Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Ministarstvo kulture ulaže 16 milijuna kuna u projekte i zaštitu kulturne baštine

Ministarstvo kulture ulaže 16 milijuna kuna u projekte i zaštitu kulturne baštine Foto:M.Đermadi

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić razgovarao je u Vukovaru s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek o prioritetima  ulaganja u kulturu u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ministrica Obuljen Koržinek naglasila je kako Ministarstvo kulture u ovoj godini u kulturne projekte i zaštitu kulturne baštine namjerava uložiti 16 milijuna kuna  od knjižnične djelatnosti, izvedbenih umjetnosti, kulturno-umjetničkoga amaterizma pa do ustanova Državnoga arhiva i Muzeja vučedolske kulture.

Svakako je naglasak na velikom investicijskome projektu kojega Ministarstvo kulture realizira zajedno sa Vukovarsko-srijemskom županijom, Gradom Vinkovci, a prema riječima ministrice kulture uključit će se i Ministarstvo regionalnoga razvoja. Riječ je o izgradnji   Gradske knjižnice u Vinkovcima koja je izgorjela 1991. do sada nije obnovljena.

-To je jedan dug kojega imamo i prema Gradu Vinkovcima i prema ovome dijelu Hrvatske ali i prema našem sustavu knjižnica, naglasila je Obuljen Koržinek.  Dodala je kako je bilo je riječi i o budućem financijskom razdoblju, o obnovi Kulturnoga doma u Županji, ali i  jednom od strateških projekata Arheološkom parku  Vučedol čiji bi radovi trebali započeti ovih dana:

-Vučedolski park strateški je projekt vrijedan preko 100 milijuna kuna. On se počeo provoditi prije nekih godinu dana, radi se fazno na dokumentaciji, rok završetka je dvije godine a ovih dana trebali bi započeti i prvi radovi, najavila je ministrica kulture.

Ministrica je spomenula i još uvijek j nerazriješene odnose rodne kuće A.G.Matoša u Tovarniku budući da je problem rješavan na sudu te naglasila kako se  Ministarstvo kulture namjerava intenzivnije uključiti u rješavanje ovoga problema.

-Matica hrvatska dobila je sudski spor i sada treba vidjeti koji su koraci mogući obzirom da je riječ o kulturnome dobru da se kuća vlasnički preuzme kako bi se projekt mogao završiti, rekla je Obuljen Koržinek.

Župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Ministarstvom kulture kada je riječ o kulturnim projektima te dodao kako će se od sada i Vukovarsko-srijemska županija uključiti u rješavanje problema oko rodne kuće A. G. Matoša zajedno s Ministarstvom kulture i Maticom hrvatskom.

Ove godine Vukovarsko-srijemska županija  za kulturu je namijenila tri milijuna kuna.

Pročitano 879 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI