Ispiši ovu stranicu

DANAS SMO MI, A KADA ĆETE VI? - AKCIJA ZELENA ČISTKA

Dječji vrtić Vukovar I (PO Leptirić, skupina Maslačak) ove godine se uključila u najveći volonterski ekološki pothvat u Hrvatskoj pod nazivom Zelena čistka - Jedan dan za čistiji okoliš. Ideja kampanje koja se u Hrvatskoj provodi od 2012. godine je da zajedničkom jednodnevnom akcijom čišćenja divljih odlagališta otpada u svojoj lokalnoj sredini – očistimo Lijepu našu.

- Kada smo razmišljali koji prostor očistiti na um nam je pao prostor bivšeg doma tehnike u Borovu naselju. Ako ste se ikada prošetali tim prostorom  znate u kako je lošem stanju. Međutim, taj prostor ujedno predstavlja i jedini izlaz na rijeku Dunav u Borovu naselju. Djeca skupine Maslačak cijele ove pedagoške godine provode projekt ''ŽIVJETI UZ RIJEKU DUNAV'' koji je podignut i na eTwinning platformu, tj. spomenuti se projekt suradnički provodi u još nekoliko europskih zemalja. Još na početku godine smo uočili da je veliki problem to što u Borovu postoji mogućnost izlaska na obalu Dunava, ali je u tako lošem stanju. Znali smo da ne možemo napraviti revoluciju i u potpunosti srediti i očistiti taj prostor. Međutim, to ne znači da ne možemo započeti i svojim djelovanjem poslati poruku onima koji su u mogućnosti napraviti veće promjene od nas. – rekla je Olesja Beč, pedagog DV Vukovar I. U ovu akciju djeci su se priključili i volonteri iz Gimnazije. Dolaskom na mjesto akcije sudionici ove Zelene čistke bili su iznenađeni količinom i vrstom otpada, a među spomenutim smećem se moglo naći zaista svega, pa je cijela akcija bila popraćena smijehom i natjecateljskom igrom tko će pronaći najzanimljiviji komad otpada. Pobijedila je zavjesa! U vrlo kratkom vremenu skupljeno je preko 35 kila otpada.  

Uz odgojitelje, volontere iz Gimnazije, studenticu na praksi, asistenta u radu, zdravstvenu voditeljicu, pedagoga  s njima je bila i majka djevojčice iz skupine, ujedno i član eko odbora - Drago mi je što sam mogla sudjelovati u ovoj akciji. Iznenađena sam interesom i akcijom djece. Voljela bi da odgovorne i nadležne osobe naprave više za dobrobit ove vrijedne djece – rekla je Marlena Ivaneža
Prva akcija Zelene čistke procjenjena je vrlo uspješnom. A što djeca kažu o samoj akciji?

''Bilo je puno smeća, a mi sve počistili.'' K.L.

''Danas sam prvi put bila tu kod Dunava. Jako je velik i lijep i baš nam je blizu.'' D.S.

''Bili smo kod rijeke Dunav. I kada smo počistili stazu – bilo je odlično.'' M.T.

''Bolje im je da poprave tu ružnu zgradu kod Dunava. Ako ju uskoro ne poprave, ja ću kad narastem biti građevinar i ja ću nam je popraviti.'' K.T.

Njihova poruka ovom akcijom je jasna - Svaka promjena započinje malim korakom, ovo su naši mali koraci, kojima želimo pokrenuti promjene. Želimo mijenjati loše stvari u našoj lokalnoj sredini. Želimo čiste parkove, rijeke i okoliš. Ako to uspijevaju predškolarci, što priječi sve nas ostale?

Pročitano 1125 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI