NAJNOVIJE
PPD donirao 20 vozila Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a

Tvrtka Prvo plinarsko društvo iz Vukovara donirala je Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a 20 dostavnih vozila i kombija koji će služiti za provođenje protuepidemijskih mjera, a ovisno o potrebama, poslat će se najpotrebitijim županijskim centrima, izvijestili su iz tvrtke.

-Vjerujem da u ovoj situaciji svi koji možemo trebamo djelovati konstruktivno. Nadam se da će ova donacija doći do onih kojima je najpotrebnija i olakšati im svakidašnje zadatke, poručio je Pavao Vujnovac, predsjednik uprave Energia naturalis grupe, u čijem je sastavu PPD.

Ključeve je preuzeo pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut i zahvalio na donaciji. 
-Ovom se donacijom solidarno pomaže svima koji sudjeluju na suzbijanju epidemije. Samo zajedničkim snagama možemo pridonijeti smanjenju širenja novoga koronavirusa i povećanju sigurnosti svih građana, istaknuo jeTrut.

(Četvrtak, 09 Travanj 2020 18:10)
Uskrsni blagdani nisu vrijeme za putovanje

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović poručio je da nadolazeći uskrsni blagdani nisu vrijeme za putovanje i opuštanje te zamolio sve da ostanu kod kuće.

-Svi koji planiraju kratko doći u Hrvatsku tijekom uskrsnih blagdana, molio bih da to ne učine - zbog sebe i onih koje bi htjeli vidjeti, ali i zbog toga što nije izvjesno hoće li se i pod kojim režimom moći vratiti u zemlje iz kojih bi došli. Ovo nije vrijeme za putovanje i opuštanje, rekao je ministar.

-Ulazimo u nekoliko kritičnih tjedana. Ostanimo doma, poručio je.   

(Četvrtak, 09 Travanj 2020 16:03)
Stožer: 64 novozaražena, 40 oporavljenih i jedna preminula osoba od koronavirusa

U Hrvatskoj je u razdoblju od 24 sata potvrđeno 64 novih zaraza koronavirusom, 40 osoba se oporavilo, a jedna je preminula, izvijestio je Nacionalni stožer Civilne zaštite.

-U proteklom 24 satnom razdoblju u Hrvatskoj imamo nova 64 bolesnika COVID-19 pozitivna, što daje ukupan broj od 1.407 bolesnika, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš dodajući kako je testirano 555 novih uzoraka, a ukupno ih je provedeno 13.680.

-Od jučer je preminuo bolesnik u KB Dubrava, riječ je o bolesniku starije životne dobi s opsežnim komorbiditetom, rekao je Beroš.

Ukupno je od koronavirusa preminulo 20 osoba, 34 bolesnika su na respiratorima, 326 je hospitaliziranih bolesnika, a kod kuće su smještene 842 osobe. Oporavljenih osoba više je za 40 te ih je ukupno 219.

(Četvrtak, 09 Travanj 2020 14:56)
Danas je Veliki četvrtak

Danas je Veliki četvrtak, dan kojim počinju Dani Vazmenoga Trodnevlja, a na taj dan Crkva se spominje Posljednje večere na kojoj je Isus Krist, uoči muke i smrti, ustanovio Euharistiju i sakrament svećeništva.

Na Veliki četvrtak Krist je svojim učenicima ostavio zapovijed bratske ljubavi. U svakoj se biskupijskoj zajednici ujutro na Veliki četvrtak slavi misa posvete ulja, na kojoj biskup i svećenici koji su dio dijecezanskoga svećenstva obnavljaju obećanja s ređenja.
Blagoslivljaju se i ulja za slavljenje sakramenata: katekumensko ulje, ulje za bolesničko pomazanje i svetu krizmu.Kako smo pogođeni pandemijom koronavirusa, prema uputama Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, biskupi Misu posvete ulja može odgoditi za neki drugi dan. Neki će biskupi tu misu zadržati, neki neće. Uvečer, na misi Večere Gospodnje stavljen je naglasak na znak bratske ljubavi pa na toj misi svećenik pere noge vjernicima. No, zbog sadašnjega stanja i jer nema naroda, taj se obred ispušta. No Kongregacija je već istaknula da taj obred i nije obvezatan, već je i prije bio dan svećenicima na izbor. Ove se godine ispušta i procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom na krajuu obreda Velikog četvrtka, kojom se simbolično pokazuje kako Isusa nema sve do vazmenog bdijenja na Veliku subotu.

(Četvrtak, 09 Travanj 2020 14:45)
U Osijeku se smanjuje broj novooboljelih

U Osječko-baranjskoj županiji jedna je osoba oboljela od koronavirusa, a smanjen je i broj onih na respiratoru te onih u samoizolaciji, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite koji je ocijenio da se "stvari kreću prema boljemu".

(Četvrtak, 09 Travanj 2020 13:01)
U Vukovaru pokušali zlouporabiti propusnice

Na policijskom kontrolnom punktu u Vukovaru uspostavljenom radi nadzora kretanja osoba u skladu sa odredbama Odluke o zabrani napuštanja prebivališta i mjesta boravišta, u namjeri prikrivanja identiteta i zlouporabe propusnice za napuštanje prebivališta zatečeni su 23-godišnjak i 25-godišnjak iz Marinaca.

(Četvrtak, 09 Travanj 2020 10:17)
Još jedna osoba iz Vinkovaca pozitivna na COVID-19

U Vukovarsko-srijemskoj županiji imamo još jednu osobu iz Vinkovaca pozitivnu na koronavirus tako da je u županiji ima 30 oboljelih, priopćio je  županijski Stožer Civilne zaštite.

(Četvrtak, 09 Travanj 2020 10:14)

Djeca i mladi u virtualnom svijetu

Djeca i mladi u virtualnom svijetu Foto: M. Đermadi

Uz okviru 2. dana medijske pismenosti u Gradskoj knjižnici Vukovar održano je predavanje Djeca i mladi u virtualnome svijetu.

Ovo predavanje imalo je za cilj osvještavanje javnosti  o važnosti medijske pismenosti, osnaživanje građana, a  posebice djece i mladih, naglasio je  izvanredni profesor na Studiju novinarstva Fakulteta političkih znanosti, dr. sc. Igor Kanižaj:

-Mislim da je svima nama potrebna medijska pismenost da se lakše snađemo u ovome svijetu informacija i dezinformacija, da znamo kako sačuvati našu privatnost, da promislimo dva puta prije nego što neku informaciju podijelimo, da razmislimo načinu kako se predstavljamo u javnosti i putem društvenih mreža, ali i kroz druge kanale i kroz druge medije, rekao je Kanižaj, te naglasio kako su to ključne teme o kojima se premalo govori u našem obrazovanju.

Prema mišljenju Kanižaja najveći problem je što danas previše vremena posvećujemo samo prolazeći kroz medijski sadržaj, kroz virtualni sadržaj a ne biramo sadržaj  koji nam je u tome trenutku potreban.

-Izuzetno je važno jer često u virtualnome svijetu  izražavamo one osjećaje i stavove o kojima ne govorimo privatno nego ih čuvamo samo za sebe i zato je mladima potrebno o tome govoriti obzirom kako se danas mladi predstavljaju u tome prostoru,  ali ne samo mladi nego i odrasli, naglasio je. Kanižaj je koautor je UNESCOVE Pariške deklaracije o medijskoj i informacijskoj pismenosti u digitalno doba iz 2014. godine. Govoreći o Hrvatskoj u odnosu na ostale europske zemlje kada je medijska pismenost u pitanju, Kanižaj tvrdi kako smo u nekim stvarima dosta dobri  obzirom koliko su organizacije civilnoga društva napravile i potaknule brojne radionice i predavanja na ovu temu.

- Ovo što mi radimo  unazad deset godina, neke države rade već sto godina, rekao je Kanižaj i dodao da su u medijskoj pismenosti  vodeće skandinavske zemlje, a najdalje otišla Švedska jer se o toj temi govori već u vrtićkoj dobi.

Skup je pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar koja je naglasila važnost medijske pismenosti o kojoj bi bilo potrebno više govoriti  djeci i mladima u školama.

-Kako što znamo mladi sve više svoga vremena provode u virtualnome svijetu, a prema provedenim istraživanjima vidljivo je kako su zabrinuti  za sebe i svoju privatnost, ali i da su izloženi raznim uznemiravajućim porukama, jer osim što komuniciraju između sebe  često komuniciraju i s osobama koje uopće nikada nisu sreli u stvarnome životu.  U educiranju djece i mladih o ovome problemu, ključnu ulogu bi trebao odigrati obrazovni sustav, mišljenja je Miškić.

U okviru 2. dana medijske pismenosti organizirano je 180 raznih događanja  u 60 hrvatskih gradova i mjesta, koja imaju za cilj edukaciju građana o ovoj temi. 2. Dani medijske pismenosti koji se održavaju  od 8. do 12 travnja organizirali su  Agencija za elektroničke medije i UNICEF a pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja i Ministarstva kulture.

Pročitano 261 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija