Ispiši ovu stranicu

Veleposlanik Slovačke Republike u RH posjetio Vukovarsko-srijemsku županiju

Sastanak u uredu župana Sastanak u uredu župana Foto: Valerija Lozančić

U Vukovaru se veleposlanik Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj Peter Susko susreo sa županom Božom Galićem kako bi razgovarali o posjetu predstavnika naše županije Bratislavskom kraju u Slovačkoj i mogućnostima buduće suradnje.

-Razgovarat ćemo o raznim mogućnostima suradnje. Primjerice u vinarstvu, vinogradarstvu, gospodarstvu, prometnoj infrastrukturi. Posjet bi se mogao realizirati krajem svibnja i radujemo se budućoj suradnji - rekao je veleposlanik Susko te dodao kako će na sastanku biti riječi i položaju Slovaka u Hrvatskoj.
- Naši kontakti su povijesno vrlo dobri i uvijek smo bili dobri partneri, a most koji povezuje naše dvije zemlje upravo je slovačka nacionalna manjina u Hrvatskoj  te hrvatska u Slovačkoj.

Župan Galić dodao je kako je suradnja sa slovačkom nacionalnom manjinom izuzetno dobra te se veseli njenom nastavku.
-Uvijek smo dobro surađivali, mi im pomažemo očuvati njihovu kulturnu baštinu i tradiciju, podrijetlo, a  mnogi od njih dali su i svoje živote za našu Domovinu - naglasio je župan.

Sastanak i suradnju inicirao je predstavnik Slovaka u Iloku – predsjednik županijskog Vijeća slovačke nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije Milan Pucovski rekavši kako je bratislavska regija vrlo jaka pa bi nam suradnja dobro došla.
-U Hrvatskoj živi oko 5.000 Slovaka, od kojih oko 1.200 na području naše županije, a najviše nas je u Iloku i mogu reći kako nacionalne manjine kod nas imaju veća prava nego u nekim europskim zemljama u kojima živi više nacionalnih manjina nego kod nas, naglasio je Pucovski.

Pročitano 734 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić