Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Održan 27. Memorijal Andrija Andabak

U Nuštru je održan 27 Memorijal Andrija Andabak, u spomen na hrvatskoga branitelja, koji je bio poznat po izuzetno dobrom rukovanju protuoklopnim naoružanjem kojim je uništio više od 30 neprijateljskih oklopnih vozila.

Na godišnjicu pogibije, na nuštarskom groblju vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji Andabak i rodbina, suborci i prijatelji te brojna izaslanstva među kojima i zajedničko državno izaslanstvo u kojem su se nalazili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić te izaslanik predsjednice Republike Ante Deur. Molitvu je predvodio nuštarski župnik Slavko Vranjković, koji je potom služio i svetu misu u crkvi Duha Svetoga. Ovogodišnji, jubilarni, 25. turnir malonogometni turnir u čast Andriji Andabaku održan je  u Vinkovcima. Pokrovitelj turnira bio je  Hrvatski nogometni savez Na otvorenju turnira u ime obitelji govorio je sin Marko Andabak, a u ime hrvatskih branitelja obratio se Stipo Rimac.

Andrija Andabak  rođen je 1956. poginuo je u Posavini 7. srpnja 1992. godine. Priznato mu je uništavanje 32 oklopna vozila, od čega 30 tenkova, a njegovo ime danas nosi priznanje OS RH za uništavanje tri i više oklopa. Posmrtno unaprijeđen je u čin bojnika, a potom i pukovnika, odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenicom Domovinskog rata.

Pročitano 736 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI