Ispiši ovu stranicu

Sportom kroz život, novi projekt za djecu Vukovara

Projekt financira Europski socijalni fond s nešto više od 970 tisuća kuna Projekt financira Europski socijalni fond s nešto više od 970 tisuća kuna Foto: Marija Molnar

U Vukovaru je predstavljen projekt financiran iz EU fondova pod nazivom Sportom kroz život kojega u iduće dvije godine provodi Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara Sportski objekti Vukovar.

Po riječima ravnatelja ove ustanove Ivana Szaboa, cilj je povećati dostupnost sportskih sadržaja za djecu u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti na području Vukovara kroz nekoliko aktivnosti. Tako će u okviru projekta biti razvijena tri nova sportska programa za minimalno 150 djece pod nazivom Mala škola sporta za djecu predškolskog uzrasta, Škola sporta za djecu od 1. do 4. razreda OŠ i Program za neplivače. Naime gotovo 70 posto osnovnoškolske djece u Vukovaru ne zna plivati, doznajemo od Szaboa.

 

Ivan Szabo

 

- Želimo riješiti dva osnova problema, prvenstveno manjak kretanja današnje djece usljed suvremenog načina života, od početka ih navikavati na kretanje, naučiti ih osnovama sporta kao i pomoći im da razviju široki spektar motoričkih sposobnosti. Drugi je problem veliki broj neplivača, naime po nekim istraživanjima čak 70 posto djece osnovnoškolske dobi u našem gradu su neplivači – istaknuo je Szabo.

Kroz projekt će biti nabavljena i sportska oprema te organizirano sportsko putovanje. Partner na projektu je Grad Vukovar.

- Ovakvi su programi iznimno važni za Vukovar i djecu kako predškolskog tako i osnovnoškolskog uzrasta, a ovim projektom smo iznimno zadovoljni. Zahvaljujem u ime Grada Vukovara Razvojnoj agenciji VURA kao i Sportskim objektima Vukovar na povlačenju sredstava iz EU fondova – rekao je Josip Paloš, voditelj Odsjeka za predškolski odgoj, školstvo, visoko školstvo i sport u Gradu Vukovaru.

Projekt je predstavljen na početnoj konferenciji kojoj je u ime Grada Vukovara nazočila i zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

 

Ivana Mujkic

 

- Potičemo korištenje EU fondova, no rezultati u povlačenju sredstava ne bi bili mogući da na pozicijama ravnatelja i direktora nemamo ljude koji uistinu vide priliku u EU fondovima. Čestitam ravnatelju Sportskih objekata Vukovar na svemu onome što ta ustanova čini, nadam se da će dobre rezultate ovog projekta najbolje osjetiti djeca, a svima želim puno sreće i uspjeha u aktivnostima – istaknula je Mujkić.

Projekt financira Europski socijalni fond preko posredničkih tijela Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i vrijedan je nešto više od 970 tisuća kuna.

Iz Sportskih objekata Vukovar poručuju kako upravo kroz sport djeca razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i postižu bolji uspjeh u školi, imaju bolje razvijene socijalne vještine i više su timski orjentirana. Također, djeca kroz sport mogu zadovoljiti niz različitih potreba – kretanje, druženje, sigurnost, red, samoostvarenje, pripadanje.., a sve je to iznimno važno za djecu u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti koja su i ciljana skupina ovog projekta.

 

 

Pročitano 1262 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar