Ispiši ovu stranicu

Pozvali Vladu RH da u Vukovaru postavi dvojezične ploče

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Iz Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina pozvali su Vladu RH da postavi dvojezične ploče na državne institucije u Vukovaru i svim ostalim jedinicama lokalne samouprave u kojima postoji zakonska obveza za to, prenosi HINA.

Također su zadužili Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da izradi akcijski plan postavljanja dvojezičnih natpisa na ulazu u mjesta u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima postoji ta zakonska obveza. Taj će saborski odbor na svojoj prvoj sjednici u rujnu raspraviti prijedlog Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina koji je 2015. godine Ministarstvo uprave uputilo u proceduru te nakon toga pokrenuti postupak usvajanja ovog zakona koji je već ranije prošao prvo čitanje.

Odbor će osnovati i izaslanstvo koje će posjetiti Vukovar i još neke jedinice lokalne samouprave kako bi se sastali s predstavnicima lokalnih vlasti, institucija, političkog života i predstavnicima većinskog naroda i manjinskih zajednica kako bi spoznali kakvo je stvarno stanje i gdje su stvarni problemi, predložio je predsjednik Odbora, SDSS-ov Milorad Pupovac. Tako glase jednoglasno usvojeni zaključci na tematskoj sjednici Odbora o odluci Ustavnog suda od 2. srpnja o ocjeni suglasnosti s Ustavom i zakonom Statuta Grada Vukovara i statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara, te pretpostavke za provedbu odluke Ustavnog suda.

Na sjednici se nije pojavio ni jedan HDZ-ov zastupnik, a ministar uprave Ivan Malenica je ustvrdio da je Ustavni sud ukinuo odredbe Statuta da se pripadnicima manjina materijali moraju osigurati na njihovom jeziku i pismu te da vukovarsko Gradsko vijeće mora poštivati odluku Ustavnog suda.

Pročitano 775 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar