NAJNOVIJE
U Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša u Vinkovcima održan Dan otvorenih vrata posebnih odjela

U Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša u Vinkovcima održan je Dan otvorenih vrata posebnih odjela.

Učenici i djelatnici škole priredili su prigodnu priredbu na kojoj su pokazali što su u prethodnom razdoblju učili i naučili. Pripremili su razne recitacije, nastupe u kostimima, prigodne pjesme i slično.

Ispred Grada Vinkovaca obilježavanju je nazočio zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić koji je naglasio kako je ova škola jedna od primjera stručnog, kvalitetnog i predanog rada.
- Ovo je prilika da se uvjerimo u vještine učenika, ali i da vidimo što su nam pripremili i što su sve uvježbavali za veliki nastup koji su dugo iščekivali i vjerujem kako će biti odlični – rekao je uoči početka priredbe Romić.

Prema riječima ravnatelja Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Vinkovci Daria Draguna posebne odjele ove škole trenutno pohađa 61 učenik, ukupno imaju 13 razrednih odjela, 8 skupina, 5 kombiniranih razrednih odjela i 1 produženi stručni postupak, a imaju i 8 učenika na nastavi u kući koji se školuju u dva programa. 
- U školu dolaze i učenici s bivšeg područja općine Vinkovci, od Vinkovaca prema Županji - rekao je Dragun te pojasnio kako su u prostore posebnih odjela škole, u zadnjih nekoliko godina, uložena značajna sredstva, što im je olakšalo rad.
- Zajedno s Gradom i Županijom prije dvije godine završili smo uređenje tri učionice, male dvorane i radionice, ugradili lift, tako da trenutno imamo otprilike 80% potrebitih kapaciteta za odrađivanje nastave – naglasio je Dragun.

 

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 15:00)
Jučer prijavljene tri provale

Jučer, 24. travnja, policijskim službenicima Policijske uprave vukovarsko-srijemske prijavljene su tri provale, priopćeno je iz policije.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 14:36)
U Osijeku otvoren Eco City Waste Fest, prvi festival otpada u Hrvatskoj

Prvi festival otpada u Hrvatskoj, Eco City Waste Fest, otvorio je svoja vrata za građane u četvrtak u osječkom Gospodarskom centru. Festival se održava 25. i 26. travnja, a posjetitelje uz zabavan sadržaj očekuje i mnoštvo interaktivnog i edukativnog sadržaja za sve uzraste.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 13:53)
Toni Milun sutra će u Vukovaru održati predavanje za mlade na temu financijske pismenosti

U oranizaciji Grada Vukovara, sutra u Hrvatskom domu Vukovar gostuje nagrađivani profesor matematike i financijski vloger Toni Milun koji će održati predavanje i radionicu na temu financijske pismenosti za mlade, a u okviru projekta „Obogti se znanjem”.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 13:03)
U Vukovaru odigrana "Tri praščića" beogradskog kazališta "Veliki mali princ"

U organizaciji Odbora za kulturu i sport Zajedničkog vijeća općina Vukovar, u Srpskom domu u Vukovaru odigrana je predstava „Tri praščića” u izvođenju kazališta „Veliki mali princ” iz Beograda.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 11:59)
Vježbali u središtu Vukovara

U organizaciji Udruge za rekreaciju „Fit Infinity Fitness”, a u suradnji s udrugom Djeca za bolji svijet i pod pokroviteljstvom Grada Vukovara jučer je u našem gradu održan sat vježbanja, povodom Svjetskoga dana činjenja dobrih djela. U pješačkoj zoni u središtu Vukovara vježbale su članice ove udruge iz skupine 55 +, djeca vukovarskih dječjih vrtića, ali i zainteresirani građani.

- Cilj je ovoga događaja promicanje zdravlja i organizirali smo ga u okviru našega projekta „Vježbanjem s osmjehom do zdravlja”, a fotografije s ovog događaja odaslane su u 110 zemalja svijeta jer je naša suradnička udruga Djeca za bolji svijet dio svjetske organizacije inicijatora i pokretača Svjetskoga dana činjenja dobrih djela Good Deeds Day kojim povdom smo se i okupili u ovoj aktivnosti – pojasnila je Sanja Manojlović, predsjednica udruge „Fit Infinity Fitness”.

U ime Grada Vukovara satu vježbanja nazočio je pročelnik Upravnoga odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić koji je istaknuo podršku gradske uprave ovakvim događajima, posebice jer ovaj promiče s jedne strane zdravlje, a s druge činjenje dobrih djela.

- Uvijek ukazujemo na važnost vježbanja i bavljenja sportom, međutim rekreacija poput ove je također sastavni dio zdravoga života među svim generacijama. Stoga i podržavamo događaje i udruge kojima je cilj promicanje zdravlja, kako u rekreativnom tako i u sportskom smislu. Također, danas smo dio i obilježavanja Svjetskoga dana činjenja dobrih djela što nam je posebice drago – istaknuo je Dimić.

Diljem svijeta ovaj se dan obilježava 14.travnja ili bilo koji drugi dan tijekom tog mjeseca.

Sat vjezbanja 2 FIF 2024

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 11:39)
Sindikat umirovljenika Hrvatske prikupio 33 540 potpisa za peticiju „Veće mirovine odmah!

Peticiju „Veće mirovine odmah!“ Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pokrenuo je 28. veljače, a u mjesec i pol dana prikupljeno je 33 540 potpisa. Predsjednica ovoga sindikata Jasna A.Petrović u priopćenju tim povodom ističe da je riječ o zavidnoj brojci posebice jer su se potpisi prikupljali u predizborno vrijeme kada je pažnja cjelokupne javnosti bila usmjerena na političke stranke.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 10:44)

Iduće školske godine većina vukovarskih osnovnih škola dobiva produženi boravak

Aktualni sat Aktualni sat Foto: Valerija Lozančić

Održana je 20. sjednica Gradskoga vijeća grada Vukovara kojoj je kao i uvijek prethodio Aktualni sat na kojemu je 20 vijećnika postavilo 22 pitanja gradonačelniku Ivanu Penavi.
Pitanja donosimo redosliedom kojim su postavljana.

Vijećnika Srđana Kolara (SDSS) zanimalo je postoji li mogućnost da umirovljenici koji su iz Borova naselja ondje obnove svoje mjesečne autobusne karte kako ne bi morali dolaziti u Vukovar.  Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček odgovorio je kako Grad nije u mogućnosti i tamo osigurati lokal i djelatnicu koja bi izdavala navedene karte, dodajući kako je riječ o građanima koji ionako putuju autobusom u Vukovar.

Vijećnik Filip Sušac (HKS) pitao je hoće li se u vukovarskim osnovnim školama organizirati produženi boravak. Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dražen Kobašević odgovorio je kako će produženi boravak već od početka iduće školske godine biti organiziran  u četiri vukovarske osnovne škole, osim u školi Nikole Andrića i Antuna Bauera koje održavaju nastavu u istoj zgradi.

Vijećnika Gorana Bošnjaka (SDP) zanimalo je zašto je potrebno čak 18 mjeseci za prikupljanje dokumentacije i 7 godina za izgradnju Hotela Dunav i je li toliko vremena uistinu potrebno. Gradonačelnik je odgovorio kako je investitor rekao da će hotel izgraditi do 2023. godine, ali se želio ograditi zbog određenih poteškoća s kojima se može susresti.
-S druge strane, objekt stoji dugo devastiran i nema zainteresiranih kupaca za njega pa je trebalo izaći u susret investitoru – pojasnio je Penava. 

U ime Kluba vijećnika SDP-a Bošnjak je upitao je li uistinu u Vukovaru zaposleno 579 osoba. Zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić pojasnila je kako to nisu podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji pokazuju smanjenje broja nezaposlenih, već podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Gradonačelnik je dodao kako je u Vukovaru otvoreno čak 56 novih obrta što je također utjecalo na znatno povećanje broja zaposlenih.

Vijećnika Savu Manojlovića (HDZ) zanimalo je što se radi po pitanju suzbijanja komaraca.Gradonačelnik je odgovorio da je do sada provedeno 6 larvicidnih tretiranja, ali je zbog vremenskih uvjeta (vjetra i kiše) nemoguće obavljati adulticidna tretiranja iz zraka i sa zemlje. Međutim, dodao je, čim vrijeme dopusti obavljat će se i ova tretiranja te se nada da ćemo se i ove godine uspješno nositi s tim problemom.

Vijećnika Igora Naletilića (HDZ) zanimalo je kada će početi izgradnja obilaznice grada. Gradonačelnik je naglasio kako su u Vukovaru u tijeku ogromne investicije koje mu drastično mijenjaju izgled.
-Projektna dokumentacija za izgradnju obilaznice je gotova, a nakon ljeta kreće natječaj za 1. fazu izvođenja radova od Vinkovačke ulice do čvora Lužac. Radovi na prvoj fazi kreću početkom iduće godine i vrijedni su oko 200 milijuna kuna – rekao je Penava.

Vijećnica Mirjana Semenić – Rutko (MB365) upitala je zbog čega Vodovod grada Vukovara plaća velike penale u okviru realizacije Projekta Vukovar. Direktor Vodovoda grada Vukovara pojasnio je kako je riječ o dvije korekcije iz 2015. godine u iznosu od 5 posto vrijednosti ugovora, a radi se o oko 4,9 milijuna kuna za dva ugovora vezana uz provedbu javne nabave i nadzor. 
-Radi se o stavci koja je prošla sve kontrole kada je natječaj raspisan i sva kontrolna tijela nisu stavila prigovor – pojasnio je Tišov i dodao kako su takvu korekciju dobili svi vodovodi diljem Hrvatske, a neki su čak dobili korekcije i na iznose veće od 50 milijuna kuna. Istaknuo je kako zbog tih problema neće doći do povećanja cijene vode u Vukovaru. Vijećnik Goran Bošnjak naglasio je kako se mora točno znati tko je kriv za učinjene pogreške. Zbog ovoga pitanja grupa vijećnika Gradskoga vijeća zatražila je održavanje tematske sjednice.

Vijećnik Radivoje Đurić (HDZ) podsjetio je kako je Grad Vukovar do nedavno poticao poduzetništvo s 200.000 kuna, a sada ulaganja iznose oko 2 milijuna kuna. Zanimalo ga je hoće li gradonačelnik i dalje fokus zadržati na razvoju poduzetništva. Gradonačelnik je naglasio kako je Grad Vukovar 2. u Hrvatskoj po ukupnim izdvajanjima, a 3. po izdvajanjima po glavi stanovnika temeljem analize podataka Ministarstva financija koje provodi portal gradonalčelnik.hr.
-Već treći puta smo među najviše rangiranim gradovima i moram reći da taj uspjeh nije slučajan. Uloženo je puno truda, znanja i mukotrpnog rada da bi se došlo do ovih rezultata – naglasio je Penava. Zamjenica Mujkić dodala je kako to nisu sva ulaganja u poduzetništvo te navela kako je, primjerice, u protekloj godini još 13 milijuna kuna izdvojeno iz Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara za dodatne mjere za poticanje poduzetnika.

Vijećnika Borislava Nikolića (DSS) zanima je li se vodilo računa o zastupljenosti nacionalnih manjina pri formiranju školskih odbora. Zamjenica Mujkić odgovorila je da Grad kao osnivač bira tri člana i da su pri tome vodili računa o zastupljenosti nacionalnih manjina. 

Vijećnika Damira Madunu (Živi zid) zanimalo je može li dobiti uvid u ugovor o prodaji Hotela Dunav, na što mu je gradonačelnik odgovorio potvrdno ukoliko nema odredbi o tajnosti.

Vijećnika Predraga Mišića (HKS) zanima kada se očekuje završetak radova na Otoku sportova. Gradonačelnik je odgovorio kako je bilo problema s izvođačem radova pa je ugovor morao biti raskinut. Slijedi raspisivanje novog natječaja i novi bi izvođač radova trebao radove završiti do kraja godine.

Vijećnicu Ivanu Radman (HDZ) zanimalo je nastavlja li Grad Vukovar s organizacijom besplatnih ljetovanja za vukovarske školarce. Zamjenica Mujkić rekla je kako prva krstarenja i ljetovanja kreću već sredinom lipnja. Dodala je kako je lani na ljetovanje otišlo oko 400 djece te da se broj destinacija zbog uspješne suradnje Vukovara s brojnim prijateljskim gradovima povećava iz godine u godinu.

Vijećnicu Vesnu Vujić (SDSS) zanimalo je hoće li se obnoviti staro pravoslavno gradsko groblje. Gradonačelnik je rekao kako, na žalost, groblje nije odabrano kao prioritet pa se s njegovom sanacijom mora pričekati. Dodao je kako je za Parohijski dom osigurano 7,5 milijuna kuna. U ime kluba vijećnika postavila je pitanje hoće li projekt izgradnje kružnog toka kod Luke Vukovar utjecati na objekt Crvenog magazina. Gradonačelnik je odgovorio kako je to zaštićeni kulturni objekt i da ga se neće dirati.

Vijećnika Darka Buljana (SDP) zanimalo je što će se učiniti kako bi se od leda i valova zaštitila plovila u  novoj marini. Gradonačelnik je odgovorio kako se planira postavljanje lukobrana, a krajem godine i nasipavanje kamena koji će biti postavljen uzvodno od marine kako bi se omogućila njena sigurnost i funkcionalnost.

Vijećnica Renata Kovačić (HDZ) pitala je može li se, zbog povećanja sigurnosti, napraviti pješački prijelaz te postaviti prometno ogledalo na raskrižju ulica Domovinskog rata, Ante Starčevića i 12 redarstvenika u Borovu naselju. Pročelnik upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig odgovorio je da je potrebno napraviti prometni elaborat kako bi pješački prijelaz koji je udaljen 50 metara dalje, premjestili, što je već u razmatranju, a prometno ogledalo bit će postavljeno.

Vijećnik Aleksandar Pribičević (SDSS) upitao je hoće li se izgraditi odlazni put od pravoslavne crkve na Dobroj vodi. Pročelnik Čulig je rekao kako su u fazi razmatranja najboljeg rješenja.

Predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Šota (HDZ) rekao je kako su stanovnici Olajnice zadovoljni njenim dosadašnjim uređenjem te upitao što se još ondje planira urediti. Gradonačelnik je rekao kako nakon izgradnje parkirališta slijedi uređenje gradskog stadiona i nove atletske staze, rekonstrukcija obaloutvrde rijeke Vuke, pretvaranje željezničkog mosta u pješačko - biciklistički most te uklanjanje nasipa i izgradnja nove Ekonomske škole Vukovar na lokaciji iza toplane na Olajnici.

Vijećnica Darija Benaković (HDZ) upitala je u kojoj su fazi radovi na osnovnoj školi Nikole Andrića. Pročelnik Kobašević je rekao kako je u tijeku ocjena ponuda te da se uvođenje izvođača u radove očekuje za vrijeme ljetnih mjeseci nakon čega započinje dugo čekana obnova. Gradonačelnik Penava je dodao i kako Grad Vukovar otkupljuje parcele u neposrednoj blizini škole kako bi oko škole imali veliku zelenu površinu.

Vijećnik David Vlajčić (HDZ) gradonačelniku Penavi uputio je pohvale povodom njegova odlaska u pravoslavnu crkvu za blagdan pravoslavnog Uskrsa te uputio pitanje očekuje li da ostali političari, pripadnici manjina, slijede njegov primjer. Gradonačelnik je odgovorio kako smatra da je ova gesta i taj iskorak bio potreban te da prvi čovjek grada treba imati svijest da okuplja i maksimalno izbjegava razjedinjavanje.
-Taj je čin neophodan i nadam se da ćemo vrlo brzo sudjelovati zajedno u svim događanjima – poručuje Penava.

Vijećnik Domagoj Bilić (HDZ) pohvalio je rad gradske tvrtke Komunalac d.o.o. te postavio pitanje o njihovom angažmanu izvan Vukovara. Direktor Komunalca Igor Štrangarević navodi kako tvrtka izvodi radove i na području drugih gradova, pa tako i Đakova, Aljmaša, područja općine Tompojevci, a prisutni su na raznim projektima  ulažući pri tome u ljude i tehniku.

Vijećnica Kristina Ozdanovac (HDZ) upitala je gradonačelnika je li zadovoljan odazivom državnog vrha na događanja u Vukovaru, odnosno na svečanu sjednicu Gradskog vijeća budući je na prethodnoj sjednici njihov odaziv doveden u pitanje. Gradonačelnik je odgovorio kako je zahvalan svakome gostu koji dolazi bez obzira na razinu, no da on važnost prije svega pridaje ulaganju u naš grad i projekte koji život u našem gradu čine boljim.

Pročitano 885 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija