Ispiši ovu stranicu

Regionalna baza podataka bit će dostupna članovima obitelji nestalih osoba

Surađuju sve ratom pogođene zemlje s područja bivše Jugoslavije Surađuju sve ratom pogođene zemlje s područja bivše Jugoslavije HRV

U poljskom gradu Poznanu održan je poseban sastanak na temu osoba nestalih u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, a sudjelovalo je i izaslanstvo Hrvatske.

Direktorica Međunarodnoga povjerenstva za nestale osobe Kathryne Bomberger rekla je da su počeli intenzivno raditi na razmjeni podataka putem Regionalne baze podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba te da očekuje da regionalne vlasti nastave vjerodostojno i transparentno provoditi preuzete odgovornosti u procesu pronalaženja i identifikacije preostalih slučajeva nestalih osoba.

Rad povjerenstva pomaže Ujedinjeno Kraljevstvo čiji je europski veleposlanik sir Alan Duncan rekao je da je „izgubiti voljenu osobu teško i bolno, a ne znati njenu sudbinu 25 godina je agonija“.

Stjepan Sučić, pomoćnik ministra iz Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja i predsjednik Komisije za zatočene i nestale Vlade Republike Hrvatske, rekao je da su do sada zemlje članice skupine „napravile više stotina unosa u Bazu podataka, a pristup bazi bit će omogućen i članovima obitelji nestalih“.

Predstavnica Srbije Ljilja Krstić založila se za „depolitizaciju pitanja nestalih osoba”.

U zemljama bivše Jugoslavije traga se za još 12.000 nestalih osoba, a do sada je pronađeno i identificirano oko 28.000.

Pročitano 1000 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun