Ispiši ovu stranicu

Osijek - Vrh vodenog vala na Dravi u srijedu

Visoki vodostaj Drave u Osijeku Visoki vodostaj Drave u Osijeku Foto: HRT Radio Osijek

Vrh vodenoga vala na Dravi u Osijeku očekuje se u srijedu, što znači da će Drava, na kojoj je od Donjeg Miholjca do ušća u Dunav pripremno stanje, rasti još nešto malo, nakon čega bi vodostaj trebao stagnirati.

To znači da će u nekih 36 sati biti kulminacija i početi opadati razina vode u koritu, javlja Glas Slavonije. 

Ivica Nađ, voditelj Centra obrane od poplave Hrvatskih voda za sektor “B” (za Dunav i Donju Dravu) kaže da toliki vodostaji nisu neuobičajeni budući da su se poklopili visoki vodostaji i Dunava i Drave kakvih nismo imali od 2013., odnosno 2014. godine.

- Na Dunavu su redovite mjere obrane od poplave, svakodnevno se kontrolira situacija i nasipi, sve je pod potpunom kontrolom, nije bilo nikakvih potreba za bilo kakvim intervencijama, ili postavljanjem vreća. Da plastičnije opišem, u Baranji je na desnoj obali sve pod kontrolom od mađarske granice do nasipa Drava-Dunav kod Podravlja. Što se tiče Dunava, kod Aljmaša i Dalja traje pripremno stanje, tamo Jama prima dunavsku vodu koju tiska u taj kanal. Nizvodno Dunavom od ušća do Iloka nije ni pripremno stanje. Ne bude li nekih hidrometeoroloških promjena, voda bi se, kada počne padati razina rijeka, u nekih desetak dana mogla povući u korita - rekao je Nađ.

U izjavi za Radio Osijek, Ivica Nađ je rekao glede mogućega prelijevanja Drave kod Osijeka i to na lijevu obalu preko šetnice između pješačkog mosta i Zoološkog vrta kako prema svim podacima koje za sada imaju to se ne bi trebalo dogoditi. 

Pročitano 644 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac