Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Odana počast Marku Babiću, legendarnom vukovarskom branitelju

Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata položeni su vijenci i upaljene svijeće vukovarskom branitelju, hrvatskome vitezu, pukovniku Marku Babiću u spomen na 12. obljetnicu njegove smrti.  Vijence su položili članovi Markove obitelji, te izaslanstva državnoga vrha, Ministarstva branitelja, Policijske uprave Vukovarsko-srijemske, braniteljskih udruga, Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije i gradova prijatelja.

-Marko Babić je simbol Domovinskoga rata i hrvatske države. Hrvatska država i hrvatska vojska nastajale su ovome gradu. Bila je to snaga hrvatskoga čovjeka u kojega je predsjednik dr. Franjo Tuđman imao najviše povjerenja,  jer je s velikom ljubavlju stvarao hrvatsku državu. Za mene osobno je velika povlastica što sam imao priliku u ratu upoznati Marka Babića i družiti se s njim i poslije rata- kazao je izaslanik predsjednice RH, Ante Deur i vukovarski branitelj.

Markovu hrabrost, skromnost i veličinu pamte njegovi prijatelji i suborci koji i danas s ponosom govore o Markovoj neizmjernoj hrabrosti i sigurnosti koju je ulijevao svim svojim suborcima i onda kada je bilo najteže. 

-Marko je bio puno više od branitelja, što mi tada nismo prepoznavali. Nosio je u sebi toliko lijepih osobina, pa čak i pjesničkih i romantičnih, no obilježila ga je neizmjerna hrabrost i način na koji je  uništavao neprijateljske tenkove  što je nama ostalima ulijevalo povjerenje i poštovanje- sjeća se i danas vukovarski branitelj  Zvonko Milas, državni tajnik Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Marko Babić je s redateljem Eduardom Galićem i producentom Dominikom Galićem, producirao je dokumentarac Heroji Vukovara želeći prenijeti istinu o Domovinskome ratu i obrani Vukovara. 

-Marko Babić kao trajna vrhunska vrijednost Domovinskoga rata mora ostati u našim srcima i sjećanjima, a mi se moramo truditi da te vrijednosti zauvijek ostanu u našem narodu i generacijama koje dolaze, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te napomenuo kako danas i Srednja strukovna škola u Vukovaru nosi ime legendarnoga vukovarskoga branitelja.

babic 4

Marko Babić je umro od posljedica moždanog udara 5. srpnja 2007.  a četiri dana kasnije pokopan je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata.

obitelj Babic 1

-Otišao je iznenada i nažalost prerano. Neizmjerno nedostaje cijeloj našoj obitelji. Nosimo ga u srcu i pamtimo ga po izuzetnoj dobroti i skromnosti -rekla je Markova sestra Kata Lozančić. U sjećanje na hrvatskoga viteza, Marka Babića održan je komemoracijski skup kod Spomen obilježja Groblje tenkova na Trpinjskoj cesti, a sveta misa služena je u Crkvi Gospe Fatimske u Borovu Naselju.

Pročitano 1237 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI