Ispiši ovu stranicu

Obilježava se Međunarodni dan Dunava

Gradonalčelnik Penava na fišijadi Gradonalčelnik Penava na fišijadi Foto: Grad Vukovar

U okviru Ljeta u Vukovaru, a povodom Međunarodnog dana Dunava u organizaciji Grada Vukovara i Turističke zajednice Grada pripremljen je bogat kulturno-zabavni program.

Dunav svome gradu

U organizaciji Hrvatskog kulturno-glazbenog društva ''DUNAV'' Vukovar održani su  11. susreti folklornih skupina pod nazivom „Dunav svome gradu“.  U kulturno-umjetničkom programu sudjelovalo je preko 200 članova društava koji dolaze iz raznih županija RH te inozemstva, a predstavili su se pjesmom i plesovima te bogatstvom narodnih nošnji Prigorja, Zagorja, Dalmacije, Slavonije, Zapadne Hercegovine, Posavine…  Svečana folklorna povorka krenula je u 17 sati ispred Hrvatskog doma te stigla do Trga RH gdje su svi  sudionici zajedno otplesati veliko Šokačko kolo, a zatim se uputili do pozornice na obali Dunava, ispod dvorca Eltz, gdjeje održan glavni folklorni program.

Dan Dunava 19

Na šetnici uz Dunav domaći proizvođači izložili su svoje tradicijske proizvode, a održano i natjecanje u ribolovu i pripremanju fiša.
-Na natjecanju u pripremanju fiša prijavilo se 18 ekipa iz Vukovara i  susjednih mjesta i županija. Fiš će se prodavati po cijeni od 10 kuna, a zajedno s Crvenim križem bit će podijeljeno 450 porcija: Prikupljeni novac od prodaje fiša ide u dobrotvorne svrhe - doznajemo od direktorice turističke zajednice Grada Vukovara Marine Sekulić.

Dan Dunava fisijada

-Ovakve manifestacije iznimno su važne za naš grad s obzirom na njegovu nedavnu prošlost. Grad Vukovar se obnavlja, vraća i diže iz dana u dan, u svakome smislu pa tako i u obnavljanju tradicije i baštine vezane uz Dunav. Ovo je jedan vid promocije grada Vukovara koji svoju dugu tradiciju veže uz silni Dunav, uz sporu i vijugavu Vuku, dvorac Eltz i predivnu prirodu čijim spajanjem smo dobili jedan ovakav prekrasan ambijent. Okruženi smo bogatstvom kojega nismo ni svjesni, a siguran sam da ćemo ga znati cijeniti i iskoristiti na pravi način i da će ovaj grad disati punim plućima kako to i zaslužuje - zaključio je gradonačelnik Penava.


Nakon nastupa tamburaških sastav manifestacija završava koncertom Zvonka Bogdana.

Pročitano 761 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić