NAJNOVIJE
"PAX ET BONUM" - 195 tisuća kuna za najmlađe

Humanitarna akcija „PAX ET BONUM“ s ciljem prikupljanja sredstava za obnovu objekta i nabavu opreme Dječjim vrtićima Vukovar 1 i 2 uspješno je privedena kraju te je upriličeno uručivanje novčanog dara.

(Četvrtak, 05 Prosinac 2019 12:44)
Na Županijskoj skupštini usvojen proračun za 2020. godinu

Na sjednici Županijske skupštine raspravljalo se o Proračunu Vukovarsko-srijemske županije za 2020. godinu koji se sastoji od prihoda u iznosu od 1 milijardu 307 milijuna i 511 tisuća kuna i rashoda od 1 milijardu 259 milijuna i 311 tisuća kuna.

(Četvrtak, 05 Prosinac 2019 12:09)
Radionice za poduzetnike o e-poslovanju

U Vinkovcima se održava trodnevna radionica za male i srednje poduzetnike pod nazivom Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja (E-BUSINESS), etapa II, a u okviru projekta e-Poslovanje Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije.

(Četvrtak, 05 Prosinac 2019 10:51)
Za programe nacionalnih manjina 42 milijuna kuna

Načini prijave za programe kulturne autonomije, tema je seminara za 200-tinjak predstavnike udruga i ustanova nacionalnih manjina održanoga u Zagrebu u organizaciji Savjeta za nacionalne manjine RH.

(Četvrtak, 05 Prosinac 2019 10:37)
Zlato, srebro i bronca s Prvenstva Hrvatske u karateu

Na održanom Prvenstvo Hrvatske u karateu za starije uzraste: kadeti, juniori i mlađi seniori u konkurenciji 120 natjecatelja iz 38 klubova, Karate klub Vukovar '91. nastupio je sa sedam natjecatelja u kategorijama kadeta i juniora, te su postigli sljedeće rezultate

1.mj Ivan Draganić, juniori ekipno, kao član ekipe Essekera

2.mj Ivan Draganić, juniori

3.mj juniorke ekipno u sastavu Asja Štalmajer, Ema Pendić i Ema Štalmajer

5.mj Karlo Jukić kadeti

7.mj Ema Pendić juniorke

Nastupili su još i Alen Rubčić te Ilaj Macura

(Četvrtak, 05 Prosinac 2019 09:19)
Godišnjica je pogibije hrvatskih branitelja u Komletincima

U Komletincima je obilježena 28.godišnjica velike bitke u kojoj su hrvatski branitelji slomili napade srpskoga neprijatelja i obranili istočnu granicu Hrvatske.

(Srijeda, 04 Prosinac 2019 15:22)
Predstavljen prekogranični projekt IT community region

Poticanje prekogranične suradnje IT stručnjaka u stjecanju znanja i sklapanju poslovnih dogovora kroz model klastera kao alata za rast poslovnih inicijativa, glavni je cilj novog prekograničnog projekta pod nazivom Creation and fostering of common cooperating cross-border IT entrepreneurial community - IT community region, čija je početna konferencija održana u Vukovaru.

(Srijeda, 04 Prosinac 2019 14:16)

Prva sunčana termalna elektrana u Vukovaru i Hrvatskoj osigurat će grijanje i toplu vodu za preko 2000 stanova

Sunčana termalna elektrana u Borovu naselju Sunčana termalna elektrana u Borovu naselju Foto: Valerija Lozančić

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor tvrtke Tehnostan d.o.o. Kristijan Lovrenščak obišli su sunčanu termalnu elektranu u Borovu naselju koja se nalazi u dvorištu toplane. Riječ je o prvoj sunčanoj termalnoj elektrani ovog tipa u Hrvatskoj koja će osigurati toplu vodu i grijanje za stanove priključene na sustav centralne toplane. Investicija je vrijedna milijun kuna koje je tvrtka Tehnostan osigurala iz vlastitih sredstava.

-Ovim projektom znatno će se reducirati troškovi kako za tvrtku Tehnostan, jer će se smanjiti potrošnja plina, tako i za stanare. U konačnici je cilj i bio doći do što jeftinije, odnosno besplatne energije te osigurati našim sugrađanima što je moguće povoljniju energiju i troškove života - rekao je Penava dodajući kako se, osim iskorištavanja solarne energije, na našem području istražuju i geotermalni potencijali.

Direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak je dodao kako će se smanjiti utjecaj povećanja cijene plina na cijenu toplinske energije, odnosno besplatna energija anulirat će nedavno poskupljenje plina od 7%.  Naglasio je kako su pripreme za izgradnju solarnog parka počele još protekle godine.
- Sunčana termalna elektrana bit će dio toplane gdje će se u prvoj fazi ugraditi prvih 160 ploča, a nakon dvije godine njihov broj bit će povećan na 600. Kako koja faza bude bila završena, bit će puštena u pogon te će se sukladno tome ostvarivati prinosi s postavljenih polja solarnih panela. Svi radovi trebali bi biti završeni do rujna 2021. godine – rekao je Lovrenščak dodajući kako je ovo prva solarna kotlovnica na području Republike Hrvatske koja će s jednog mjesta napajati preko 2.000 stanova.

Naglasio je i kako će snaga solarnoga polja nakon postavljanja svih 600 panela pri punoj osunčanosti biti oko 900 kW snage, a u planu je i postavljanje dizalice topline od 300 kW te 75 kW fotonaponskih ploča na krovu toplane s kojima će proizvoditi preko 80% električne energije za pogon kotlova i cirkulacijskih pumpi.  Rekao je kako će se investicija  isplatiti  kroz 5 do 7 godina.

Pročitano 266 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija