Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

ZVO: Vlada nije imenovala dužnosnike srpske nacionalne manjine

Zgrada Zajedničkog vijeća općina Zgrada Zajedničkog vijeća općina Foto: Vukovarske novine

Na skupštini Zajedničkog vijeća općina raspravljalo se o pitanju registracije ZVO-a jer je sadašnji status udruge nezadovoljavajući, pogotovo ako se ima u vidu Pismo namjere Vlade RH i Erdutski sporazum kao međunarodno priznat dokument kojim je uspješno završen proces mirne reintegracije istočnog dijela Hrvatske.

Stoga će iz ZVO-a uputiti Vladi dopis i zahtijevati da ispuni obveze preuzete Erdutskim sporazumom i Pismom namjere koji se odnose na činjenicu da pripadnici srpske zajednice imaju pravo imenovati predstavnike na visoke položaje u ministarstvima unutarnjih poslova, pravosuđa, obrazovanja i kulture kao i predstavnike u Uredu za obnovu i razvoj te uredu za prognanike i izbjeglice.

– Neprihvatljivo je da već godinu dana Vlada nije imenovala pomoćnike ministara kako je to predviđeno Pismom namјere i Erdutskim sporazumom. Ako se to u dogledno vrijeme ne dogodi, ZVO će smatrati da Vlada ne poštuje ove dokumente i o tome će obavijestiti strane veleposlanike i međunarodne institucije. Pozivamo stoga Vladu da imenuje predložene dužnosnike kao što su to do sada činile sve prethodne vlade – navodi se u priopćenju službe za informiranje ZVO-a Na skupštini je razmatrano i aktualno pitanje dvojezičnosti. Naglašeno je da srpska zajednica očekuje da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina dosljedno primijeni i da profunkcionira pravna država.

-         Pitanje registracije škola na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu problem je na kome će predstavnici ZVO-a ustrajati i poduzeti sve potrebno kako bi se riješio u skladu sa Zakonom o obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina – stoji u priopćenju.

Pročitano 2621 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI