Ispiši ovu stranicu

Počeli radovi na uređenju obaloutvrde Vuke od središta grada do Adice

Svečano otvoreni radovi 6. faze Svečano otvoreni radovi 6. faze Foto: Valerija Lozančić

Povodom Međunarodnog dana Dunava kojeg su željeli proslaviti radno, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i zamjenik župana Damir Barna svečano su otvorili radove na uređenju rijeke Vuke i obalnog pojasa na području grada Vukovara. Riječ je o šestoj fazi radova u okviru koje će biti izgrađen nasip te pješačka  i biciklistička staza s javnom rasvjetom na lijevoj obali rijeke Vuke u Vukovar.  Završetak ove investicije vrijedne  6.250.000 kuna očekuje se iduće godine.

- Želimo revitalizirati dio prirode i građanima pružiti što ljepši i dostupniji okoliš uz Dunav i Vuku. Izvodimo radove na pregradi u samom središtu grada koja će omogućiti zaustavljanje i pohranjivanje vode iz Vuke i puštanje dunavskih voda pa će se moći prihranjivati stara Vuka te održavati bolji vodni režim unutar donjeg dijela sliva Vuke  10 do 15 km  unutar cijelog toka Vuke. Dakle, omogućit ćemo kvalitetnije uvjete unutar samoga vodotoka, a isto tako zajedno s Gradom Vukovarom nadogradit ćemo šetnice kako bi spojili središte grada s prekrasnom Park šumom Adica i omogućili građanima uživanju u prekrasnoj prirodi – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te pozvao sve stanovnike na zajedno očuvanje prirode koju imamo.

Vuka radovi adica

Gradonačelnik Penava istaknuo je tom prigodom kako je ovo nastavak odlične suradnje s Hrvatskim vodama koja će osigurati brojne projekte koji će doprinijeti  podizanju kvalitete života u  svakom smislu.
-Zahvaljujući ovakvim projektima koristimo svoje potencijale, kojih je puno, na najbolji mogući način i stavljamo ih na raspolaganje svim građanima i posjetiteljima Vukovara – poručio je gradonačelnik e potencijale  Izgradnjom nove šetnice ćemo omogućiti građanima površine za kretanje i boravak u prirodi, rekreaciju i opuštanje, a podizanjem razine Vuke pozitivno će se utjecati na prirodna staništa", rekao je Penava.

Projektom uređenja rijeke Vuke i obalnog pojasa trajno će se izgraditi sustav obrane od poplava i ujedno omogućiti upravljanje vodnim režimom rijeke Vuke, kako za niskih voda tako i za razdoblja visokih voda rijeke Dunav na području grada Vukovara, a gravitirajuće područje uz rijeku Vuku duž cijelog poteza zahvata bit će u potpunosti uređeno urbanim sadržajima koje će uz krajobrazno uređenje stanovnicima grada Vukovara u budućnosti omogućiti korištenje tog prostora na nov i kvalitetniji način.. Vrijednost ukupne investicije uređenja rijeke Vuke i obalnog pojasa na području grada Vukovara iznosi  57.195.082 kn.

 

Dan Dunava Hrvatske vode

Nakon otvorenja radova, u društvu sa zamjenikom župana Damirom Barnom gradonačelnik Penava i Zoran Đurković obišli su šetnicu uz Dunav ispod dvorca Eltz gdje su u okviru manifestacije „Živjeti s Dunavom“ Turističke zajednice grada Vukovara, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana Dunava, na dva štanda Hrvatskih voda najmlađima predstavljene edukativne slikovnice i dječje radionice, a djelatnici Glavnog vodnogospodarskog laboratorija Hrvatskih voda posjetiteljima su pod lupom mikroskopa omogućili uvid u analizu vode.

Pročitano 983 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić