Ispiši ovu stranicu

Na Aktualnome satu o naknadi šteta

Aktualni sat Aktualni sat Foto: Valerija Lozančić

Povodom 24. obljetnice ratnog zločina u Srebrenici, 22. sjednica Gradskoga vijeća Grada Vukovara počela je minutom šutnje u počast svim žrtvama rata. Potom je na Aktualnome satu  pet vijećnika postavilo pitanje gradonačelniku Ivanu Penavi.

Vijećnica Mirjana Semenić-Rutko (BM365) upitala je što je s radovima na gradskom stadionu Vukovar '91. Gradonačelnik je odgovorio kako je pri izgradnji atletske staze došlo do određenih problema s partnerom, Hrvatskim atletskim savezom, a budući su htjeli da bude izgrađena po svim standardima i ima licencu za održavanje natjecanja, radovi su stali, međutim, nada se da su ovih dana problemi riješeni i da će atletska staza uskoro biti postavljena.  Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Dražen Čulig rekao je kako slijedi i 2. faza rekonstrukcije koja obuhvaća rušenje zida uz Ulicu 204. vukovarske brigade, izgradnja parkirališnih mjesta, sanacija i dogradnja tribina i prostora za odvijanje natjecanja te kompletno uređenje stadiona. 


Vijećnik Damir Maduna (Živi zid) postavio je pitanje gradonačelniku vezano uz komunalne doprinose u iznosu od milijun kuna koje je tvrtka Vodovod grada Vukovara, u okviru projekta odvodnje financiranom od Europske unije, platila tvrtki Gradnja Osijek, a da, po njegovim riječima,  prema zakonu to nije trebala učiniti. Upitao je postoji li obveza gradonačelnika da kao jedini član skupštine Vodovoda grada Vukovara vrati tih milijun kuna. Gradonačelnik je rekao kako je pitanje nejasno te da on nije jedini član skupštine dodajući kako Vodovod nikome nije izvršio nepotrebne uplate u mandatu trenutnog direktora. Predstavnica Vodovoda zatražila je da se pitanje u pisanom obliku uputi direktoru Vodovoda za konkretan odgovor.

S obzirom na proglašenje elementarne nepogode, vijećnika Srđana Kolara (SDSS) zanimalo je postoji li mogućnost naknade šteta ne samo na poljoprivrednim kulturama i građevinskim objektima, već i automobilima te hoće li odštetu dobiti i kuće koje su osigurane.
-Kao Grad i Županija brzo smo i učinkovito reagirali i napravili sve što smo mogli. Procedura je pokrenuta i sve štete na poljoprivrednim kulturama i građevinskim objektima bit će predmet naknade. Na žalost, sukladno zakonu, vlasnici vozila, objekata osiguranih putem osiguravajućih društava te građevina koje nisu legalizirane nemaju prava na naknadu štete. Znam da je to nepravedno jer su mnogi naši sugrađani suočeni s izdacima koje nitko nije planirao i sami će morati snositi tu štetu, ali trebamo biti zahvalni na svakoj pomoći koju možemo dobiti – rekao je gradonačelnik, dodajući kako su najviše stradali oni koji su živjeli od poljoprivrede.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju, Marijana Grubišić rekla je kako Grad Vukovar u okviru svojih poticajnih mjera s 80% sufinancira premiju osiguranja usjeva na poljoprivrednim površinama te pozvala sve da iskoriste ovu mogućnost.

Vijećnik Aleksandar Pribičević (SDSS) upitao je kada će se izgraditi odlazni put od pravoslavne crkve na Dobroj vodi. Pročelnik Čulig je rekao kako su u fazi razmatranja najboljeg rješenja te da postoji prijedlog da se put spoji s Lovačkim domom. Radovi bi trebali krenuti iduće godine.

Vijećnika Borislava Nikolića (DSS) zanimalo je na koji se način može riješiti problem nesavjesnog odlaganja otpada oko kontejnera u Ulici Marka Marulića  u Borovu naselju i mogu li se oni premjestiti te hoće li tvrtka Komunalac odvoziti otpad nastao kao posljedica elementarne nepogode. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Dražen Čulig rekao je kako će u cilju sprječavanja tog i sličnih problema Grad nabaviti video nadzor, a postoji i mogućnost premještanja kontejnera. Direktor tvrtke Komunalac d.o.o., Igor Štrangarević  dodao je kako je premještanje kontejnera moguće, no to onda otežava odlaganje reciklažnog otpada savjesnim građanima. Na pitanje vezano uz prikupljanje otpada nastalog kao posljedica elementarne nepogode, Štrangarević je rekao kako će sav otpad bit prikupljen.

Pročitano 1041 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić