NAJNOVIJE
Raspisan natječaj za smještaj u vukovarskom Studentskome domu

Veleučilište “Lavoslav Ružička” u Vukovaru raspisalo je Natječaj za smještaj studenata u Studentski dom “Leopold” za akademsku godinu 2019/2020.

(Petak, 19 Srpanj 2019 09:57)
U narušavanju javnoga reda i mira smrtno stradao 24- godišnjak

PU Vukovarsko – srijemska izvijestila je kako je noćas, oko 00.30 sati, došlo do narušavanja javnog reda i mira uz upotrebu vatrenog oružja u kojem je smrtno stradao 24-godišnjak iz Otoka.

(Petak, 19 Srpanj 2019 09:05)
Predsjednica podržava stav gradonačelnika Penave

Povodom Odluke Ustavnog suda na poziv predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, u Uredu Predsjednice održan je sastanak s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom.
Priopćenje Ureda predsjednice prenosimo u cijelosti.

-Svjesna osjetljivosti političke situacije u gradu Vukovaru, predsjednica Grabar-Kitarović smatra izuzetno važnim pružiti podršku gradonačelniku Penavi i građanima Vukovara koji već više od četvrt stoljeća trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim djelovanjem institucija. To rezultira osjećajem nepravde, posebice među Vukovarkama, Vukovarcima i hrvatskim braniteljima koji su bili na braniku domovine i podnijeli najveću žrtvu u Domovinskom ratu, ali i među pripadnicima srpske zajednice koje se nepravedno stigmatizira.

Predsjednica Republike Hrvatske ne može komentirati odluku Ustavnog suda, ali skreće pozornost na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji kaže kako se ta prava moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima. Drži da u ovakvim uvjetima, kada se zapostavljaju temeljna ljudska prava, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za širenje posebnih prava koji moraju postati demokratski standard u Hrvatskoj koja tome teži i suglasna je da ih je loše odgađati, međutim poziva na iste kriterije koji bi u konačnici rezultirali izjavom mjerodavnih tijela da se postupci protiv osumnjičenih za ratni zločin isto tako ne mogu odgađati u nedogled.

Takav stav je zdrav preduvjet za uređene odnose temeljene na povjerenju većinskog naroda i pripadnika srpske nacionalne manjine, posebice u izranjavanom Vukovaru. Republika Hrvatska mora posebno brinuti o Vukovaru, a dužnost je i obveza državnog vrha da zahtijeva rješavanje nepravde koju osjećaju stanovnici Vukovara. Neshvatljivo je da do danas nitko nije odgovarao za masakr u Borovu Selu, da nitko nije riješio pitanje 30 tisuća logoraša, nestalih… Kako ćemo to opravdati s ustavnog ali i moralnog aspekta?

"Zbog toga stav gradonačelnika Vukovara Ivana Penave ne mogu nazvati nepoštivanjem odluke Ustavnog suda, nego pozivom koji i osobno podržavam da napokon zatvorimo pitanja iz prošlosti i time pružimo iskrenu priliku budućnosti. Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumijeva prihvaćanje činjenice da Vukovar liječi svoje rane. Držim da je obveza državnih institucija što prije uložiti dodatni napor i pronaći najbolja rješenja koja neće izazivati napetosti i nepovjerenje među ljudima, nego upravo suprotno ", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović, stoji u priopćenju, a prenosi Media servis.

(Četvrtak, 18 Srpanj 2019 17:00)
Đeletovci- Seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije u 2019.

Po završenom javnom pozivu za izbor jedinice lokalne samouprave za provedbu aktivnosti  iz projekta „Seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije u 2019.“, za seosku prijestolnicu Vukovarsko-srijemske županije u ovoj je godini odabrano je naselje Đeletovci u općini Nijemci, jer je osnovni uvjet da selo ne bude sjedište općine i ima manje od 1000 stanovnika. 

(Četvrtak, 18 Srpanj 2019 16:00)
Dvojica prijavljena za ratni zločin u Vukovaru '95

Dvojica bivših pripadnika srbijanskih paravojnih postrojbi kazneno su prijavljeni za ratni zločin zbog sumnje da su na području Vukovara 1995. mučili i tukli hrvatske civile i ratne zarobljenike, no obojica nisu dostupni hrvatskim tijelima progona, prenosi HINA. 

(Četvrtak, 18 Srpanj 2019 11:19)
Ljetna muzejska avantura u Gradskom muzeju Vukovar

Gradski muzej Vukovar u vrijeme ljetnih praznika organizira edukativno-pedagoške radionice/igraonice naziva Ljetna muzejska avantura.

(Četvrtak, 18 Srpanj 2019 09:35)
Gabrijela Žalac izgubila položaj ministrice, a Vinkovčanin Mario Banožić trebao bi postati novi ministar državne uprave

U rekonstrukciji Vlade položaj ministrice izgubila je dosadašnja ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Vinkovčanka Gabrijela Žalac, ali po svemu sudeći, niti obnovljeni saziv Vlade Andreja Plenkovića neće proći bez Vinkovčana jer je za položaj ministra državne imovine predložen Mario Banožić (1979.), dosadašnji pročelnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

(Četvrtak, 18 Srpanj 2019 09:31)

Penava pozvao Vladu na žurno rješavanje problematike komaraca

Penava pozvao Vladu na žurno rješavanje problematike komaraca Foto: Valerija Lozančić

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor Veterinarske stanice Vukovar d.o.o. Tomislav Šota održali su u Gradskoj vijećnici konferenciju za novinare kako bi upoznali javnost sa svime učinjenim po pitanju suzbijanja komaraca, zahvalili onima koji su im pri tome pomogli te pokrenuli inicijativu za dugoročnim rješavanjem problema na državnoj razini. Pozvali su Vukovarsko-srijemsku županiju i Vladu Republike Hrvatske na žurno rješavanje problematike komaraca, odnosno na sustavno uključivanje u borbu protiv ove pošasti kroz sve mehanizme koji im stoje na raspolaganju. Vlada je na sjednici održanoj 27. lipnja donijela Zaključak o  rješavanju problematike dezinsekcije komaraca u cilju što kvalitetnije zaštite ljudi.

- Na području Vukovarsko-srijemske županije jedino Grad Vukovar ulaže značajna sredstva u rješavanje problema komaraca i činimo sve što možemo kako bi svojim sugrađanima  omogućili normalan život. Međutim, kada se dogodi najezda kao ove godine, nemoćni smo jer nam dolaze komarci s netretiranih područja. Moram se upitati koja je funkcija države u ovom smislu, sustava zdravstva s aspekta suzbijanja širenja zaraznih bolesti i znanosti. Ovo je naprosto nedostatak vizije, ozbiljnosti i svijesti da na istoku Hrvatske žive ljudi koji imaju jednako pravo kao i svi ostali u ovoj državi na normalne uvjete života, a ne da su tijekom dana zatvoreni u svojim kućama zbog visokih temperatura, a navečer zbog komaraca. Pitamo se kakve uvjete života imamo i postoji li itko u državi tko je sposoban odgovoriti na ove izazove – naglasio je Penava te zaključio kako je potrebno problem  iskomunicirati na nacionalnoj razini te ga iskoordinirati i sa susjednim zemljama. Dodao je i kako je taj problem već odavno trebao biti riješen na način kao i u susjednim zemljama, ako ne i bolje. 
Rekao je i kako je razgovarao sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem o kupovini aviona i zajedničkoj borbi protiv ove pošasti ukoliko se ne postigne zajedničko rješenje na razini Vlade RH.
- Čak smo i na to spremni ukoliko izostane sustavno rješenje od državnog vrha – zaključuje Penava.

 

Penava komarci priznanja


Direktor Veterinarske stanice Vukovar Tomislav Šota  rekao je kako je tretiranje komaraca započelo pravovremeno, već početkom ožujka larvicidnim tretmanima kojih je do sada obavljeno 8, a dezinsekcija se obavljala 4 puta sa zemlje te 2 puta aviotretmanima.
-Najezda komaraca ove se godine pojavila zbog preklapanja tri klimatološka pojma: visok vodostaj, temperatura zraka od 32 do 35 stupnjeva te dugo razbolje kiša što je uzrokovalo biološki fenomen koji se događa jednom u 10 do 15 godina, a kod nas je zabilježen 2006., 2009. i 2019. godine – rekao je Šota te dodao kako pri temperaturi zraka između 22 i 24°C larva komarca iz ličinke izlazi za 14-21 dan, a pri temperaturama od 33 do 35°C izlazi za samo tjedan dana.

Konferenciji je nazočio i vlasnik tvrtke Air Tractor Miroslav Vlašić koji je jedini pilot u Hrvatskoj može odraditi posao tretiranja iz zraka i uvijek stoji na raspolaganju Gradu Vukovaru.
-Kod nas nema sustavnog rješenja i ovo su samo vatrogasne mjere. Kako bismo odradili posao, morali smo iznajmiti avion i pilote od Mađarske. S obzirom da nam zakoni ne dopuštaju tretiranje komaraca jednomotornim avionima i let u visini ispod 300 metara bila bi nam potrebna dva aviona s dva motora da možemo tretirati ovo područje, rekao je Vlašić te dodao kako nemamo niti pilote koji bi bili zainteresirani za ovaj posao.


Konferenciji za novinare nazočili su i kopiloti Aerokluba Borovo, Mladen Krkljuš i Stjepan Vidić koji su dobrovoljno pomagali pilotima iz Mađarske u aviotretiranju te zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Vukovar Dario Dejanović. Gradonačelnik im je svima zahvalio na nesebičnoj pomoći pri suzbijanju komaraca i uručio zahvalnice.

Pročitano 129 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija