otuđio.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je kako je u prosincu 2022. godine provalio u nenastanjenu obiteljsku kuću u Vukovaru, iz koje također nije ništa otuđio.

Protiv 30-godišnjaka je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:15)
U subotu 27. travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci započinje 6. Festival dječje knjige

U subotu 27. travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci započinje 6. Festival dječje knjige.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:15)
U Sabor izabrano 37 zastupnica, najviše do sada

U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice - prenosi HINA. 

Na izborima za Sabor u srpnju 2020.  izabrano je 35 žena, četiri godine prije toga, na izborima u rujnu 2016., samo njih 19.

Novoizabrani saborski zastupnici u prosjeku imaju gotovo 51 godinu, zastupnice su nešto mlađe (49) od kolega (51,5 godina), pokazuje Izvješće o provedenim izborima Državnog izbornog povjerenstva. 

Najmlađi zastupnik je Armin Hodžić (rođen 1996.) koji zastupa pet nacionalnih manjina, najstariji Veselko Gabričević (1948.), izabran na koalicijskoj listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU-a.

Najmlađa zastupnica je Sonja Radolović (1987.) iz koalicije Rijeke pravde, iz koje dolazi i najstarija zastupnica Anka Mrak Taritaš (1959.).

Samo je jedan zastupnik mlađi od 30 godina, Hodžić, najviše zastupnika (56), ima između 51 i 60 godina, te između 41 i 50 godina (54).

Za ulazak u Sabor kandidiralo se 2302 kandidata, od čega muškaraca 1333 (58 posto), a žena 969 (42 posto).

Čak 66 od 151 zastupnika izabrani su zahvaljujući preferencijalnim glasovima, a mjereno u postocima, najviše u 11. izbornoj jedinici, gdje su sva trojica zastupnika: Zvonko Milas, Dario Pušić i Radoje Vidović, izabrani zahvaljujući tim glasovima.

Mogućnost da zaokruži 'svog' kandidata na nekoj od 165 lista, koliko se natjecalo na izborima, iskoristilo je gotovo 64 posto birača na važećim glasačkim listićima.

Na izbore su izašla 2.216.763 birača ili 62,3 posto.

Najviše ih je, gotovo 70 posto (235.854), glasovalo u 1., zagrebačkoj izbornoj jedinici.

(Petak, 26 Travanj 2024 11:48)

„Vrhunsko vukovarsko" u dubrovačkoj staroj gradskoj jezgri

Svečano otvaranje trgovine s vukovarskim proizvodima Svečano otvaranje trgovine s vukovarskim proizvodima Foto: Ana Lovrić, Grad Vukovar

U središtu Dubrovnika otvorena prva trgovina sa slavonskim proizvodima u Hrvatskoj.

U dubrovačkoj staroj gradskoj jezgri  Zadruga "Vrhunsko vukovarsko"otvorila je svoj prodajno-prezentacijski prostor  u kojem će na jednom mjestu, kroz proizvode, ali i samo uređenje prostora, promovirati Vukovar i sve ono što Vukovar nudi.  Na inicijativu Grada Dubrovnika s kojim Grad Vukovar već  godinama njeguje prijateljske veze preko tamošnje zaklade „Blaga djela“  Vukovaru je ustupljen poslovni prostor od pedesetak četvornih metara u Ulici Marojice Kaboge, neposredno uz Stradun,  u samom srcu Dubrovnika. Na taj su način proizvodi proizvođača iz Vukovara,  okupljenih u zadrugu "Vrhunsko vukovarsko",  dobili svoje  mjesto na policama posebne trgovine u Dubrovniku, a taj je Vukovaru prijateljski grad prvi u Hrvatskoj u kojem su kupcima na jednom mjestu ponuđeni vrhunski domaći proizvodi našega kraja.  Za radove unutarnjeg uređenja i opremanja poslovnog prostora Društvo prijatelja dubrovačke starine zadruzi „Vrhunsko vukovarsko“ doniralo je 234.000 kuna.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković naglasio je kako su Dubrovnik i Vukovar stari gradovi prijatelji koji su u ratu dijelili sličnu sudbinu, ali i potpuno različit poslijeratni razvoj te da je zato sretniji što dva grada i na ovaj način surađuju.   

Vrhunsko vukovarsko 2

Zadovoljstvo ovom suradnjom nije krio niti gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.
-Jako sam sretan i zahvaljujem Gradu Dubrovniku na ovoj suradnji. Dubrovnik je naš prvi grad - prijatelj u neovisnoj Hrvatskoj, a naša suradnja u  različitim područjima traje već niz godina.  Ovime spajamo plavu i zelenu Hrvatsku. Nevjerojatna je to prilika za gospodarstvenike s područja Vukovara i njegove okolice da se na mjestu bogatog turizma, na prelijepoj i frekventnoj dubrovačkoj lokaciji, objedinjuje, prezentira i nudi ono najbolje iz Vukovara.  Našim proizvođačima dajemo jednu više nego fer priliku da se pozicioniraju na uistinu jako dubrovačko tržište čije su potrebe velike, a time ujedno učine doprinos jačanju prepoznatljivosti i promocije Vukovara. Ovo je uistinu ogroman iskorak i nadamo se da ćemo kroz godine postići razinu koja će zadovoljiti potrebe tržišta na moru, ali i da ćemo ponudu Vukovara upotpuniti proizvodima iz Dubrovnika. To bi onda bila lijepo ispričana priča - zaključio je Penava zahvaljujući što od ideje o otvaranju trgovine slavonskih proizvoda do same realizacije nije proteklo puno vremena.

Vrhunsko vukovarsko 3

U bogatoj ponudi trgovine nalazi se cijeli niz domaćih, vukovarskih proizvoda - med i razni proizvodi od meda, medenjaci i praline, pekmezi i džemovi, šalše, suhomesnati proizvodi, razni sirevi, aronija, vina, rakije i likeri, suncokretova ulja, brašno... A u paletu vrhunskih proizvoda uključeni su i vukovarski  suveniri.

-Plan je širiti vukovarsku ponudu dodatnim proizvodima jer Vukovar doista, kada su u pitanju kvalitetni proizvodi, ima puno toga ponuditi domaćim kupcima u Hrvatskoj i turistima. Cilj je stvoriti kvalitetu i prepoznatljivost proizvoda iz Vukovara, a izdvojena poslovna jedinica zadruge „Vrhunsko Vukovarsko“ zasigurno će uvelike doprinijeti razvoju, dobrobiti i unaprjeđenju vukovarskih gospodarstvenika, posebice što će u svjetskoj destinaciji poput Dubrovnika,  brojni slavonski proizvodi biti dostupni, osim Dubrovčanima, i gostima iz cijeloga svijeta – rekao je Vedran Barić, voditelj zadruge Vrhunsko vukovarsko dodajući kako su Dubrovčani najviše zainteresirani za naš šumski med i med od bagema, suhomesnate proizvode, šalšu, hladna suncokretova ulja, kozji sir i vina.
-Želimo trgovine otvoriti i u Zagrebu, Istri, proširiti se i pokazati da Slavonija ima vrhunske i kvalitetne proizvode – rekao je Barić zahvaljujući na dobivenoj prilici.

Svečanosti otvorenja poslovnog prostora uz izaslanstvo Grada Vukovara, nazočila je i zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Orlanda Tikić te predsjednik Gradskoga vijeća Grada Dubrovnika  Marko Potrebica te dubrovački gospodarstvenici zainteresirani za suradnju. Za dobru atmosferu pobrinuli su se tamburaši u slavonskim narodnim nošnjama.

Zadruga "Vrhunsko vukovarsko" utemeljena je u rujnu 2018. godine, a okuplja 26 zadrugara proizvođača iz Vukovara i okolice. Zadruga autohtonim i za grad Vukovar prepoznatljivim proizvodima pridonosi uspješnijoj promociji grada te plasira proizvode oznakom kvalitete "Vrhunsko vukovarsko" na lokalno, ali i tržište cijele Hrvatske.

Pročitano 892 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija