NAJNOVIJE
Otvoreno parkiralište s 19 parkirnih mjesta

Ispred sjedišta udruge Vukovarski leptirići u Velebitskoj ulici u Vukovaru otvoreno je novo uređeno parkiralište s 19 parkirnih mjesta za potrebe članova udruge i roditelja djece s poteškoćama u razvoju.

(Subota, 21 Rujan 2019 14:35)
Penava objavio da će na izborima podržati Kolindu Grabar Kitarović

Na otkrivanju Gonga svjetskoga mira u Vukovaru gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je novinarima da će na predsjedničkim izborima dati podršku predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović.

(Subota, 21 Rujan 2019 14:26)
Svjetski gong mira svečano otkriven u Vukovaru

Na Olajnici u Vukovaru svečano je otkriven Gong svjetskoga mira čime je Vukovar postao jedan od gradova svjetskog mira, bogatiji za monumentalni i prepoznatljivi spomenik koji simbolizira mir, ljubav i prijateljstvo među narodima.

(Subota, 21 Rujan 2019 14:19)
Premijer Plenković otvorio Vinkovačke jeseni

Sinoć su u Vinkovcima svečano otvorene završne svečanosti na ovogodišnjim 54. po redu Vinkovačkim jesenima koje se održavaju pod sloganom Tri nam drage riječi.

(Subota, 21 Rujan 2019 10:54)
Ministrica Bedeković u Vukovaru održala sastanak sa županom i ravnateljima Centara za socijalnu skrb

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izv.prof.dr.sc.Vesna Bedeković posjetila je Vukovarsko-srijemsku županiju i održala radni sastanak sa županom Božom Galićem, njegovim suradnicima te ravnateljima socijalnih ustanova s našeg područja.

(Petak, 20 Rujan 2019 16:06)
U Vinkovcima obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Odlukom Hrvatskoga sabora, dan 22.rujna u Hrvatskoj se obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom sazvana je zajednička sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije i Županijske koordinacija za ljudska prava, a na kojoj je obilježen ovaj važan datum u znak sjećanja na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskome sudu 22. rujna 1999. godine.

(Petak, 20 Rujan 2019 15:54)
U Vinkovcima predstavljen Crni sendvič

U Vinkovcima upriličena promocija crnog sendviča.

(Petak, 20 Rujan 2019 15:02)

Nastavlja se izgradnja Ukrajinskog doma

Ukrajinski dom Ukrajinski dom Foto: Arhiva

Ukrajinska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj, 2010.godine pokrenula je jedan od svojih najvećih građevinskih projekata, a riječ je o izgradnji Ukrajinskog doma u Vukovaru.

Nositelj izgradnje je Ukrajinsko kulturno -prosvjetno društvo Ivan Franko iz Vukovara koje djeluje u okrilju krovne organizacije Ukrajinaca, a to je Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske.

Riječ je o vrlo zahtjevnom i opsežnom projektu s kojim se Ukrajinska zajednica nosila sama s kadrovima i suradnicama koje je imala na raspolaganju uz financijsku potporu iz državnog proračuna i to uglavnom putem Savjeta za nacionalne manjine, Vukovarsko-srijemske županije, Svjetskog kongresa Ukrajinaca te dobrim dijelom ukrajinske dijaspore iz Australije, a najvećim dijelom svojih članova.

-Ono što nismo mogli predvidjeti je da od 2013.godine država nam više putem Savjeta za nacionalne manjine nije mogla osigurati sredstva u Fondu za očuvanje kulturne autonomije jer je potpisan desetogodišnji akcijski plan za Rome i od toga se trenutka financiraju sve romske građevine tako da druge manjine više nisu bile u mogućnosti koristiti taj Fond te je u tom trenutku izgradnja našeg Doma stala - pojasnila je predsjednica Vijeća ukrajinske nacionalne manjine Marija Semenjuk Simeunović.

Prekretnica za ovaj projekt se upravo dogodila ove 2019.godine, kada grad Vukovar preko Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara uvrštava projekt izgradnje Ukrajinskog doma u projekt financiranja u iznosu od 500 tisuća kuna. Ovim sredstvima biti će i završena izgradnja spomenutog doma.

Ukrajinski dom bi trebalo biti sjedište krovne organizacije Ukrajinaca u RH, rekla je Semenjuk Simeunović.

-Vukovar je po svom zemljopisnom položaju idealan jer nas Dunavom povezuje s pradomovinom Ukrajinom. U blizini su Srbija i Bosna u kojima izuzetno dobro djeluje ukrajina dijaspora s kojima imamo dobru suradnju. Dom je na adresi Vijeća europe 204., na izlazu iz Vukovara prema Petrovcima u dijelu grada gdje živi najveći broj Ukrajinaca – kaže Semenjuk Simeunović. 

Ukrajinski dom je zamišljen kao projekt za društvene namjene. Sadržavat će malu višefunkcionalnu dvoranu koja može primiti 70 do 100 ljudi, muzej, knjižnicu, urede i galeriju koja s gornje etaže ima pogled na malu dvoranu.

Prostore bi prvobitno trebale koristiti ukrajinske udruge koje bi provodile osnovni cilj, a to je očuvanje ukrajinske kulture i kvalitetne integracije u hrvatsko društvo europskih demokratskih načela što po riječima Semenjuk Simeunović, nije samo doprinos našem gradu i društveno kulturnom razvitku našega grada već i Republike Hrvatske.

Pročitano 186 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija