NAJNOVIJE
Predstavljen projekt Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima- Simpa

U Vukovaru je  održana Početna konferencija EU projekta „Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima-Simpa“.

(Srijeda, 24 Travanj 2019 15:05)
Priprema se energetska obnova Vatrogasnoga doma

Direktor gradske tvrtke Komunalac d.o.o. Igor Štrangarević i zapovjednik DVD-a Vukovar Stjepan Draganić potpisali su ugovor o energetskoj obnovi Vatrogasnog doma Vukovar.

(Srijeda, 24 Travanj 2019 13:22)
Obnavlja se Dom zdravlja Vukovar

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i ravnatelj Doma zdravlja Vukovar Ante Lohinski obišli su radove na obnovi zgrade Doma zdravlja na Sajmištu u Vukovaru.

(Srijeda, 24 Travanj 2019 12:36)
Predstavljene priče o Iloku

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ilok predstavljena je knjiga Priče iz liječničke torbe vukovarskoga autora Zlatka Šimunovića.

(Srijeda, 24 Travanj 2019 09:34)
Predstavljena dva romana za djecu i mlade

U Gradskoj knjižnici Vukovar obilježena je manifestacija Noć knjige.

(Srijeda, 24 Travanj 2019 09:19)
U Lipovači skinuta i poderana hrvatska zastava

Tijekom uskrsnog vikenda u vukovarskom prigradskom naselju Lipovača zabilježena su dva slučaja kada su skinute i poderane hrvatske državne zastave koje su bile postavljene na prostorijama NK Lipovača. Prvi slučaj skidanja i oštećivanja državne zastave dogodio se u petak u večernjim satima. Dan poslije postavljena je nova zastava, ali je i ona u noći na nedjelju bila skinuta i poderana.Iz policije doznajemo kako provode istraživanje s ciljem pronalaska počinitelja.

(Utorak, 23 Travanj 2019 16:14)
Koprivnica – Vukovar 1991 0:1

U derbi utakmici začelja 3. Hrvatske nogometne lige Istok nogometaši Vukovara u gostima su pobijedili izravnog konkurenta za ostanak u ligi Koprivnicu 0:1. Jedni pogodak na utakmici postigao je Dino Brajković u 87. minuti susreta. Ovom pobjedom napravljen je značajan korak u borbi za ostanak u ligi - Ostvarili smo vrlo važnu pobjedu u gostima zato što nam je to direktan konkurent u borbi za ostanak u ligi. Nakon ove pobjede lakše se diše i lakše ćemo ući u utakmicu sa Slavonijom. Dečki su igrali odgovorno i maksimalno angažirano, praktički smo sve proveli na terenu što smo kroz tjedan  radili na treninzima. Igrači su zaslužili sve čestitke za igru i zalaganje na utakmici – rekao je trener HNK Vukovar 1991 Željko Mažar. U ostalim susretima 23. kola: Bedem – Oriolik 3:2, Vihor – Zrinski 0:0, Slavonija – Mladost 1:2, Marsonia – Belišće 1:0, Croatia Đakovo – Slavija 1:1, Bjelovar – Sloga NG 3:2, Čepin – Cibalia 0:3.

Poredak:

 1. Cibalia 55

 2. Vihor 43

 3. Čepin 42

 4. Belišće 37

 5. Zrinski (J) 33

 6. Marsonia 33

 7. Slavonija 32

 8. Mladost 32

 9. Bedem 31

 10. Croatia Đakovo 30

 11. Slavija 29

 12. Oriolik 29

 13. Sloga NG 25

 14. Bjelovar 22

 15. Vukovar 1991 22

 16. Koprivnica 16

Parovi 24. kola: Oriolik – Čepin, Cibalia – Bjelovar, Sloga NG – Croatia Đakovo, Slavija – Marsonia, Belišće – Koprivnica, Vukovar 1991 – Slavonija, Mladost – Vihor, Zrinski (J) – Bedem.

(Utorak, 23 Travanj 2019 13:03)

Djeca i mladi u virtualnom svijetu

Djeca i mladi u virtualnom svijetu Foto: M. Đermadi

Uz okviru 2. dana medijske pismenosti u Gradskoj knjižnici Vukovar održano je predavanje Djeca i mladi u virtualnome svijetu.

Ovo predavanje imalo je za cilj osvještavanje javnosti  o važnosti medijske pismenosti, osnaživanje građana, a  posebice djece i mladih, naglasio je  izvanredni profesor na Studiju novinarstva Fakulteta političkih znanosti, dr. sc. Igor Kanižaj:

-Mislim da je svima nama potrebna medijska pismenost da se lakše snađemo u ovome svijetu informacija i dezinformacija, da znamo kako sačuvati našu privatnost, da promislimo dva puta prije nego što neku informaciju podijelimo, da razmislimo načinu kako se predstavljamo u javnosti i putem društvenih mreža, ali i kroz druge kanale i kroz druge medije, rekao je Kanižaj, te naglasio kako su to ključne teme o kojima se premalo govori u našem obrazovanju.

Prema mišljenju Kanižaja najveći problem je što danas previše vremena posvećujemo samo prolazeći kroz medijski sadržaj, kroz virtualni sadržaj a ne biramo sadržaj  koji nam je u tome trenutku potreban.

-Izuzetno je važno jer često u virtualnome svijetu  izražavamo one osjećaje i stavove o kojima ne govorimo privatno nego ih čuvamo samo za sebe i zato je mladima potrebno o tome govoriti obzirom kako se danas mladi predstavljaju u tome prostoru,  ali ne samo mladi nego i odrasli, naglasio je. Kanižaj je koautor je UNESCOVE Pariške deklaracije o medijskoj i informacijskoj pismenosti u digitalno doba iz 2014. godine. Govoreći o Hrvatskoj u odnosu na ostale europske zemlje kada je medijska pismenost u pitanju, Kanižaj tvrdi kako smo u nekim stvarima dosta dobri  obzirom koliko su organizacije civilnoga društva napravile i potaknule brojne radionice i predavanja na ovu temu.

- Ovo što mi radimo  unazad deset godina, neke države rade već sto godina, rekao je Kanižaj i dodao da su u medijskoj pismenosti  vodeće skandinavske zemlje, a najdalje otišla Švedska jer se o toj temi govori već u vrtićkoj dobi.

Skup je pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar koja je naglasila važnost medijske pismenosti o kojoj bi bilo potrebno više govoriti  djeci i mladima u školama.

-Kako što znamo mladi sve više svoga vremena provode u virtualnome svijetu, a prema provedenim istraživanjima vidljivo je kako su zabrinuti  za sebe i svoju privatnost, ali i da su izloženi raznim uznemiravajućim porukama, jer osim što komuniciraju između sebe  često komuniciraju i s osobama koje uopće nikada nisu sreli u stvarnome životu.  U educiranju djece i mladih o ovome problemu, ključnu ulogu bi trebao odigrati obrazovni sustav, mišljenja je Miškić.

U okviru 2. dana medijske pismenosti organizirano je 180 raznih događanja  u 60 hrvatskih gradova i mjesta, koja imaju za cilj edukaciju građana o ovoj temi. 2. Dani medijske pismenosti koji se održavaju  od 8. do 12 travnja organizirali su  Agencija za elektroničke medije i UNICEF a pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja i Ministarstva kulture.

Pročitano 77 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija