Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Nastavlja se izgradnja Ukrajinskog doma

Ukrajinski dom Ukrajinski dom Foto: Arhiva

Ukrajinska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj, 2010.godine pokrenula je jedan od svojih najvećih građevinskih projekata, a riječ je o izgradnji Ukrajinskog doma u Vukovaru.

Nositelj izgradnje je Ukrajinsko kulturno -prosvjetno društvo Ivan Franko iz Vukovara koje djeluje u okrilju krovne organizacije Ukrajinaca, a to je Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske.

Riječ je o vrlo zahtjevnom i opsežnom projektu s kojim se Ukrajinska zajednica nosila sama s kadrovima i suradnicama koje je imala na raspolaganju uz financijsku potporu iz državnog proračuna i to uglavnom putem Savjeta za nacionalne manjine, Vukovarsko-srijemske županije, Svjetskog kongresa Ukrajinaca te dobrim dijelom ukrajinske dijaspore iz Australije, a najvećim dijelom svojih članova.

-Ono što nismo mogli predvidjeti je da od 2013.godine država nam više putem Savjeta za nacionalne manjine nije mogla osigurati sredstva u Fondu za očuvanje kulturne autonomije jer je potpisan desetogodišnji akcijski plan za Rome i od toga se trenutka financiraju sve romske građevine tako da druge manjine više nisu bile u mogućnosti koristiti taj Fond te je u tom trenutku izgradnja našeg Doma stala - pojasnila je predsjednica Vijeća ukrajinske nacionalne manjine Marija Semenjuk Simeunović.

Prekretnica za ovaj projekt se upravo dogodila ove 2019.godine, kada grad Vukovar preko Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara uvrštava projekt izgradnje Ukrajinskog doma u projekt financiranja u iznosu od 500 tisuća kuna. Ovim sredstvima biti će i završena izgradnja spomenutog doma.

Ukrajinski dom bi trebalo biti sjedište krovne organizacije Ukrajinaca u RH, rekla je Semenjuk Simeunović.

-Vukovar je po svom zemljopisnom položaju idealan jer nas Dunavom povezuje s pradomovinom Ukrajinom. U blizini su Srbija i Bosna u kojima izuzetno dobro djeluje ukrajina dijaspora s kojima imamo dobru suradnju. Dom je na adresi Vijeća europe 204., na izlazu iz Vukovara prema Petrovcima u dijelu grada gdje živi najveći broj Ukrajinaca – kaže Semenjuk Simeunović. 

Ukrajinski dom je zamišljen kao projekt za društvene namjene. Sadržavat će malu višefunkcionalnu dvoranu koja može primiti 70 do 100 ljudi, muzej, knjižnicu, urede i galeriju koja s gornje etaže ima pogled na malu dvoranu.

Prostore bi prvobitno trebale koristiti ukrajinske udruge koje bi provodile osnovni cilj, a to je očuvanje ukrajinske kulture i kvalitetne integracije u hrvatsko društvo europskih demokratskih načela što po riječima Semenjuk Simeunović, nije samo doprinos našem gradu i društveno kulturnom razvitku našega grada već i Republike Hrvatske.

Pročitano 1115 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI