Ispiši ovu stranicu

Vrijedno arheološko otkriće na lokalitetu Šarengrad

Arheološki lokalitet u Šarengradu Arheološki lokalitet u Šarengradu F: Arhiva

U svibnju 2019. godine Muzej grada Iloka, u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci i Institutom za arheologiju iz Zagreba, nastavio je s istraživanjem ranosrednjovjekovne nekropole na položaju Klopare u Šarengradu.  Riječ je o lokalitetu koji je djelomično devastiran 2006. godine prilikom odvoza zemlje s lesne grede koja prati tok Dunava, a za koji se do tada nije znalo. Prva sezona istraživanja provedena je 2016., a druga 2017. godine. Točne i detaljnije informacije otkrila nam je Andreja Rimph, voditeljica arheološkog odjela Muzeja grada Iloka.
- Ono što smo ove godine zabilježili je razlika u pogrebnom ritualu, dakle ukopi su puno siromašniji, dakle govorimo o kraju avarske dominacije srijemskim područjem i pojava paljevinskih ukopa, prvi slavenski horizont koji je na području Vukovarsko-srijemske zabilježen samo u Vinkovcima – kazala je Rimph.

Istaknula je  da se radi o ukopima sa samog kraja avarodobne prevlasti u Panononskoj nizini (početak 9. stoljeća), kada u naše krajeve dolaze Franci. Promjene u grobnom ritualu vezane su uz opću nestašicu ili uz promjene u društvu.

Rimph je rekla kako je ovo četvrti lokalitet s paljevinskim ukopima u kontinentalnoj Hrvatskoj, te deveti u cijeloj Hrvatskoj (uključujući Dalmaciju).
- Ove godine planiramo završiti istraživanje, ostalo je oko tristotinjak metara kvadratnih za istražiti, međutim oni trenutno nisu ugroženi te će ostati pod preventivnom zaštitom, dalje će se provoditi stručna obrada, analiza i znanstvena obrada te će po završetku istih biti napravljena izložba sa dosadašnjim istraživanjem – ispričala je daljnje planove Rimph.

Pročitano 1255 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI