NAJNOVIJE
Nasukao se brod na Dunavu

Na pješčani sprud na Dunavu kod Vukovara nasukao se teretni brod Lovnica koji je plovio pod srpskom zastavom.

(Srijeda, 22 Svibanj 2019 14:32)
Dječja olimpijada održana u Vinkovcima

Na stadionu Cibalije u Vinkovcima održan je  Olimpijski  festival osnovnih škola Vukovarsko-srijemske županije.

(Srijeda, 22 Svibanj 2019 13:49)
Maturanti Quadrilom obilježili završetak srednjoškolskoga obrazovanja

Maturanti vukovarskih srednjih škola, Gimnazije, Ekonomske škole, Tehničke škole Nikole Tesle i Strukovne škole Marko Babić već tradicionalno su Norijadom obilježili kraj srednjoškolskoga obrazovanja.

(Srijeda, 22 Svibanj 2019 13:19)
U Lipovcu obilježena 26. obljetnica prve velike razmjene logoraša

Okupljanjem preživjelih logoraša u Lipovcu je u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) obilježena 27. godišnjica prve velike razmjene ratnih zarobljenika, kada je po načelu „svi za sve“ razmijenjeno 288 logoraša.

(Srijeda, 22 Svibanj 2019 13:15)
RH darovala Gradu Vukovaru još jednu nekretninu

Ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisali su u  Gradskoj vijećnici Ugovor o darovanju nekretnine.

Republika Hrvatska  darovala je Gradu Vukovaru nekretninu vrijednosti 2,8 milijuna kuna koju je namijenio za izgradnju Poljoprivredno – prehrambenog centra „Agro Vukovar“, a koji će služiti finalizaciji poljoprivrednih proizvoda. Riječ je o nekretnini na Sajmištu, površine 52.000 četvornih metara.

Ministar Marić tom je prigodom naglasio kako je najvažnije što će se ovim ugovorom darovana nekretnina staviti u funkciju.
-Imovina je klica života, a još uz to ako je u funkciji poljoprivrede koja je također najvažnija za revitalizaciju života onda je još i važnija. Veselimo se svakom projektu Grada Vukovara i gradonačelnika Penave kojega možemo poduprijeti jer on znači nove investicije, nova zapošljavanja i obnovu života grada Vukovara – naglasio je ministar Marić.

Gradonačelnik Penava zahvalio je ministru na kvalitetnoj suradnji i predaji nekretnina, naglasivši kako građani Vukovara uistinu od njih imaju koristi.
-Zahvaljujem ministru i Vladi RH na darovanoj nekretnini i nadam se da ćemo vrlo brzo uspjeti povući sredstva iz EU fondova kako bismo izgradili Poljoprivredno – prehrambeni centar „Agro Vukovar“  na zadovoljstvo svih stanovnika Vukovara i okolice – rekao je gradonačelnik pojasnivši kako je riječ o centru u kojem će se poljoprivrednicima omogućiti stvaranje dodatnih vrijednosti, odnosno obrađivati proizvode, pakirati, skladištiti i analizirati
ih, a predviđeno je i 7 proizvodnih hala za najam po povlaštenoj cijeni.

U proteklih godinu i pol RH je Gradu Vukovaru darovala  7 nekretnina ukupne vrijednosti 113 milijuna kuna.

(Utorak, 21 Svibanj 2019 15:17)
U Lovasu iduće godine grade Spomen područje Minsko polje

U Lovasu je otvorena izložba radova pristiglih na likovni i arhitektonsko-urbanističko-krajobrazni natječaj za izradu idejnoga rješenja Spomen područja Minsko polje sa spomenikom i interpretacijskim centrom u Lovasu.

(Utorak, 21 Svibanj 2019 14:59)
Na Olajnici 172 nova parkirna mjesta

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa svojima zamjenicima Ivanom Mujkić i Marijanom Pavličekom otvorio je novo izgrađeno parkiralište u naselju Olajnica.

(Utorak, 21 Svibanj 2019 14:26)

Obilježen Dan hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara

Obilježen Dan hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara Foto:M.Đermadi

Polaganjem vijenaca na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata započelo je obilježavanje Dana hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara.

  Bila je to prigoda s pijetetom, tugom, ali i ponosom prisjetiti se svih onih koji su svoje živote položili za obranu grada Vukovara ali i RH  od tadašnje JNA i srpskih paravojnih postrojba. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako se s ponosom prisjećamo samih početaka stvaranja obrane ne samo  Grada Vukovara nego i Bogdanovaca.

-Danas kada obilježavamo 28. godišnjicu postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima, kada je hrvatski narod u tim sudbonosnim momentima stvaranja RH, osjetio taj sudbonosni moment i odazvao se pozivu prvoga hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana zajedno sa svim drugim hrvatskim građanima koji su započeli se organizirati kao da su znali što će uslijediti- rekao je Penava izrazivši zadovoljstvo zbog velikoga odaziva Vukovaraca ovome danu.

Penava se osvrnuo i na još uvijek nedovoljno procesuiranje i kažnjavanje ratnih zločina rekavši kako taj proces još uvijek vrlo sporo napreduje:

-Jako je puno osoba i  obitelji za kojima još tragamo, iako je, toga smo svjesni, nakon toliko dugo vremena teško pronaći sve one čiju sudbinu do danas ne znamo, ali mislim da usprkos tomu moramo biti puno bolji i revniji u tomu- rekao je Penava.

Tomislav Josić predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara podsjetio je na važnost današnjega dana prije 28 godina kada su se u Bogdanovcima, 10. ožujka 1991.  po prvi puta postrojili nenaoružani odredi ukupno 2.500 osoba,  koji su zapravo bili začetak stvaranja 204. vukovarske brigade:

-Taj dan ,10. ožujak 1991. godine bio je jako bitan dan za Vukovar i hrvatsku državu, jer su ljudi već tada bili svjesni da će nažalost ipak doći do nekakvih ratnih događanja. Danas toliko godina kasnije u nama je i ponos i tuga i razočarenje, jer nemao državu kakvu smo htjeli, puno toga bi trebalo promijeniti, a politici to ne odgovara. Zato se moramo boriti da promijenimo neke stvari, rekao je Josić.

Izaslanik Predsjednice RH, Ante Deur rekao je kako je Domovinski rat temelj hrvatske države, a Vukovar i Vukovarci jedan poseban simbol  sve one žrtve koja se 1991. godine događala u Vukovaru. Mi i  danas nosimo onaj žar i patnju nestalih obitelji i članova tih obitelji  koji danas još uvijek traže svoje najmilije. Vukovar danas živi jedan mir i prenosi ljubav za Domovinu, a hrvatski branitelji su temelj hrvatske države. Na ovaj dan, na ovome mjestu 1991. bio je jedan pokret koji se stvarao za neovisnu državu Hrvatsku-rekao je Deur.

Predsjednica Udruge Braniteljice Domovinskoga rata RH, Svjetlana Đelalija Kovačić izrazila je poštovanje svim braniteljicama i braniteljima Vukovara koji su svoje živote položili za obranu Vukovara te izrazila nadu kako će i mladi naraštaji slijediti sadašnji primjer i nastaviti čuvati uspomenu na sve one čiji su životi utkani u slobodni Vukovar i hrvatsku državu.

Vijence su položila izaslanstva državnoga vrha, Glavnoga stožera oružanih snaga i Ministarstva obrane RH, Ministarstva branitelja, policije, izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, braniteljskih udruga te gradova i općina iz Hrvatske i BiH. Molitvu je predvodio župnik župe sv. Filipa i  Jakova i vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić.

Uslijedila je potom i sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara, u Crkvi sv. Filipa i Jakova, a nakon mise i Svečana akademija u Hrvatskome domu u Vukovaru.

 U okviru programa obilježavanja Dana hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara u predvorju Hrvatskoga doma otvorena je izložba slika i skulptura braniteljica i branitelja umjetnika grada Vukovara koja se može pogledati do 17. ožujka. Organizator pete proslave Dana hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara je Savijet za branitelje grada Vukovara.

Pročitano 218 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija