Ispiši ovu stranicu

Tišov: EU penali projektu Vukovar neće utjecati na povećanje cijene vode

Vijećnici naglasili potrebu za transparentnosti oko tijeka provedbe projekta Vukovar Vijećnici naglasili potrebu za transparentnosti oko tijeka provedbe projekta Vukovar Foto:Marija Molnar

Financijske korekcije, sustege i uskrate financiranja na EU projektu Vukovar kojega provodi Vodovod grada Vukovara iznose trenutno 8 milijuna i 146 tisuća kuna, moglo se čuti na sjednici Gradskoga vijeća Vukovara tijekom točke dnevnoga reda na kojoj je analizirano aktualno stanje u ovom gradskom poduzeću. Direktor vukovarskoga Vodovoda Dario Tišov pojasnio je kako su se s ovakvim svojevrsnim penalima susrela gotova sva vodovodna poduzeća u Hrvatskoj zbog neuspješne prilagodbe različitim, često nejasnim i kontradiktornim direktivama. Zbog toga su i formirali grupaciju te zajedničkim nastupanjem nastoje riješiti ovaj problem.

-Vodovod grada Vukovara trenutno ima financijsku korekciju na Ugovor za izgradnju mreže u perifernim naseljima. Ugovor je u vrijednosti gotovo 100 milijuna kuna, a financijska korekcija iznosi 5 posto. Također 5 posto imamo financijsku korekciju na Ugovor o nadzoru vrijednom nešto više od 6,5 milijuna kuna. Što se pak sustega tiče, sustegnuti su nam iznosi zbog faziranja projekta. Naime projekt Vukovar ima dvije faze, prvu koja je trajala do 31.prosinca 2016. godine i drugu koja je započela 1.siječnja 2017. Svi oni radovi koji su planirani za 2016. godinu, a nisu izvedeni, prešli su na trošak Vodovoda. Tako je po različitim stavkama sustegnuto milijun i 834 tisuće kuna, od čega je vraćeno milijun i 70 tisuća kuna redovnim financiranjem Hrvatskih voda, a Vodovodu grada Vukovara ostaje trošak u iznosu nešto većem od 750 tisuća kuna. Sve skupa radi se o 8 milijuna i 146 tisuća kuna korekcija, sustega i uskrata financiranja s time da je kontrolno tijelo ostavilo mogućnost da trošak sustege od gotovo 350 tisuća kuna snose državna sredstva – pojasnio je Tišov.

U cilju transparentnosti prema javnosti, gradski su vijećnici tijekom rasprave naglasili potrebu što češćeg izvještavanja o tijeku provedbe ovog EU projekta vrijednog 362 milijuna kuna, a izrazili su i bojazan da bi zbog cijele situacije mogla poskupiti voda u Vukovaru.

-Penali neće utjecati na povećanje cijene vode – naglasio je Tišov.

Inače na sjednici Gradskoga vijeća prihvaćen je, između ostaloga, rebalans proračuna Grada Vukovara za 2019. godinu, odnosno smanjen je s 348 milijuna i 575 tisuća na 329 milijuna i 475 tisuća kuna, dane su suglasnosti na statute Gradske knjižnice Vukovar i Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Vukovar te dr. 

Pročitano 1499 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar