NAJNOVIJE
Nove mjere od ponedjeljka, maske obvezne u trgovini i ugostiteljstvu

Stožer civilne zaštite uvodi novu, nužnu mjeru obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski.

(Subota, 11 Srpanj 2020 14:23)
U Republici Hrvatskoj 140 novooboljelih osoba od koronavirusa

U priopćenju Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske stoji kako je u protekla 24 sata zabilježeno 140 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1088.

(Subota, 11 Srpanj 2020 14:08)
Rekordan broj oboljelih od koronavirusa u Osječko-baranjskoj županiji

U zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije utvrđen je do sada najveći broj oboljelih od koronavirusa u jednom danu, čak 50. U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ obrađeno je ukupno 174 uzorka, a pozitivni su bili nalazi za 42 osobe iz Đakova, četiri iz Osijeka te po jedne osobe iz Belog Manastira, Belišća, Tenja i Višnjevca.

(Subota, 11 Srpanj 2020 12:39)
Dvije novozaražene osobe iz Vukovara

U priopćenju Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije navodi se kako je na području županije 12 novopozitivnih osoba na koronavirus.

(Subota, 11 Srpanj 2020 10:25)
Vukovarski osnovnoškolci otišli na besplatno ljetovanje

Grad Vukovar i ove je godine organizirao besplatno ljetovanje za vukovarske osnovnoškolce. Prva je skupina učenika sinoć krenula na ljetovanje u Velom Lošinju, na koje ih je ispratio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima.

(Subota, 11 Srpanj 2020 08:44)
VFF poziva scenariste na radionicu

Vukovarski filmski festival, četrnaesti po redu, pozvao je scenariste da se prijave za sudjelovanje u Dunavskoj scenarističkoj radionici koja će se održati od 24. do 30. kolovoza.

(Petak, 10 Srpanj 2020 15:38)
Rekordan broj oboljelih - 116

U Hrvatskoj je zabilježeno 116 novih slučajeva oboljenja od koronavirusa pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) sada 1.038.

(Petak, 10 Srpanj 2020 15:36)

Nastavlja se izgradnja Ukrajinskog doma

Ukrajinski dom Ukrajinski dom Foto: Arhiva

Ukrajinska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj, 2010.godine pokrenula je jedan od svojih najvećih građevinskih projekata, a riječ je o izgradnji Ukrajinskog doma u Vukovaru.

Nositelj izgradnje je Ukrajinsko kulturno -prosvjetno društvo Ivan Franko iz Vukovara koje djeluje u okrilju krovne organizacije Ukrajinaca, a to je Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske.

Riječ je o vrlo zahtjevnom i opsežnom projektu s kojim se Ukrajinska zajednica nosila sama s kadrovima i suradnicama koje je imala na raspolaganju uz financijsku potporu iz državnog proračuna i to uglavnom putem Savjeta za nacionalne manjine, Vukovarsko-srijemske županije, Svjetskog kongresa Ukrajinaca te dobrim dijelom ukrajinske dijaspore iz Australije, a najvećim dijelom svojih članova.

-Ono što nismo mogli predvidjeti je da od 2013.godine država nam više putem Savjeta za nacionalne manjine nije mogla osigurati sredstva u Fondu za očuvanje kulturne autonomije jer je potpisan desetogodišnji akcijski plan za Rome i od toga se trenutka financiraju sve romske građevine tako da druge manjine više nisu bile u mogućnosti koristiti taj Fond te je u tom trenutku izgradnja našeg Doma stala - pojasnila je predsjednica Vijeća ukrajinske nacionalne manjine Marija Semenjuk Simeunović.

Prekretnica za ovaj projekt se upravo dogodila ove 2019.godine, kada grad Vukovar preko Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara uvrštava projekt izgradnje Ukrajinskog doma u projekt financiranja u iznosu od 500 tisuća kuna. Ovim sredstvima biti će i završena izgradnja spomenutog doma.

Ukrajinski dom bi trebalo biti sjedište krovne organizacije Ukrajinaca u RH, rekla je Semenjuk Simeunović.

-Vukovar je po svom zemljopisnom položaju idealan jer nas Dunavom povezuje s pradomovinom Ukrajinom. U blizini su Srbija i Bosna u kojima izuzetno dobro djeluje ukrajina dijaspora s kojima imamo dobru suradnju. Dom je na adresi Vijeća europe 204., na izlazu iz Vukovara prema Petrovcima u dijelu grada gdje živi najveći broj Ukrajinaca – kaže Semenjuk Simeunović. 

Ukrajinski dom je zamišljen kao projekt za društvene namjene. Sadržavat će malu višefunkcionalnu dvoranu koja može primiti 70 do 100 ljudi, muzej, knjižnicu, urede i galeriju koja s gornje etaže ima pogled na malu dvoranu.

Prostore bi prvobitno trebale koristiti ukrajinske udruge koje bi provodile osnovni cilj, a to je očuvanje ukrajinske kulture i kvalitetne integracije u hrvatsko društvo europskih demokratskih načela što po riječima Semenjuk Simeunović, nije samo doprinos našem gradu i društveno kulturnom razvitku našega grada već i Republike Hrvatske.

Pročitano 323 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija