Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru je u tijeku prvi stručni sastanak neurologa

Neurolozi održali brojna predavanja Neurolozi održali brojna predavanja Foto: Valerija Lozančić

U Hotelu Lav održan je prvi stručni sastanak neurologa Slavonije i Baranje na kojem su sudjelovali djelatnici osam slavonskih općih i županijskih bolnica te Neurološke klinike KBC Osijek i KBC Zagreb, a održana su brojna predavanja te prezentirani zanimljivi prikazi bolesnika.

Voditeljica  Odjela za neurologiju  dr.sc. Biserka Kovač, neurolog istaknula je kako u zadnja 2-3 desetljeća dolazi do izrazite ekspanzije postignuća u području neuroznanosti  koja liječnike obogaćuju boljim kliničkim prepoznavanjem neuroloških bolesti, sofisticiranijom dijagnostikom i učinkovitijom terapijom pa je trajna edukacija svakodnevnica u njihovom radu, obaveza i pokretačka snaga.
-Cilj ovog sastanka je, osim međusobnog upoznavanja s uvjetima u kojim svaka od naših neurologija u Slavoniji radi, razmjena iskustava, poboljšanje rada s neurološkim pacijentima, bolja dijagnostika i terapija, smanjenje invaliditeta te produženje života pacijenata – istaknula je dr.sc. Kovač dodajući kako su najčešće neurološke bolesti, uz moždani udar, bolesti od kojih obolijevaju mlađi pacijenti - multipla skleroza, epilepsija, bolesti perifernog živčanog sustava, bolesti mišića i neuromišićne spojnice.
-Neurologija je struka koja se bavi, na žalost, mladim pacijentima koji obolijevaju od kroničnih bolesti ili teških akutnih bolesti, ali oružje kojim se suprotstavljamo tim bolestima sada je puno kvalitetnije – dodaje dr. Kovač naglašavajući kako je, primjerice, smrtnost od moždanog udara u vukovarskoj bolnici nakon mirne reintegracije bila oko 50%, a desetak godina kasnije 14%, što je u skladu sa zemljama zapadne Europe.

Rekla je kako vukovarska bolnica ima 7 neurologa specijalista i 4 specijalizanta te da je odlično opremljena, ima 15 ležaja za hospitalizirane pacijente i dnevnu bolnicu.

Predsjednica hrvatskog neurološkog društva prof.dr.sc Zdravka Poljaković subspecijalist intenzivne neurologije Neurološke klinike KBC Zagreb rekla je kako je  pri razvoju neuroloških bolesti važna i prevencija, odnosno kontrola krvnog tlaka, šećera i masnoće u krvi,  tjelesna težina, tjelesna aktivnost, pravilna prehrane i  nepušenje.   

Ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac izrazila je ponos na rad  neurologinja i organizaciju ovoga skupa jer, kako je rekla, „osim stručnog i mukotrpnog rada imaju vremena i za znanost i razmjenu iskustava“.

Skup je organizirao Odjel za neurologiju Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, održava se pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Pročitano 1122 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić