Ispiši ovu stranicu

Grad Vukovar prvi član podupiratelj Zaklade fra Mladen Hrkać

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava i Ivan Soldo kao upravitelj Zaklade fra Mladen Hrkać potpisali su Sporazum o suradnji kojim je Grad Vukovar postao prvi član podupiratelj Zaklade fra Mladen Hrkać i Projekta Dom fra Mladen Hrkać za psihosocijalnu podršku i privremeni smještaj osoba koje dolaze na liječenje u Zagreb i članova njihovih obitelji.

Gradonačelnik Penava tom je prigodom rekao kako je Vukovar grad koji je dao nemjerljiv doprinos u stvaranju moderne Hrvatske države i da iz perioda Domovinskog rata ima trajnu obvezu skrbiti o interesima hrvatskog naroda, ali i izgradnje boljega društva.
-Ovakvu razinu skrbi i standarda koju ovaj projekt predviđa i omogućuje nećete naći niti u Francuskoj, Švicarskoj ili negdje drugdje. Na prijedlog upravitelja Zaklade, Ivana Solde, nismo dvojili, odmah smo prihvatili potpisati sporazum. Ovime želimo poslati poruku svim drugim općinama, gradovima, županijama, ali i šire da se uključe i podrže ovaj hvalevrijedan projekt - rekao je vukovarski gradonačelnik te dodao kako će Grad Vukovar sa zadovoljstvom na žiro račun zaklade uplatiti iznos od 150 tisuća kuna.

Upravitelj zaklade i i predsjednik udruge Fra Mladen Hrkać, Ivan Soldo zahvalio se vukovarskom gradonačelniku, gradskom vijeću i njegovim suradnicima na suradnji te na njihovoj odluci da pomognu ovom projektu.
-Sva pomoć za te osobe je potpuno besplatna, ne postoji nijedno ograničenje, pomažemo svima bez obzira na bolesti, spol, dom, socijalni status, vjeroispovijest i nacionalnost. Jedini kriterij da bi nekoga primili na smještaj je raspoloživost naših kapaciteta. Jedini možemo skrbiti u cijelosti o osobama s invaliditetom, zahvaljujući vozilu za prijevoz, obučenim volonterima i asistentima te skrbiti o osobama koje trebaju strogu izolaciju prije i nakon transplatacije – rekao je Soldo te ispričao kako ih više od 7000 osoba podržava svaki mjesec kroz model pomoći putem trajnog naloga, a preko 200 tisuća osoba iz cijelog svijeta su do sada registrirani kao podupiratelji. Soldo se zahvalio  i državnom vrhu, gradu Zagrebu te predsjedništvu BiH koji su dali visoko pokroviteljstvo za ovaj projekt.

Korisnici usluga Zaklade

Humanitarna udruga Fra Mladen Hrkać osnovana je 2012. godine, a kroz nju je do sada prošlo više od 7000 korisnika , a među njima je i vukovarka Valentina Matanović.
- Znači puno, ne moramo brinuti gdje ćemo spavati, okupati se i jesti. Osjećaj koji oni pružaju je neopisiv. Na raspolaganju su nam za sve probleme i uvijek su dostupni da im se obratimo za bilo koji problem – ispričala je Matanović
Snježana Varga iz Vukovara, zbog  petogodišnje kćerke Ane koja je operirala srce, također je utočište i dom pronašla u ovoj udruzi.
-Teško je riječima opisati kako je kada si daleko od kuće, a imaš bolesno dijete te ne znaš što te čeka. Dragi Bog ti pošalje na put ljude koji ti od srca pomognu i otvore svoja vrata, a da pri tome ne pitaju koliko ostaješ i što trebaju, nego ti sve daju- zaključila je Varga.

Maketa projekta
Cijeli projekt bi se trebao realizirati kroz pet godina, a procjenjuje se da mu je okvirna vrijednost oko 60tak milijuna kuna.

Pročitano 1112 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI