Ispiši ovu stranicu

Najezda komaraca otežava svakodnevne aktivnosti

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Suzbijanje komaraca za cilj ima sprečavanje pojave zaraznih bolesti, smanjenje kožnih problema te smetnji u svakodnevnom životu. Vodostaj Dunava je visok, imali smo prije nekoliko dana visoke temperature zraka, a potom i oluju pa je sve to uzrokovalo pravu najezdu komaraca u našem gradu koju nisu uspjela riješiti ni ponavljana adulticidna tretiranja odnosno zaprašivanja s tla.

Komarci znatno otežavaju svakodnevne aktivnosti, no svako domaćinstvo može dosta toga učiniti na suzbijanju ovih insekata. Iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo preporučuju održavanje dvorišta i vrtova, izbjegavanje nakupljanja vode ili kišnice npr. u kantama, bačvam, posudama, tanjurićima ispod vaza za cvijeće, posudama iz kojih kućni ljubimci piju vodu, a koje treba redovito prazniti i čistiti. Kade, bačve i posude za zalijevanje vrtova, treba pokriti pokrovima od plastike ili sličnog nepromočivog materijala ili mrežom protiv komaraca, sve spremnike i ostale materijale (npr. plastične folije) treba odlagati na način da se izbjegne nakupljanje kišnice, sve eventualne spremnike vode treba pravilno i čvrsto zatvoriti poklopcem,

Nadalje, neophodno je redovito održavanje zelenih površina i kanala oborinskih voda, uklanjanje obraštaja, korova, raznog ambalažnog neupotrebljavanog materijala, izbjegavanje nagomilavanja krutog glomaznog otpada, saniranje i redovito pražnjenje septičkih jama.

Mjere osobne zaštite od komaraca podrazumijevaju da prozore i vrata na našim domovima zaštitimo mrežama, izbjegavamo boravak na otvorenome u vrijeme najveće aktivnosti komaraca, pri boravku na otvorenome koristimo odjeću dugih rukava i nogavica te kada je nužno koristimo sredstva koja odbijaju komarce tzv.repelente, obavezno se držeći propisanih uputa za korištenje. 

Pročitano 876 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar