Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Održana sjednica Županijske skupštine

Održana sjednica Županijske skupštine Foto: Novosti Vinkovci

Na sjednici  vukovarsko-srijemske Županijske skupštine u Vinkovcima,  nezavisni vijećnik Tomislav Panenić  predložio je da se dnevni red dopuni Odlukom o dodjeli žurne pomoći gradovima i općinama Vukovarsko-srijemske županije koje su protekle nedjelje  pretrpjele velike štete od tuče.

On  je predložio  da se iz županijskoga proračuna izdvoji 200 000 kuna za prvu pomoć fizičkim osobama, ali  Panenićev nije podržan od strane vijećnika. Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu, odgovorio je Paneniću kako nema potrebe za njegovim prijedlogom, jer već postoje instrumenti pomoći ugroženima u elementarnim nepogodama, a slično je odgovorio i župan Božo Galić.

Sandra Adžaga pročelnica Službe za poslove proračuna i javnih financija izvijestila je vijećnike da su prihodi  Županije  za 2018. godinu izvršeni  u iznosu od 718 milijuna 410 tisuća kuna, odnosno 81,35posto  u odnosu na plansku veličinu od 883 milijuna kuna. Od ukupno ostvarenih prihoda na vlastite i namjenske proračunske prihode proračunskih korisnika otpada čak 77 %, odnosno 486 milijuna te vidimo da prihodi u proračunu Vukovarsko – srijemske županije za 2018. godinu iznose 232 milijuna kuna što čini 23 % ukupno ostvarenih prihoda.”, istaknula je Adžaga. Pojasnila je kako je to rezultat novoga Zakona o financiranju jedinca lokalne i regionalne samouprave  koji je stupio na snagu 1. siječnja 2018. gdje je nova raspodjela prihoda poreza na dohodak i cijeli dohodak od poreza na dohodak prepušten jedinicama lokalne i regionalne samouprave, a kroz Fond izravnanja za jedince koje su slabijeg fiskalnog kapaciteta ostvaren je priliv sredstava u iznosu nešto višem od 29 milijuna kuna.

- Izuzetno sam zadovoljan odlukom Vlade RH i Fondom izravnanja, jer tako su naše općine, gradovi pa i županija došle do značajnijih prihoda. Sve što je bilo planirano, pa i više od toga je i ostvareno te očekujem da ova godina bude još i bolja.”, rekao je župan Galić.

O stanju na tržištu rada tijekom 2018. godine, kao i u prvoj polovini ove godine na području Vukovarsko-srijemske županije izvijestila je Jasna Kolar predstojnica vukovarske Područne službe Hrvatskoga zavoda. Ona je  iznijela podatke koji pokazuju kako je protekle godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji  prosječno bilo nezaposleno 8.782 nezaposlene osobe, a riječ je uglavnom o  sobama iznad 40 godina starosti koje čine 39 posto u ukupnom broju nezaposlenih, dok osobe do 30 godina starosti čine 30 posto nezaposlenih. U 2018. godini u sezonskim radovima zaposleno je 1927 osoba iz naše županije što čini 18,8 posto ukupno zaposlenih u županiji u 2018. godini.

Pročitano 866 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI