Ispiši ovu stranicu

Prva sunčana termalna elektrana u Vukovaru i Hrvatskoj osigurat će grijanje i toplu vodu za preko 2000 stanova

Sunčana termalna elektrana u Borovu naselju Sunčana termalna elektrana u Borovu naselju Foto: Valerija Lozančić

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor tvrtke Tehnostan d.o.o. Kristijan Lovrenščak obišli su sunčanu termalnu elektranu u Borovu naselju koja se nalazi u dvorištu toplane. Riječ je o prvoj sunčanoj termalnoj elektrani ovog tipa u Hrvatskoj koja će osigurati toplu vodu i grijanje za stanove priključene na sustav centralne toplane. Investicija je vrijedna milijun kuna koje je tvrtka Tehnostan osigurala iz vlastitih sredstava.

-Ovim projektom znatno će se reducirati troškovi kako za tvrtku Tehnostan, jer će se smanjiti potrošnja plina, tako i za stanare. U konačnici je cilj i bio doći do što jeftinije, odnosno besplatne energije te osigurati našim sugrađanima što je moguće povoljniju energiju i troškove života - rekao je Penava dodajući kako se, osim iskorištavanja solarne energije, na našem području istražuju i geotermalni potencijali.

Direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak je dodao kako će se smanjiti utjecaj povećanja cijene plina na cijenu toplinske energije, odnosno besplatna energija anulirat će nedavno poskupljenje plina od 7%.  Naglasio je kako su pripreme za izgradnju solarnog parka počele još protekle godine.
- Sunčana termalna elektrana bit će dio toplane gdje će se u prvoj fazi ugraditi prvih 160 ploča, a nakon dvije godine njihov broj bit će povećan na 600. Kako koja faza bude bila završena, bit će puštena u pogon te će se sukladno tome ostvarivati prinosi s postavljenih polja solarnih panela. Svi radovi trebali bi biti završeni do rujna 2021. godine – rekao je Lovrenščak dodajući kako je ovo prva solarna kotlovnica na području Republike Hrvatske koja će s jednog mjesta napajati preko 2.000 stanova.

Naglasio je i kako će snaga solarnoga polja nakon postavljanja svih 600 panela pri punoj osunčanosti biti oko 900 kW snage, a u planu je i postavljanje dizalice topline od 300 kW te 75 kW fotonaponskih ploča na krovu toplane s kojima će proizvoditi preko 80% električne energije za pogon kotlova i cirkulacijskih pumpi.  Rekao je kako će se investicija  isplatiti  kroz 5 do 7 godina.

Pročitano 806 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić