Ispiši ovu stranicu

U Lovasu iduće godine grade Spomen područje Minsko polje

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

U Lovasu je otvorena izložba radova pristiglih na likovni i arhitektonsko-urbanističko-krajobrazni natječaj za izradu idejnoga rješenja Spomen područja Minsko polje sa spomenikom i interpretacijskim centrom u Lovasu.

Radovi su izloženi u dječjem vrtiću Bajka, a izložbu su zajednički organizirali Općina Lovas i Društvo arhitekata Varaždin (DAV). Stručni je ocjenjivački sud odabrao kao najbolje idejno rješenje ono skupine arhitekata i projektanata iz Zagreba, doznali smo od načelnice Općine Lovas Tanje Cirba.

- Dugi je niz godina prošao od povratka mještana u Lovas i Opatovac i osim obnove života te revitalizacije gospodarstva, jedna je od velikih i svetih obveza čuvati uspomenu i sjećanje na velike žrtve koje su naša mjesta dala u Domovinskom ratu. Odradili smo niz pretpostavki, na žalost prošle su i ekshumacije, obilježili smo i spomen obilježje masovne grobnice, križeve hrvatskim braniteljima u Lovasu i Opatovcu, izdali smo knnjigu o stradanju, film o stradanju i sada kada su poznate sve žrtve, imena i statusi, došlo je vrijeme i da izgradimo spomen obilježje koje će biti locirano u Lovasu na mjestu gdje s odvijao tragični zločin na minskom polju – rekla je Cirba.

Spomen obilježje bit će posvećeno svim mještanima poginulima u Domovinskom ratu

- Bit će to spomen obilježje za svih 90 žrtava, poginulih, ubijenih i nestalih. Kako bi izgled budućeg spomen područja bio što kvalitetniji i kako bi dostojno obilježio sjećanje na žrtvu, proveli smo ovaj natječaj na kojega su pristigla 33 rada, a natječaj je provelo Društvo arhitekata Varaždin u suradnji s našom općinom. Dio provedbe natječaja financiralo je Ministarstvo hrvatskih branitelja, a dio Općina Lovas. Za naše mještane organizirali smo izložbu svih radova, a otvorenju su nazočile i obitelji stradalnika – istaknula je Cirba

Načelnica Općine Lovas Tanja Cirba nada se da bi radovi na spomen obilježju mogli početi iduće godine.

- Mislim da smo svi zadovoljni jer smo dobili vrlo kvalitetno rješenje. Predstoji nam ugovaranje i projektiranje, a ove godine očekujemo ishoditi i građevinsku dozvolu. Nadamo se kako bi iduće godine napokon mogli krenuti s ovim vrlo važnim projektom za Općinu Lovas – rekla je Cirba.

 

 

Pročitano 1014 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar