Ispiši ovu stranicu

U Vajskoj otvorena Šokačka kuća

Svečanost otvorenja Šokačke kuće Svečanost otvorenja Šokačke kuće Foto: VSŽ

U Vajskoj, mjestu u šokačkom Podunavlju, otvorena je Šokačka kuća koju je mjesna udruga Hrvata HKU »Antun Sorgg«kupila zahvaljujući financijskoj potpori Vukovarsko–srijemske županije. Time je ova udruga ostvarila svoju želju da dobije prostor za svoje aktivnosti, ali i prostor u kome će se njegovati i čuvati tradicija Hrvata Šokaca iz ovog dijela Podunavlja.

Presijecanjem crvene vrpce župan vukovarsko–srijemski Božo Galić službeno je otvorio Šokačku kuću.
-Naša županija granična je županija s Republikom Srbijom. Oko 16 posto stanovništva naše županije jesu pripadnici srpske manjinske zajednice. Pomažemo i njima, ali i hrvatskoj zajednici s druge strane granice. Važni su nam dobri susjedski i regionalni odnosi. Suradnja udruga, suradnja u području kulture samo je jedan dio suradnje, a mi želimo da ta suradnja bude i u sportu, gospodarstvu. Da na taj način gradimo odnose za budućnost-rekao je župan Galić.

Ideja za kupnju kuće želja je Vajštanaca okupljenih u udruzi »Antun Sorgg« još od osnutka udruge.
- Kuću ćemo prije svega koristiti za rad naše udruge, ali bit će otvorena i za druge udruge i službene hrvatske institucije-rekao je predsjednik HKU »Antun Sorgg« Mladen Šimić.

-Nadam se da je ovo u Vajskoj samo jedan početak  jer upravo je strategija Hrvatskog nacionalnog vijeća da u puno malih mjesta napravimo jezgru koja će kasnije činiti mrežu Hrvata. Od 54 aktivne udruge samo sedam ima prostor u svom vlasništvu, 25 posto hrvatskih udruga nema pristupa nikakvom prostoru za okupljanje tako da je velika stvar što će evo osma udruga imati svoje mjesto ne smo za potrebe udruge već i stanovništva u Vajskoj, Plavni i  Baču. Ovo u Vajskoj je jedan izuzetan primjer kako smo za šest mjeseci mogli realizirati jedan projekt. Ideja je potekla iz udruge, HNV je potpomogao da se ideja stavi na papir, DSHV je pomogao svojim lobiranjem i ovo je samo dokaz kako zajedničkim djelovanjem brzo možemo uraditi ono što je potrebno našoj zajednici – rekla je predsjednica HNV–a Jasna Vojnić.

 Otvorenju Šokačke kuće nazočio je i veleposlanik RH u Beogradu NJ. E. Gordan Bakota.
- Iznimo je važno da dodatno damo potporu oko nekih projekata u kojima je ključna suradnja lokalnih samouprava i uprava. Moramo stvari spustiti na lokalnu razinu jer će lokalna sredina u nekim trenutcima  bolje i kvalitetnije prepoznati značaj određenih projekata za lokalno stanovništvo - kazao je veleposlanik Bakota.

 Otvorenju Šokačke kuće nazočili su i konzul prvog razreda Konzulata RH Mihael Tomšić u Suborici, dopredsjednik HNV-a Željko Pakledinac, predsjednik Odbora za kultura HNV–a Darko Sarić Lukendić i predsjednik općine Bač Borislav Antonić.

Pročitano 833 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić