Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 54
Ispiši ovu stranicu

Uspješni gimnazijalci kao nova generacija intelektualaca za bolju budućnost Vukovara

Učenici i profesori nagrađeni za projektni zadatak "Pametni grad" Učenici i profesori nagrađeni za projektni zadatak "Pametni grad" Foto: Gimnazija Vukovar

Od povratka iz progonstva Gimnazija Vukovar iznjedrila je nekoliko generacija učenika koje danas možemo prepoznati kao vrhunske sportaše i nacionalne reprezentativce, glazbenike i producente, utjecajne osobe iz medija, arhitekte, liječnike, profesore, političare na lokalnoj i državnoj razini, od kojih su mnogi, osim u rodnom gradu, svoje karijere nastavili graditi diljem domovine i svijeta.

Vukovarski gimnazijalci nastavljaju nizati uspjehe na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima na kojima, osim što pridonose ugledu svoje škole, promoviraju Vukovar kao grad mladih i obrazovanih ljudi s mnoštvom ideja i inovacija. Tako su na ovogodišnjem kreativnom natječaju u sklopu donacijskoga programa Generacija Next odnijeli pobjedu i osvojili priznanje za projekt Pametni grad u koji su uložili puno truda i vremena.

– Na natječaj su se osim raznih udruga u ovom slučaju mogle prijaviti i obrazovne institucije pa smo odlučili okupiti učenike koji bi radili na projektu kojega smo nazvali “Pametni grad: Vukovar – Our View of Smart Living”, a u timu su se našli učenici 3.C razreda prirodoslovno-matematičkog programa Ivan Kolar, Matija Hardi, Matko Gašparić i Marko Macura, rekao nam je Davor Šijanović, profesor i mentor, uz kojega je kao mentorica učenicima bila i profesorica informatike Sanja Pavlović Šijanović. Svoju ideju su nakon prijave na ovaj zanimljiv natječaj razradili i implementirali kroz nastavu informatike, te kao izvannastavnu aktivnost.

Vizijom “Pametnoga grada“ postali najbolji u Hrvatskoj

Kreativnost učenika vidljiva je odmah po pogledu na prigodnu maketu koju su izradili, a riječ je o prikazu vukovarske Županijske ulice sa šetnicom uz Dunav.

– Zadatak nam je bio napraviti model pametnoga grada koji bi bio učinkovitiji uz pomoć IOT tehnologije koju možemo sami programirati i na taj način odlučiti kako će se infrastruktura ponašati u određenim situacijama, pojasnio je učenik Matija Hardi, pohvalivši se kako su u maketu uspjeli ugraditi četiri mini sustava koji predstavljaju pametne verzije semafora, parkirališta, javne rasvjete i solarnoga tragača.

gimnazija pametnigrad 2

Na samoj maketi su ugrađeni i senzori koji omogućavaju uštedu energije te jednostavnije snalaženje u prometu, odnosno potrazi slobodnih parkirališnih mjesta.

- Kako bi projektni zadatak uspješno obavili svaki član tima je dobio zaduženja i preuzeo odgovornost, a ovim putem želimo spomenuti i nesebičnu podršku naših prijateljica iz razreda koje su se pobrinule za izradu plakata i promotivnih sadržaja, dodao je Marko Macura.

Programsku dokumentaciju koja je obuhvatila video uradak, tehničku specifikaciju, programske kodove i fotografije, predali su na ovogodišnji kreativni natječaj u sklopu donacijskog programa Generacija Next u čijem je natječaju sudjelovalo 38 ustanova i udruga sa čak 51 projektnom idejom na temu Pametni grad. - Naš je projekt u proljeće prošle godine bio jedan od 1.500 prijavljenih na području Republike Hrvatske, a potom su nas obavijestili da smo prošli među 50 odabranih, da bi na kraju nakon ideje provedene u djelo i pobijedili, ističe Šijanović, pohvalivši učenike za entuzijazam, jer sve ovo što rade dio je izvannastavnih aktivnosti.

Najbolji i na međunarodnom natjecanju u Makedoniji

Da su vukovarski gimnazijalci doista vrijedni govori i činjenica kako su osim spomenutoga projekta nagrađeni i na Festivalu mladih fizičara u Skoplju u Makedoniji gdje su predstavili termalnu kameru koju su sami izradili uz pomoć mentorstva profesorice Karoline Dvojković.

– Za nas ovakve aktivnosti puno znače jer osim što putujemo i predstavljamo našu školu i grad, imamo priliku steći nove prijatelje i upoznati se s njihovim radovima, kaže učenik Matko Gašparić, dodajući kako već sada rade na još jednom novom projektu.

Škola ambasador Europskog parlamenta

Mnogi bi se mogli iznenaditi kada bismo spomenuli kako su Vukovarci sudjelovali i na raspravama u Europskom parlamentu, te kako Gimnazija Vukovar nije samo škola, već Euroscola, odnosno Škola ambasador Europskog parlamenta.

gimnazija euparlament 1

Upravo se dvadesetak učenika iz Vukovara tijekom protekloga mjeseca uvjerilo kako je izazov i odgovornost biti dijelom europske parlamentarne demokracije, nakon što su predvođeni profesoricom Natašom Vinković po drugi puta osvojili odlazak u institucije Europske unije u Strasbourgu i Bruxellesu.

– Euroscola je redoviti godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola u dobi od 16 do 18 godina iz svih država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima, a mi u ovom programu sudjelujemo od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, istaknula je učenica 4. razreda opće gimnazije Martina Anđić, dodavši kako su putovanja u Strasbourg i Bruxelles bila nezaboravna iskustva za sve učenike koji su uživo mogli vidjeti sve ono o čemu uče i prate u medijima i svakodnevnom životu, a vezano je uz funkcioniranje institucija Europske unije.

Upoznavanje i razmjena iskustava s mladima iz cijele Europe

Mladi putem ovoga programa mogu postati aktivni i odgovorni članovi društva kako bi mogli djelovati za opće dobro i donositi informirane i promišljene odluke, a to čine na kvalifikacijskim natjecanjima na državnoj razini, da bi potom dobili mogućnost odlaska u Strasbourg i na jedan dan postati zastupnici u Europskom parlamentu.

– Kao i pravi zastupnici sudjelovali smo na raspravama i glasovali o odlukama vezanim uz aktualna pitanja iz europske prakse pri čemu smo dodatno usavršavali vještine znanja stranih jezika, kaže Anđić.

Sudjelujući u ovom programu učenici Gimnazije Vukovar imali su priliku upoznati svoje vršnjake iz svih dijelova Europe, dok su nastavnici voditelji iskoristili mogućnost upoznavanja i umrežavanja s kolegama iz ostalih zemalja kako bi razmijenili iskustva u podučavanju mladih o funkcioniranju Europske unije.

Svojim iskustvima pomažu lokalnoj zajednici

Vukovarskim se gimnazijalcima najviše svidjela mogućnost putovanja i slobodnog kretanja, ali i brojni drugi programi Europske unije poput Erasmus plus programa za razmjenu studenata što bi im, kako ističu, uvelike moglo pomoći u daljnjem školovanju.

– Mladi danas nisu previše zainteresirani za politiku, no trebali bi znati da Europska unija nije samo politika već zajednica koja dijeli sva zajednička dobra i mogućnosti s naglaskom na jednakost i pravo svih nas, stoga je potrebno što više upoznati se s mogućnostima koje nam članstvo pruža, naglašava Anđić.

gimnazija euparlament 2

Zajedno sa svojim vršnjacima iz cijele Europe raspravljali su o budućnosti Europe, nadolazećim europskim izborima, migracijama, terorizmu i ostalim aktualnim temama. Uvidjevši kako su mladi iz cijele Europe slični u razmišljanjima o zajedničkoj budućnosti dobili su još veću želju svoja znanja i iskustva prenijeti i ostalima, kako vršnjacima u školi, tako i starijim sugrađanima, provodeći niz aktivnosti kako bi i drugi uvidjeli što sve Europska unija svojim građanima nudi.

Svojim znanjem žele pridonijeti razvoju Vukovara

I u proteklim godinama učenici vukovarske gimnazije postizali su zapažene rezultate na brojnim natjecanjima, te sudjelovali na raznim projektima koji su doprinijeli da ova škola u proteklih 20 godina otkako je iz potpuno razrušene stasala u novoobnovljenu i moderno opremljenu obrazovnu ustanovu, ponovno vrati svoje ime na kartu prepoznatljivih i uspješnih hrvatskih gimnazija. Tome su najzaslužniji učenici i profesori koji su uložili mnogo truda i vremena da bi onima koji se i danas školuju u Vukovaru po završetku srednje škole otvorili vrata brojnih sveučilišta na kojima su mnogi od njih postali uspješni studenti, a potom i akademski građani koji bi u budućnosti zasigurno mogli pridonijeti razvoju Vukovara kao grada u kojem se odgajaju nove generacije intelektualaca.

Pročitano 1235 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI