Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

2. memorijalna hodnja Putovima proboja iz Vukovara

Udruga ratnih veterana 204. vukovarske brigade, organizirala je 2. memorijalnu hodnju Putovima proboja iz Vukovara, koja se ove  godine održava pod nazivom „HOS-ova štafeta smrti”.

Sjećanje je to na branitelje i civile koji su nakon sloma obrane Vukovara  krenuli svojom odlukom i na osobnu odgovornost u proboj rutom kukuruzni put, Bogdanovci, Marinci i Nuštar. Točan broj branitelja koji su krenuli u proboj do danas je nepoznat kazao je predsjednik Udruge ratnih veterana 204. vukovarske brigade Drago Adžaga.

-Dvadeset sedam godina je prošlo od sloma obrane grada i nedopustivo je da nitko od nas ne raspolaže podatcima koliko je ljudi krenulo u proboj, koliko ih je smrtno stradalo, koliko je ranjeno, a koliko ih se još uvijek vodi nestalim, rekao je Adžaga.

On je pojasnio kako je svatko tada morao odlučiti što će učiniti, hoće li se nastaviti boriti i uskoro biti ubijen, jer mogućnosti za obranu više nije bilo, hoće li se predati ili pokušati izaći u proboju, za koji tada, kada su u njega kretali,  svi  su mislili kako imaju tek jedan posto šanse da će preživjeti.

-Upravo zbog tih jedan posto mogućnosti odlučili smo se za proboj, iako se jedan broj branitelja, nažalost, nije uspio probiti, rekao je Adžaga.

Damir Radnić, pukovnik HV, vukovarski branitelj 1991. tijekom obrane Vukovara, po zapovjedi Mile Dedakovića Jastreba, je sa Sajmišta prebačen u Bogdanovce i sjeća se 10.11. 1991. kada je pala odluka ići u proboj kroz minsko polje u Marincima.

-U proboj se kretalo po punktovima, kako je koji punkt ostao bez naoružanja, krenuo je u proboj. Zadnja grupa, čijim pokušajem danas obilježavamo stradanje, krenula je oko 19 sati navečer iz Bogdanovaca s 30-tak civila u proboj put Marinaca i kasnije prema Nuštru. Dogovor je bio da naprijed idu dragovoljci HOS-a i kako koji stane na minu da ga slijedeći zamjenjuje, jer su znali da idu kroz minska polja, ali nisu znali gdje su. Nažalost, dogodila se teška situacija da je svih  jedanaestoro branitelja stradalo u minskome polju. Bilo je nešto i civila ozlijeđeno, no oni su svi uspjeli izaći van- sjeća se Radnić.

- Sedmorica branitelja  ostala su zauvijek ležati u tome minskome polju kod Marinaca, a četvorica su teško ranjena, preživjela. Najteže ranjen među njima bio je  Ivica Jurčan, koji je ostao bez obje noge. Ta četvorica ranjenih branitelja su bez vode i hrane, bez liječničke pomoći, teško ranjeni ostali ležati  u tome minskome polju na -15 stupnjeva celzija dvanaest dana,  pojasnio je Radnić te dodao kako će tijekom ove hodnje obilježiti mjesto stradanja jedanaestorice branitelja polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća.

Na početku hodnje sudionici su obišli i podrum u kojem je bilo smješteno zapovjedništvo obrane Vukovara 1991., a koji se nalazio u dvorištu nekadašnje zgrade Sekretarijata narodne obrane.

zapovjedništvo

Predsjednik Udruge  ratnih veterana 204. vukovarske brigade je naglasio kako je cilj ovih hodnji utvrditi sve pravce proboja iz Vukovara prema Vinkovcima, različitih skupina branitelja za potrebe izrade Monografije „Obrana Vukovara i 204. vukovarska brigada” te locirati, a u dogledno vrijeme i obilježiti trajnijim spomen-obilježjima mjesta stradavanja onih koji su u proboju stradali u studenome 1991. godine.

Pročitano 1621 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI