Ispiši ovu stranicu

HRV EKSKLUZIVNO: Hrvatska vojska i MUP obavljaju probno iskapanje u selu Borovo u potrazi za mogućom pojedinačnom ili masovnom grobnicom. Na Ovčari nije pronađeno ništa.

Probno iskapanje se vrši u bunaru na nekadašnjem salašu u privatnom vlasništvu na Savulji Probno iskapanje se vrši u bunaru na nekadašnjem salašu u privatnom vlasništvu na Savulji Foto: R. Rac

Pripadnici Hrvatske vojske i MUP-a, nastavljaju i danas probna iskapanja u potrazi za mogućim pojedinačnim ili masovnim grobnicama žrtava iz Domovinskoga rata. Kako je HRV jučer prvi izvijestio, obavljena su probna iskapanja na poljoprivrednom dobru Ovčara, gdje su pripadnici vojske i policije postupali po privatnoj dojavi, no iz izvora bliskih Ministarstvu hrvatskih branitelja doznajemo kako na toj lokaciji nisu pronašli ništa.

Trenutno se vrši probno iskapanje u selu Borovo, dijelu zvanom Savulja, u vikend naselju. Kako doznajemo istražuje se bunar koji se nalazi u dvorištu nekadašnjega salaša u privatnom vlasništvu.

Prema informacijama s terena na tom se mjestu kopa od ponedjeljka. Teren je pristupačan za prilaz bagera, no nezahvalno je što je riječ o bunaru, do kojega se prije svega morao prokopati prilaz kako bi bageri mogli prići oknu bunara.

Okno
Bageri prokopali put do bunara. Trenutno se pokušava prokopati do dna bunara

Naša novinarska ekipa doznala je kako je bunar, prema pričama tamošnjega stanovništva presušio još prije Domovinskoga rata, a od sugovornika na terenu doznajemo kako su trenutno prokopali okno bunara do dubine od preko 10 metara. Cilj je doći do samoga dna kako bi se utvrdilo što se u njemu potencijalno krije.

Radovi 
Opsežni radovi

Doznali smo, također, kako su do sada iz bunara izvučene velike količine otpada, raznih tkanina, čak i drvena kolutara, a iskopane su i kosti, za koje je odmah utvrđeno kako je riječ o kostima životinjskoga podrijetla.

Smece
Do sada iskopani otpad iz okna bunara

Na ovoj lokaciji probno iskapanje bi se, kako saznajemo, trebalo vršiti još danas, a moguće i tijekom sutrašnjega dana. Izvori s terena su nam potvrdili da ukoliko se otkriju ljudske kosti tada daljnju proceduru preuzima Ministarstvo hrvatskih branitelja, a ukoliko se utvrdi da se u bunaru ne nalaze ljudske kosti, tada će isti biti zatrpan, a lokacija označena kao mjesto na kojemu se ne treba vršiti daljnja istraživanja.

Kolutara
Bunar prokopan do dubine od preko 10 metara. Pronađena je kolutara, za koju se prvotno sumnjalo da je riječ o zaostalom minsko-eksplozivnom sredstvu

Pročitano 2878 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac