NAJNOVIJE
Poziv za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske poziva sve muške osobe, hrvatske državljane rođene 2002. godine i starijih godišta, a koji dosad nisu upisani, da se radi uvođenja u vojnu evidenciju jave u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta.

(Utorak, 25 Veljača 2020 14:18)
Predstavljen projekt Digitalna komora

Hrvatska gospodarska komora (HGK) uspješno je privela kraju projekt Digitalna komora, u sklopu kojeg je razvijena informacijsko-komunikacijska platforma za e-usluge namijenjena članicama HGK, javnoj upravi i građanima, a kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, priopćili su iz Hrtvatske gospodarske komore.

(Utorak, 25 Veljača 2020 14:11)
U Hrvatskoj prvi oboljeli od corona virusa

U Hrvatskoj imamo prvog oboljelog od koronavirusa- objavio je u utorak premijer Andrej Plenković, izvijestila je HINA.

Oboljeli je u Zagrebu u Klinici za infektivne bolesti.- rekao je Plenković nakon sastanaka Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

-Riječ je o mlađem čovjeku i o blažem obliku bolesti, on je izoliran i zasad je dobro.- kazao je Plenković.

-Mladić je od 19. do 21. veljače boravio u Milanu- rekao je  ministar zdravstva Vili Beroš nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite u Banskim dvorima.

-Ovim činom detekcije virusa u našem prostoru podižemo stupanj naše pripreme i obrane te mjera koje poduzimamo. Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je mladić ostvario i postupati prema njima na adekvatan način. Hrvatska ulazi u višu fazu pripravnosti, a njezin zdravstveni sustav ima sve mogućnosti odgovora na ugrozu. Zdravstveni sustav je spreman i napravit ćemo sve za sigurnost zdravlja nacije.- istaknuo je ministar.

(Utorak, 25 Veljača 2020 13:21)
Anđelić istrčao maraton za 3 sata i 21 minutu

Postavljanjem osobnog rekorda na 42 kilometra u vremenu 3 sata 21 minute i 8 sekundi, Kristijan Anđelić, član Atletskog kluba Maraton Vukovar, otvorio je sezonu cestovnog trčanja nastupom na Splitskom maratonu. "Staza je valovita i zahtjevna, iziskuje stalne prilagodbe tempa, ali sam iznimno zadovoljan jer je tek početak sezone i bolji rezultati sigurno tek slijede" rekao je Anđelić.

(Utorak, 25 Veljača 2020 12:47)
Prijateljski susret gimnastičkih klubova Vukovar i Beli Manastir

U petak 21. 02. u gimnastičkoj dvorani GK Vukovar održano je natjecanje djevojčica i dječaka iz rekreativnih grupa. Dječaci su bili svi zajedno u jednoj kategoriji, a djevojčice su bile podijeljene u tri kategorije. Prošle godine u 6. mjesecu je održano prvo ovakvo natjecanje u Belom Manastiru, a sada je održano prvi puta u Vukovaru. Prva zadaća ovakvih događaja nisu natjecateljski rezultati, već su nova poznanstva, sportsko druženje i navikavanje na natjecateljske uvjete. Nakon odrađenog natjecanja uslijedilo je druženje uz ples i zabavu. U klubu se nadaju da će se ovakva druženja u budućnosti nastaviti i prerasti u tradiciju, te već dobre prijateljske odnose između ova dva kluba, učiniti još boljima.

Ostvareni rezultati:

Dječaci ekipno 1. mjesto, ekipu su činili: Aron Andrić, David Mrkonja, Grgur Grubišić, Adrian Andrašević i Vedran Pavlović. Zbog manjeg broja natjecatelja nije bilo proglašenja u pojedinačnoj konkurenciji.

Djevojčice 1. i 2. razred 1. mjesto ekipno: Una Krajnović, Roula Shoukri, Korina Veber, Ljiljana Gavrilović i Lucija Bendra.

Pojedinačno: 1. Korina Veber, 2. Lucija Bendra i 3. Una Krajnović.

Djevojčice 3. i 4. razred 1. mjesto ekipo: Mirjam Jaman, Matea Sikirica, Ana Božanović, Lana Rajaković, Helena Badanjak, Mila Leskovac, Enna Ivanji, Olivera Gavrilović i Tea Mašić.

Pojedinačno: 1. Helena Badanjak, 2. Tea Mašić i 3. Enna Ivanji.                                                        

Djevojčice 5.-8. razred ekipno 1. mjesto: Nika Bulić, Petra Pšenica, Nives Miljković i Katarina Bakić.

Pojedinačno: 1. Petra Pšenica, 2. Nives Miljković.

(Utorak, 25 Veljača 2020 12:44)
Nenad Bučko ponovno na čelu županijskog HNS-a

Nenad Bučko ponovno je izabran na čelo vukovarsko-srijemskog HNS-a odlučili su članovi Izborne skupštine županijske organizacije ove stranke.  

-Vjerujem da imamo perspektivu s obzirom na ekipu koja radi za svoju sredinu u općinama, gradovima i županijskoj skupštini. Nisu bitne boje, bitni su ljudi i njihov doprinos otvaranju i rješavanju problema što i činimo. Vjerujem da svatko u svojoj sredini može učiniti ono ključno, a to je promjena. Bez fige u džepu, bez ideologije, bez podjela, postoje projekti koji ne smiju činiti razliku - od obrazovanja, infrastrukture, poduzetništva i gospodarstva i u tom smislu našu podršku imat će svi koji rade na dobro svoje sredine.- poručio je Bučko.  Novi potpredsjednici županijske organizacije su Mihaela Silović, zamjenica načelnika i predsjednica HNS-a Tordinci i čelnik privlačkog HNS-a Anto Stojanović.

(Utorak, 25 Veljača 2020 12:14)
Građani pozor! Ne nasjedajte na lažno predstavljanje!

U posljednjih nekoliko mjeseci na području naše županije, pojedine osobe prikupljaju pomoć predstavljajući se kao članovi Udruge osoba oštećenog sluha Vukovarsko-srijemske županije.

(Utorak, 25 Veljača 2020 10:28)

Obnavlja se Dom zdravlja, a kreće i izgradnja nadvožnjaka i kružnog toka kod Luke Vukovar

Pitanja gradonačelniku postavilo 18 vijećnika Pitanja gradonačelniku postavilo 18 vijećnika Foto: Valerija Lozančić

Održana je 19. sjednica Gradskoga vijeća grada Vukovara kojoj je kao i uvijek prethodio Aktualni sat na kojemu je 18 vijećnika postavilo pitanje gradonačelniku Ivanu Penavi.

Vijećnica Ivana Radoš (HDZ) pitala je gradonačelnika Penavu o iznosu koji su dobili projekti koje je Razvojna agencija Vukovar  u suradnji s Gradom Vukovarom i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata aplicirala na natječaj „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“.
Gradonačelnik  je izjavio kako je ponosan jer su prošla sva tri prijavljena projekta i dobila maksimalan iznos sredstava od ukupno 6 milijuna kuna.
-U projektima će biti uključeno najmanje 155 branitelja od kojih će 55 dobiti pomoć u kući, a ostalima će biti pružena psiho-socijalna pomoć i motivacijska potpora. Tijekom dvije godine projekti će omogućiti zapošljavanje 23 osobe, od kojih  7 izravno na vođenju i realizaciji samih projekata, a 15 kao pomoć u kući, pojašnjava direktorica Razvojne agencije Vukovar Vedrana Žilić.

Vijećnica Kristina Ozdanovac (HDZ) postavila je pitanje vezano uz nastavak izgradnje Ukrajinskog doma. Gradonačelnik je rekao kako su za tu namjenu osigurana sredstva u iznosu od 500.000 kuna putem Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara te da se nada kako će  projekt biti dovršen što prije.
U ime Kluba vijećnika Ozdanovac je pitala o početku radova na izgradnji nadvožnjaka i raskrižja kod Luke Vukovar.
Gradonačelnik Penava naglasio je kako će i ove godine što se tiče sanacije i izgradnje cesta na području grada biti napravljeni izuzetni pomaci. Rekao je kako radovi na nadvožnjaku počinju uskoro, a projekt uključuje sanaciju postojećeg nadvožnjaka, izgradnju novog te rješavanje problema raskrižja na ulazu u Luku Vukovar gdje bi trebao biti moderan, novi kružni tok koji bi u značajnoj mjeri olakšao i osigurao prilaz Luci. Posao je dobila tvrtka Strabag, a investitor je tvrtka Hrvatske ceste.

Vijećnika Radivoja Đurića (HDZ) zanimala je obnova zgrade Doma zdravlja na Sajmištu. Gradonačelnik je naglasio kako je Dom zdravlja pod izravnim upravljanjem Vukovarsko-srijemske županije te da su radovi  u punom jeku. U novoobnovljenoj zgradi bit će smještena uprava Doma zdravlja, Zavod za javno zdravstvo te Centar za palijativu na razini naše županije.

 Vijećnica Darija Benaković (HDZ) pohvalila je izgled energetski obnovljenih zgrada Ulice 204. vukovarske brigade te upitala postoji li plan energetske obnove obiteljskih kuća i hoće li u sufinanciranju sudjelovati i Grad Vukovar. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček rekao je kako je Proračunom Grada Vukovara osigurano milijun kuna za sufinanciranje obnove obiteljskih kuća te kako se natječaj očekuje u 3. kvartalu, prema informacijama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bit će u iznosu od 50%, dok će Grad Vukovar uz to financirati još dodatnih 10%. Pavliček je ovakvu mjeru ocijenio vrlo dobrom te istaknuo pozitivne efekte - prvenstveno uštedu potrošnje energije, a uz to i aktivaciju građevinskog sektora na području grada Vukovara.

 Vijećnik Filip Sušac (HKS) upitao je što se radi na Trgu Slavija. Zamjenik Pavliček istaknuo je kako je to jedan od najfrekventnijih trgova u gradu koji je bio jako loše prometno reguliran. U njegovo uređenje uložit će se oko 700.000 kuna, a radovi bi trebali biti dovršeni sredinom proljeća.

Sušac se, u ime Kluba vijećnika, osvrnuo na pitanje prodaje Hotela Dunav te konstatirao kako Grad Vukovar ima 90 dana da donese odluku o valjanosti ponude, pritom je upitao hoće li Grad  u ovom slučaju odluku donijeti ranije? Pavliček je istaknuo kako je javnost upoznata da je pristigla jedna prijava te da je investitor uplatio traženi iznos. Otvaranje ponuda je završeno i čeka se ocjena njene pravovaljanosti. Ukoliko sve bude pravovaljano, ugovor bi trebao biti potpisan kroz mjesec dana kako bi investitor mogao krenuti s ishođenjem potrebne dokumentacije i dozvola.

Vijećnik Goran Bošnjak (SDP) gradonačelniku je uputio pitanje u vezi priključka na kanalizacijsku mrežu sukladno Projektu Vukovar. Konkretno ga je zanimalo, zašto se u Vukovaru taj priključak naplaćuje, dok Rugvica/Dugo Selo za ovakav projekt svojim stanovnicima priključak daju besplatno. Gradonačelnik Penava je zamolio direktora tvrtke Vodovod grada Vukovara da iznese informaciju kada je projekt napisan, na što je direktor Dario Tišov rekao kako je projekt pisan u periodu od 2008.-2010. godine  i u njega nije  uključeno financiranje priključaka. Gradonačelnik je rekao kako je tada na vlasti u Vukovaru bio SDP te smatra kako se o tome trebalo razmišljati u vrijeme kada je projekt pisan. Podsjetio je kako je tada kao vijećnik u Gradskome vijeću postavio vladajućima pitanje vezano uz tu problematiku.

Vijećnica Mirjana Semenić – Rutko (MB365) pitala je na koji se način može riješiti problem Ulice 204. vukovarske brigade te prilaz Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića kako bi se povećala sigurnost dolaska djece u školu, budući se tamo nalazi raskrižje. Gradonačelnik Penava najavio je vraćanje ležećih policajaca po završetku sezone zimske službe. Najavio je kako je upravo taj dio grada kandidiran na Program sanacije opasnih mjesta Ministarstva unutarnjih poslova. Projekt bi bio vrijedan 450.000 kuna, a raskrižje bi dobilo semafor te bi time u značajnoj mjeri bila povećana sigurnost djece i svih drugih građana.

Vijećnik Borislav Nikolić (DSS) osvrnuo se na novi Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima kojim je predviđeno umanjene cijena najma stanova i kuća u državnom vlasništvu te upitao zašto su građani primili račune na koje nije primjenjivan novi Zakon. Gradonačelnik Penava rekao je kako će povodom toga uputiti pitanje Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje te će do iduće sjednice Gradskog Vijeća Grada Vukovara dostaviti pisani odgovor na postavljeno pitanje s obzirom da navedena problematika nije pod ingerencijom Grada Vukovara.

Vijećnica Biljana Gaća (SDP) rekla je kako je Savjet mladih Grada Vukovara krajem 2018. godine na svojim mrežnim stranicama objavio anketu o tome kako bi mladi ljudi riješili pitanje međugradskog sufinanciranja prijevoza za studente, no s obzirom da je navedena anketa uklonjena zamolila je zamjenicu gradonačelnika Ivanu Mujkić da odgovori je li anketa uklonjena njezinom intervencijom. Zamjenica Mujkić je rekla kako nije održavala sastanke sa Savjetom mladih Grada Vukovara te da anketa nije uklonjena njenom intervencijom.
U ime Kluba vijećnika, Gaća je uputila pitanje vezano za objedinjeni hitni bolnički prijem u gradu Vukovaru. Gradonačelnik je zamolio vijećnika Davida Vlajčića (HDZ) ujedno i pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo Vukovarsko – srijemske županije za informaciju o tome. Vlajčić je istaknuo kako se radi o vrlo zahtjevnom projektu koji je teško organizirati. Naveo je kako se radi na tome, Zavod za hitnu medicinu Vukovarsko – srijemske županije s tim ciljem radi na ishođenju građevinskih dozvola, a vrijednost takve investicije je preko 4 milijuna kuna.

Vijećnik Srđan Kolar (SDSS) rekao je kako je iznenađen lošim socijalnim statusom pojedinih sugrađana te naveo primjer kako jedan od njih živi s ukupno 1.100 kuna mjesečno. Upitao je gradonačelnika može li se osnovati fond za pomoć takvim osobama. Gradonačelnik je odgovorio kako Grad Vukovar ima široku lepezu pomoći namijenjenu osobama takvog imovinskog stanja kao malo koji grad u RH.

Drugo pitanje vijećnika Kolara odnosilo se na  zaštićene fasade koje još uvijek nisu obnovljene te predstavljaju, kako je rekao, ruglo našega grada. 

Gradonačelnik se složio s konstatacijom rekavši kako se velik broj takvih kuća nalazi u Radićevoj ulici, a napravljen je i njihov popis. Dodao je kako je njihova obnova financijski iznimno zahtjevna, ali da očekuje kako će se do ljeta pronaći model sufinanciranja tih radova.

Vijećnika Predraga Mišića (HKS) zanimalo je može li Grad utjecati na postavljanje rasporeda vožnje na autobusnim kolodvorima i stajalištima.

Gradonačelnik je odgovorio kako bi željeli unaprijediti, odnosno modernizirati  kompletnu infrastrukturu vezanu uz autobusni prijevoz.


Vijećnika Savu Manojlovića (HDZ) zanimali su radovi na Sportsko-rekreacijskom centru Lijeva bara.

Gradonačelnik je rekao kako je sredstvima Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara osigurana sanacija teniskih terena i malonogometnog igrališta te postavljanje zaštitne ograde. Vrijednost investicije iznosi oko 600.000 kuna.

Vijećnica Renata Kovačić (HDZ) upitala je kako broj novootvorenih obrta u gradu utječe na povećanje broja zaposlenih.
Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić odgovorila je kako je u proteklih godinu dana otvoreno 60 novih obrta te otvoreno oko 500 novih radnih mjesta što predstavlja porast od 6,30%.

Vijećnik Damir Maduna (Živi zid)  upitao je zašto nitko od državnog vrha nije nazočio obilježavanju Dana hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara.

Gradonačelnik je odgovorio kako se ne radi ni o kakvom bojkotu već imamo previše obljetnica pa ne mogu svima nazočiti. Dodao je kako imamo potporu državnoga vrha te da nismo ničime zakinuti.

Vijećnik Aleksandar Pribičević (SDSS) rekao je kako je ulica SR Njemačke u vrlo lošem stanju te upitao kada će doći na red njena sanacija.

Gradonačelnik je odgovorio kako je riječ o investiciji vrijednoj 10 milijuna kuna pa moramo vidjeti jesu li u programu Vlade nerazvrstane ceste.

Vijećnik Darko Buljan (SDP) upitao je zbog čega njegovo pitanje postavljeno na Aktualnome satu protekle sjednice Gradskoga vijeća nije bilo zabilježeno u Vukovarskim novinama. Direktor HRV-a Robert Rac ispričao se jer je došlo do slučajnog propusta koji je ispravljen na portalu.

Vijećnik David Vlajčić (HDZ) postavio je pitanje vezano uz gradonačelnikov posjet NK Vuteks-Sloga.

Gradonačelnik je odgovorio kako je to drugi klub po visini investiranja u Gradu te kako će u narednom razdoblju uložiti napore u uređenje terena.

Vijećnika Igora Naletilića (HDZ)  zanimali su detalji o turizmu u gradu Vukovaru.

Gradonačelnik je istaknuo kako turizam ide u pozitivnome smjeru jer se u njega puno ulaže, od financija do odlazaka na sajmove te sinergije Grada, Turističke zajednice, Lučke uprave, Luke Vukovar te svih ostalih zainteresiranih strana.

Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić istaknula je kako je protekle godine u Vukovar uplovio 231 kruzer s  preko 31.000 turista, a ove ih se godine očekuje preko 240. Najavila je za petak uplovljavanje prvog ovogodišnjeg kruzera za kojega se priprema i svečani doček.

Pročitano 743 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija