NAJNOVIJE
U Lovasu komemoracija za 79 žrtava

Kod spomen obilježja masovne grobnice na katoličkom groblju u Lovasu izaslanstvo Općine Lovas predvođeno načelnicom Tanjom Cirbom položilo je vijenac i upalilo svijeće u spomen na 68 žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice i 10 žrtava iz pojedinačnih grobnica u Lovasu.

(Petak, 22 Ožujak 2019 08:19)
Igor Gavrić ponovo član Upravnog vijeća

Vlada je na današnjoj sjednici zbog isteka mandata razriješila člana Upravnog vijeća Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" Igora Gavrića.

(Četvrtak, 21 Ožujak 2019 13:57)
Zbog razmirica oko navijačkih skupina, potukla se dvojica srednjoškolaca u Vukovaru

Kako javljaju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, jučer, 20. ožujka, oko 7,45 sati, ispred Strukovne škole u Vukovaru u ulici Domovinskog rata dogodio se verbalni, a potom i fizički sukob između 15-godišnjaka iz Čakovaca i 16-godišnjaka iz Borova, u kojem je 16-godišnjak lakše ozlijeđen.

(Četvrtak, 21 Ožujak 2019 12:22)
Otvorena izložba slika Vukovarke Marine Radman

U predvorju Hrvatskog doma Vukovar otvorena je izložba Vukovarke Marine Radman. Izloženo je  40 djela nastalih u protekle dvije godine koja pokazuju autoričinu ljubav prema Vukovaru i Slavoniji.

(Četvrtak, 21 Ožujak 2019 12:20)
Vlada RH predlaže novi Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu

Kako bi se jedinstvenim zakonom regulirala nematerijalna prava osoba nestalih u Domovinskom ratu i njihovih obitelji da saznaju sudbinu svojih nestalih članova te se na jednom višem stupnju zaštitila temeljna prava nestalih osoba i njihovih obitelji, Vlada je u saborsku proceduru s današnje sjednice u uputila prijedlog zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, javlja HINA.

(Četvrtak, 21 Ožujak 2019 12:08)
Privremena regulacija prometa

U središtu Vukovara na snazi je privremena regulacija prometa zbog izvođenja radova.

(Četvrtak, 21 Ožujak 2019 10:48)
Javnosti predstavljen projekt Vukovarskih leptirića

Što sve sportom mogu ja naziv je projekta Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići koji je predstavljen javnosti početnom konferencijom.

(Srijeda, 20 Ožujak 2019 18:03)

Obilježen Dan hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara

Obilježen Dan hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara Foto:M.Đermadi

Polaganjem vijenaca na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata započelo je obilježavanje Dana hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara.

  Bila je to prigoda s pijetetom, tugom, ali i ponosom prisjetiti se svih onih koji su svoje živote položili za obranu grada Vukovara ali i RH  od tadašnje JNA i srpskih paravojnih postrojba. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako se s ponosom prisjećamo samih početaka stvaranja obrane ne samo  Grada Vukovara nego i Bogdanovaca.

-Danas kada obilježavamo 28. godišnjicu postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima, kada je hrvatski narod u tim sudbonosnim momentima stvaranja RH, osjetio taj sudbonosni moment i odazvao se pozivu prvoga hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana zajedno sa svim drugim hrvatskim građanima koji su započeli se organizirati kao da su znali što će uslijediti- rekao je Penava izrazivši zadovoljstvo zbog velikoga odaziva Vukovaraca ovome danu.

Penava se osvrnuo i na još uvijek nedovoljno procesuiranje i kažnjavanje ratnih zločina rekavši kako taj proces još uvijek vrlo sporo napreduje:

-Jako je puno osoba i  obitelji za kojima još tragamo, iako je, toga smo svjesni, nakon toliko dugo vremena teško pronaći sve one čiju sudbinu do danas ne znamo, ali mislim da usprkos tomu moramo biti puno bolji i revniji u tomu- rekao je Penava.

Tomislav Josić predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara podsjetio je na važnost današnjega dana prije 28 godina kada su se u Bogdanovcima, 10. ožujka 1991.  po prvi puta postrojili nenaoružani odredi ukupno 2.500 osoba,  koji su zapravo bili začetak stvaranja 204. vukovarske brigade:

-Taj dan ,10. ožujak 1991. godine bio je jako bitan dan za Vukovar i hrvatsku državu, jer su ljudi već tada bili svjesni da će nažalost ipak doći do nekakvih ratnih događanja. Danas toliko godina kasnije u nama je i ponos i tuga i razočarenje, jer nemao državu kakvu smo htjeli, puno toga bi trebalo promijeniti, a politici to ne odgovara. Zato se moramo boriti da promijenimo neke stvari, rekao je Josić.

Izaslanik Predsjednice RH, Ante Deur rekao je kako je Domovinski rat temelj hrvatske države, a Vukovar i Vukovarci jedan poseban simbol  sve one žrtve koja se 1991. godine događala u Vukovaru. Mi i  danas nosimo onaj žar i patnju nestalih obitelji i članova tih obitelji  koji danas još uvijek traže svoje najmilije. Vukovar danas živi jedan mir i prenosi ljubav za Domovinu, a hrvatski branitelji su temelj hrvatske države. Na ovaj dan, na ovome mjestu 1991. bio je jedan pokret koji se stvarao za neovisnu državu Hrvatsku-rekao je Deur.

Predsjednica Udruge Braniteljice Domovinskoga rata RH, Svjetlana Đelalija Kovačić izrazila je poštovanje svim braniteljicama i braniteljima Vukovara koji su svoje živote položili za obranu Vukovara te izrazila nadu kako će i mladi naraštaji slijediti sadašnji primjer i nastaviti čuvati uspomenu na sve one čiji su životi utkani u slobodni Vukovar i hrvatsku državu.

Vijence su položila izaslanstva državnoga vrha, Glavnoga stožera oružanih snaga i Ministarstva obrane RH, Ministarstva branitelja, policije, izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, braniteljskih udruga te gradova i općina iz Hrvatske i BiH. Molitvu je predvodio župnik župe sv. Filipa i  Jakova i vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić.

Uslijedila je potom i sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara, u Crkvi sv. Filipa i Jakova, a nakon mise i Svečana akademija u Hrvatskome domu u Vukovaru.

 U okviru programa obilježavanja Dana hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara u predvorju Hrvatskoga doma otvorena je izložba slika i skulptura braniteljica i branitelja umjetnika grada Vukovara koja se može pogledati do 17. ožujka. Organizator pete proslave Dana hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara je Savijet za branitelje grada Vukovara.

Pročitano 153 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija