Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Predstavljen projekt za smanjenje emigracije i gubitka radne snage

Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić i direktorica Razvojne agencije Vukovar, Vedrana Žilić, predstavile su u Gradskoj vijećnici projekt Common – Razvoj poslovnog okruženja kroz obrazovanje radne snage u skladu s potrebama tržišta. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa Interreg IPA – programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija 2014.-2020., a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 4,5 milijuna kuna. Zamjenica gradonačelnika Ivan Mujkić naglasila  je kako je riječ o projektu kojim će se pokušati zaustaviti emigracija i gubitka radne snage.

-Ovo je samo jedan od tri projekta  koja su prošla iz ovoga istoga programa. Samo u protekloj godini Razvojna agencija Vukovar u sektoru poduzetništva prijavila je 33 projekta ukupne vrijednosti 13 milijuna kuna. Za sada je ugovoreno osam, a ostatak je u postupku evaluacije. Također,  iz društvenoga sektora prijavljeno je 20 projekata u vrijednosti 25 milijuna kuna, a za sada je sedam potpisanih dok  je ostatak također u postupku evaluacije.  U razvojnome sektoru devet je projekata prijavljeno u vrijednosti od 43 milijuna kuna  od čega je pet već ugovoreno. Iz ovoga je vidljivo da je u 2018. godini realizirano  projekata u vrijednosti od  27 milijuna kuna od kojih 20 milijuna kuna ide izravno u naš grad.- kazala  je Mujkić i zahvalila je Razvojnoj agenciji na doprinosu razvoju Vukovara posebno u poduzetništvu koje se, dodala je Mujkić, prilično aktiviralo kroz suradnju s Razvojnom agencijom Vukovar.

Direktorica Razvojne agencije Vukovar Vedrana Žilić pojasnila je kako je ugovor za ovaj projekt potpisan je 1. svibnja ove godine  u trajanju od dvije godine i njime će se utjecati na smanjenje problema emigracije  na način da će se najprije izvršiti ispitivanje tržišta cijeloga projektnoga područja i na hrvatskoj i na srpskoj strani,  gdje će poslodavci imati priliku reći koja su im znanja i  vještine potrebni da bi dobili kvalitetnoga radnika.  

-Na temelju toga istraživanja Učilište Studium iz Vukovara temeljem dosadašnjega iskustva razviti će programe kroz koje će se  besplatno obrazovati 40 nezaposlenih osoba. Istraživanje se planira provesti u slijedeća dva mjeseca  nakon čega ćemo imati rezultate o potrebama poslodavaca.  Osobe koje budu prošle edukciju imat će mogućnost s poslodavcima preko Razvojne agencije Vukovar stupiti u kontakt i zaposliti se.- kazala je Žilić.

Naglasila je kako će Razvojna agencija Vukovar će na temelju rezultata provedenog istraživanja izraditi platformu za razmjenu informacija o mogućnostima educiranja, potreba poslodavaca za znanjima i radnicima te međusobne komunikacije svih dionika u regiji.

Partneri projekta su Učilište Studium iz Vukovara i Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu iz Novog Sada.

Pročitano 884 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI