Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Obilježena 6. obljetnica djelovanja Centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja

Obilježena 6. obljetnica  djelovanja Centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja Ilustracija

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja 16. srpnja  obilježava 6. godinu svog djelovanja. Centar  je  utemeljen 16. srpnja 2013. godine kao projekt Udruge za potporu žrtvama i svjedocima, a  nastao  je u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) čime je Republika Hrvatska postala 5. europska zemlja koja je uvela besplatan europski standardizirani broj za pružanje podrške žrtvama i svjedocima - 116 006 broj.

Važnost i djelokrug Nacionalnog pozivnog centra očituju se u pružanju potpore žrtvama i svjedocima kao i članovima njihovih obitelji koja uključuje informiranje o pravima, pružanje emocionalne potpore, upućivanje na relevantne institucije i organizacije civilnog društva, pružanje praktičnih informacija te informiranje o ostvarivanju prava na novčanu naknadu žrtvama kaznenih djela.

Linija 116 006 je anonimna, besplatna te je dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku na području cijele Republike Hrvatske svakim radnim danom od 08:00 do 20:00 sati.

U svome djelovanju posebno ističu suradnju s Ministarstvom pravosuđa i Ministarstvom unutarnjih poslova te drugim organizacijama civilnog društva usmjerenih na poboljšanje položaja i informiranosti žrtava u postupku.

Nacionalni pozivni centar svoj rad temelji na vrijednostima i promicanju volonterstva, jer upravo posebno educirani volonteri pružaju potporu na 116 006 liniji. Njih 185 je dosad volontiralo u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja te je dosad odrađeno više od 33.000 volonterskih sati.

 Dosad je na 116 006 liniji zaprimljeno preko 8 100 poziva što pokazuje da potreba za ovakvim vidom potpore zaista postoji. Postojanje 116 006 linije je od esencijalne važnosti za sustav potpore pogotovo žrtvama obiteljskog nasilja koje najčešće kontaktiraju liniju te zatraže pomoć.

Svaki štetni događaj neovisno o tome radi li se o kaznenom ili prekršajnom djelu nosi sa sobom i određene posljedice s kojima se nije lako nositi. Upravo 116 006 kao jedinstvena linija pruža žrtvama prostor da iskažu svoje emocije u sigurnom okruženju te da bez straha i vlastitom voljom pristupe k saznavanju relevantnih informacija. Prostor koji je dostupan žrtvama na liniji je od velike važnosti jer doprinosi povratku kontrole kod žrtava nad vlastitim odlukama što je u konačnici značajno za oporavak nakon pretrpljenog štetnog događaja. Ured za potporu žrtvama kaznenih djela  i prekršaja djeluje i u Vukovaru u Gajevoj ulici 12.

Pročitano 853 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI