Ispiši ovu stranicu

Vijenci za 1.029 bugarskih vojnika

Prije polaganja vijenaca veleposlanica je zahvalila svima koji su došli odati počast bugarskim vojnicima Prije polaganja vijenaca veleposlanica je zahvalila svima koji su došli odati počast bugarskim vojnicima Milan Paun

Na Bugarskom vojnom groblju u Vukovaru povodom Dana pobjede nad fašizmom položeni su vijenci i odana počast svim bugarskim časnicima i vojnicima koji su tijekom 1944. - 1945. poginuli na bojištima Drugog svjetskog rata.

Prvi je vijenac položila Nj. E. Genka Georgieva, veleposlanica Republike Bugarske, a zatim predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelj i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Vijenac je položio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Veleposlanica Georgieva položila je i vijenac na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata kao i predstavnik Ministarstva vanjskih poslova.

Izrazila je zahvalnost Gradu Vukovaru na održavanju Bugarskoga groblja te dodala da zna kako je groblje bilo devastirano u vrijeme okupacije grada.     

Raško Ivanov, predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u Republici Hrvatskoj, rekao je da u Hrvatskoj danas živi 350 Bugara dok ih je prije Drugoga svjetskoga rata samo u Zagrebu bilo oko 1.500.  

U masovnoj grobnici u Vukovaru posmrtni su ostatci 1.029 bugarskih vojnika i časnika poginulih u proboju Srijemskoga fronta, njih 325 nije identificirano.  

penava bugarsko

Pročitano 924 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun