Ispiši ovu stranicu

Penava pozvao Vladu na žurno rješavanje problematike komaraca

Penava pozvao Vladu na žurno rješavanje problematike komaraca Foto: Valerija Lozančić

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor Veterinarske stanice Vukovar d.o.o. Tomislav Šota održali su u Gradskoj vijećnici konferenciju za novinare kako bi upoznali javnost sa svime učinjenim po pitanju suzbijanja komaraca, zahvalili onima koji su im pri tome pomogli te pokrenuli inicijativu za dugoročnim rješavanjem problema na državnoj razini. Pozvali su Vukovarsko-srijemsku županiju i Vladu Republike Hrvatske na žurno rješavanje problematike komaraca, odnosno na sustavno uključivanje u borbu protiv ove pošasti kroz sve mehanizme koji im stoje na raspolaganju. Vlada je na sjednici održanoj 27. lipnja donijela Zaključak o  rješavanju problematike dezinsekcije komaraca u cilju što kvalitetnije zaštite ljudi.

- Na području Vukovarsko-srijemske županije jedino Grad Vukovar ulaže značajna sredstva u rješavanje problema komaraca i činimo sve što možemo kako bi svojim sugrađanima  omogućili normalan život. Međutim, kada se dogodi najezda kao ove godine, nemoćni smo jer nam dolaze komarci s netretiranih područja. Moram se upitati koja je funkcija države u ovom smislu, sustava zdravstva s aspekta suzbijanja širenja zaraznih bolesti i znanosti. Ovo je naprosto nedostatak vizije, ozbiljnosti i svijesti da na istoku Hrvatske žive ljudi koji imaju jednako pravo kao i svi ostali u ovoj državi na normalne uvjete života, a ne da su tijekom dana zatvoreni u svojim kućama zbog visokih temperatura, a navečer zbog komaraca. Pitamo se kakve uvjete života imamo i postoji li itko u državi tko je sposoban odgovoriti na ove izazove – naglasio je Penava te zaključio kako je potrebno problem  iskomunicirati na nacionalnoj razini te ga iskoordinirati i sa susjednim zemljama. Dodao je i kako je taj problem već odavno trebao biti riješen na način kao i u susjednim zemljama, ako ne i bolje. 
Rekao je i kako je razgovarao sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem o kupovini aviona i zajedničkoj borbi protiv ove pošasti ukoliko se ne postigne zajedničko rješenje na razini Vlade RH.
- Čak smo i na to spremni ukoliko izostane sustavno rješenje od državnog vrha – zaključuje Penava.

 

Penava komarci priznanja


Direktor Veterinarske stanice Vukovar Tomislav Šota  rekao je kako je tretiranje komaraca započelo pravovremeno, već početkom ožujka larvicidnim tretmanima kojih je do sada obavljeno 8, a dezinsekcija se obavljala 4 puta sa zemlje te 2 puta aviotretmanima.
-Najezda komaraca ove se godine pojavila zbog preklapanja tri klimatološka pojma: visok vodostaj, temperatura zraka od 32 do 35 stupnjeva te dugo razbolje kiša što je uzrokovalo biološki fenomen koji se događa jednom u 10 do 15 godina, a kod nas je zabilježen 2006., 2009. i 2019. godine – rekao je Šota te dodao kako pri temperaturi zraka između 22 i 24°C larva komarca iz ličinke izlazi za 14-21 dan, a pri temperaturama od 33 do 35°C izlazi za samo tjedan dana.

Konferenciji je nazočio i vlasnik tvrtke Air Tractor Miroslav Vlašić koji je jedini pilot u Hrvatskoj može odraditi posao tretiranja iz zraka i uvijek stoji na raspolaganju Gradu Vukovaru.
-Kod nas nema sustavnog rješenja i ovo su samo vatrogasne mjere. Kako bismo odradili posao, morali smo iznajmiti avion i pilote od Mađarske. S obzirom da nam zakoni ne dopuštaju tretiranje komaraca jednomotornim avionima i let u visini ispod 300 metara bila bi nam potrebna dva aviona s dva motora da možemo tretirati ovo područje, rekao je Vlašić te dodao kako nemamo niti pilote koji bi bili zainteresirani za ovaj posao.


Konferenciji za novinare nazočili su i kopiloti Aerokluba Borovo, Mladen Krkljuš i Stjepan Vidić koji su dobrovoljno pomagali pilotima iz Mađarske u aviotretiranju te zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Vukovar Dario Dejanović. Gradonačelnik im je svima zahvalio na nesebičnoj pomoći pri suzbijanju komaraca i uručio zahvalnice.

Pročitano 780 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić