NAJNOVIJE
Župan Božo Galić obišao srednje škole oštećene u nevrijemenu

Vukovarsko – srijemski župan Božo Galić zajedno sa svojim suradnicima, pročelnicom Ureda župana Sandrom Pinjuh i zamjenikom pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje Mariom Adamovićem obišao Srednju Strukovnu školu Marko Babić iz Vukovara i Tehničku školu Nikole Tesle Vukovar.

(Utorak, 23 Srpanj 2019 14:12)
Ove se godine obnavlja šest Batinih vila

Radovi na šest stambenih objekata tzv.Batinih vila u Borovo Naselju, a koje se vode kao zaštićeno kulturno dobro, trebali bi započeti ove godine i to sredstvima državnoga proračuna, najavio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

(Utorak, 23 Srpanj 2019 13:46)
Kako do besplatne pravne pomoći u Vukovaru?

Od 1.lipnja ove godine Udruga za podršku žrtvama i svjedocima provodi projekt pod nazivom Pravo na djelotvornu pravnu zaštitu i podršku – pristup pravdi kroz primarnu pravnu pomoć, a kojega financira Ministarstvo pravosuđa.

(Utorak, 23 Srpanj 2019 13:08)
Grad Ilok prodaje 26 nekretnina kojih su se nasljednici odrekli

U Iloku je u tijeku natječaj za prodaju 26 nekretnina u vlasništvu Grada Iloka.

(Utorak, 23 Srpanj 2019 11:52)
Scena Martin iz Vukovara potpisala povelju prijateljstva sa Sinjskim pučkim kazalištem

Vukovarski amateri – Scena Martin, sudjelovali su na 3. Međunarodnome kazališnome Alkafestu u Sinju s predstavom 'Čekaonica'. 

(Utorak, 23 Srpanj 2019 10:24)
Novi naslovi svaki drugi dan

Gradska knjižnica  Vukovar  već četvrtu godinu za redom sudjeluje u ljetnoj ponudi na Vukovarskoj adi kroz suradnju s ŠRU Dunav. Riječ je o kućici za knjige koju djelatnici ove ustanove redovito dopunjavaju novim naslovima, doznajemo od Jelene Miškić ravnateljice Gradske knjižnice Vukovar.

-Trudimo se svakii drugi dan obnoviti sdržaj naših kućica kako one na Adi tako i u središtu grada  i ponuditi našim sugrađanima ali i posjetiteljima Vukovara štivo koje je čitko, aktualno  i zanimljivo. -rekla je Miškić.

U kućici je ponuđeno svakodnevno 10 do 15 laganijih naslova. Kućicu za knjige Gradska je knjižnica postavila i na šetalištu u Ulici J. J. Strossmayera.  Miškić je naglasila kako su u okviru Ljeta u Gradskoj knjižnici  Vukovar ovih dana održali i jednu vrlo zanimljivu i posjećenu radionicu, a riječ je o izradi graničnika za knjige, gdje su polaznici  mogli naučiti  i sve o knjizi i njenim dijelovima.

(Utorak, 23 Srpanj 2019 09:51)
Obavijest o aviotretiranju komaraca

 

Dana 22. i 23. 07. 2019.g. u jutarnjim i večernjim satima Veterinarska stanica Vukovar d.o.o. obavljat će tretman suzbijanja komaraca  aviotretiranjem.

(Ponedjeljak, 22 Srpanj 2019 16:11)

Za ratne zločine u Lovasu osmorka osuđena na 47 godina zatvora

Križ u minskome polju u Lovasu Križ u minskome polju u Lovasu Foto: Arhiv HRV-a

Viši sud u Beogradu nepravomoćno je danas osudio osmoricu okrivljenih za ratne zločine protiv hrvatskih civila 1991. godine u Lovasu na ukupno 47 godina zatvora, izričući im pojedinačno kazne od četiri do osam godina, javlja HINA..

Tročlano sudačko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda, kojim je predsjedala sutkinja Zorica Trajković, nepravomoćnu presudu je izreklo jednoglasno, uz mogućnost žalbe Apelacijskom sudu u roku od 15 dana. Po izricanju presude, Sud je, na zahtjev odvjetnika osuđenih, odlučio produljiti zakonski rok na žalbu s 15 na 30 dana.

Za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu, koje su u listopadu i studenom 1991. počinili pripadnici srpskih snaga, lokalnih milicija i paravojnih postrojbi, Milanu Devčiću izrečena je kazna od osam godina zatvora, Saši Stojanoviću sedam, Željku Krnjajiću, Jovanu Dimitrijeviću i Zoranu Kosijeru po šest, Darku Periću i Radovanu Vlajkoviću po pet, te Radisavu Josipoviću četiri godine zatvora.

U svojoj završnoj riječi 28. siječnja ove godine, zamjenik tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević naveo je da su sve točke optužnice dokazane i predložio da se okrivljeni proglase krivima i osude na zatvorske kazne. Tužiteljstvo je tada zatražilo da se optuženi Milan Devčić i Željko Krnjajić osude na po 10 godina zatvora, a Darko Perić na pet godina. Sva trojica optuženika su bili mještani Lovasa, dok je za pripadnike protudiverzantske postrojbe bivše JNA Radovana Vlajkovića i Radisava Josipovića tužitelj zatražio pet, odnosno četiri godine zatvora. Za pripadnike paravojne postrojbe “Dušan Silni” Jovana Dimitrijevića i Sašu Stojanovića zatraženo je po osam godina zatvora, a za Zorana Kosjera devet godina.

Obrazlažući današnju presudu, sutkinja Trajković ja ukazala da je sud u odlučivanju o krivnji i kaznama bio limitiran činjenicom da se tužiteljstvo nije žalilo na prvobitnu presudu, te da pojedine radnje navedene u optužnici nisu dokazane. Kazneni postupak za zločine u Lovasu pred srbijanskim sudovima traje dulje od desetljeća jer je optužnica podignuta u studenom 2007. godine, suđenje je započelo 2008, a ni današnjom presudom još nije pravomoćno okončano. S obzirom da predstoji žalbeni postupak - po ocjeni neovisnih promatrača - malo je vjerojatno da će točka na ovaj proces biti stavljena do kraja ove godine.

Od početka suđenja 2008. za četiri godine ispitana su 193 svjedoka, a presudom 26. lipnja 2012. svi optuženici proglašeni su krivima i osuđeni na kazne zatvora, koje su pojedinačno bile od četiri do 20 godina. Tu je presudu, dvije godine kasnije, ukinuo prizivni sud u Beogradu, uz obrazloženje da je "nerazumljiva i proturječna", te da je donesena "uz bitne povrede članaka kaznenog postupka". Predmet je potom vraćen na ponovni postupak i odlučivanje. U međuvremenu, tijekom procesa umrlo je pet optuženika, jedan je postao procesno nesposoban zbog teške bolesti, tako da se broj optuženih smanjio na osam. Smrću optuženih tijekom procesa nastupio je pravni paradoks da je i optužnica morala biti promijenjena, tako da je i broj žrtava u Lovasu "umanjen" sa 69 na 29 ubijenih.

Premda presuda, s obzirom na zakonski žalbeni postupak, nije pravomoćna, novog suđenja za zlodjela u Lovasu neće biti jer prizivni sud, po zakonu, presudu Višeg suda može ili potvrditi ili preinačiti, ali ne i vratiti proces na početak i ponovno suđenje. 

Po optužnici, osuđeni su krivi da su kao pripadnici lokalne civilno-vojne vlasti teritorijalne obrane Tovarnika, potčinjene tadašnjoj JNA, i paravojne postrojbe „Dušan Silni“, sudjelovali u napadima na Lovas i civilno stanovništvo. Po ulasku u selo, navodi se u optužnici, nekontrolirano su i nasumično pucali, bacali bombe u dvorišta, na kuće i razne lokacije pri čemu su ubili najmanje 21 osobu. Po prvoj optužnici, prvooptuženi Ljuban Devetak, te Milan Devčić i Milan Radojčić, optuženi su i da su svojim ponašanjem potakli nepoznate pripadnike oružanih skupina da na raznim lokacijama u selu ubiju ukupno 27 ljudi.

Najmasovniji zločin u Lovasu počinjen je 18. listopada 1991. kada su pripadnici TO i paravojne postrojbe „Dušan Silni” natjerali 51 mještana Lovasa, koristeći ih kao živi štit, da očiste minsko polje koje je prethodno, po navodima optužnice, postavila tadašnja JNA. Od eksplozija mina poginulo je 20-ak mještana, dok ih je većina bila ranjena, navodi se u optužnici.

Prvotna optužnica za ubojstva, zlostavljanja i mučenja 69 hrvatskih civila, obuhvaćala je 14 optuženih, a među njima četiri pripadnika nekadašnje JNA, četiri mještanina Lovasa, te šest pripadnika paravojne postrojbe "Dušan Silni".

Pročitano 138 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija