NAJNOVIJE
U Adici obilježen Dan zajedništva, ponosa i sreće

U organizaciji Turističke zajednice grada Vukovara i u suradnji s Gradom Vukovarom, u park-šumi Adica obilježen je Dan zajedništva, ponosa i sreće.

(Srijeda, 17 Srpanj 2019 12:13)
Odbačena kaznena prijava protiv ministrice Gabrijele Žalac

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, koja je 9. ožujka  ove godine u Vinkovcima osobnim automobilom naletjela na djevojčicu teško je ozlijedivši, nije kazneno odgovorna za izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu ili eventualno neko drugo kazneno djelo za koje se progoni poduzima po službenoj dužnosti, izvijestilo je Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima.

Po primitku obavijesti Postaje prometne policije Vinkovci o prometnoj nesreći koja se dogodila 9. ožujka 2019. u Vinkovcima u Ulici Ćirila i Metoda kod kbr. 42A, a u kojoj je ozlijeđeno dijete, Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je provelo izvide, da bi potom 18. ožujka 2019. zaprimilo i kaznenu prijavu jedne političke stranke. Na temelju tako prikupljenih podataka, državno odvjetništvo je provelo i istraživanje, tijekom kojeg je pribavljena relevantna medicinska dokumentacija, karton vozača službene evidencije Policijske uprave vukovarsko-srijemske, a provedene su i dokazne radnje ispitivanja svjedoka i osumnjičenice, kao i dokazna radnja kombiniranog sudsko-medicinskog i prometnog vještačenja, navodi se u izvješću.

Dodaje se kako iz rezultata svih izvida i provedenog istraživanja te prikupljenih dokaza i podataka, “proizlazi da ne postoji osnovana sumnja da je 40-godišnja hrvatska državljanka svojom vožnjom prekršila odredbe čl. 51. st. 1. ni čl. 38. st. 1. i 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kao niti da je kršenje odredbe čl. 196. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama u uzročno-posljedičnoj vezi s nastupjelom posljedicom”.

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je stoga 10. srpnja donijelo rješenje o odbačaju kaznene prijave podnesene protiv ministrice Gabrijele Žalac.

(Srijeda, 17 Srpanj 2019 08:52)
Župan Galić obišao radilišta lokalnih cesta

Župan Božo Galić obišao je u pratnji ravnatelja Uprave za ceste Vukovarsko-srijemske županije Željka Galića i suradnika, radilišta na lokalnoj cesti Prkovci-Babina Greda koja je u izgradnji te na dionici županijske ceste kroz naselje Cerna, koja je u rekonstrukciji, javljaju iz Vukovarsko-srijemske županije.

(Utorak, 16 Srpanj 2019 15:58)
Obnovljen odvojak Ulice Vlahe Bukovca

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava  obišao je sa suradnicima sanirani odvojak  Ulice Vlahe Bukovca na Sajmištu.

Radovi su obuhvatili izgradnju ceste i pješačke staze s kompletnom novom kolničkom konstrukcijom, uređenjem temeljnog tla, izradom nosivog sloja od mehanički stabiliziranog drobljenog kamenog materijala, nosivim i habajućim slojevima asfalta, novim zatvorenim sustavom oborinske odvodnje te novom vertikalnom i horizontalnom signalizacijom. Izgrađena je i nova javna rasvjeta.

-Veliki su pomaci u uređenju glavnih prometnih pravaca na području grada, ali s osobitim zadovoljstvom mogu reći da radove počinjemo i na Sajmištu koje doista ima najlošiju infrastrukturu, poglavito ceste. Ovaj smo odvojak obnovili na zahtjev građana ovog dijela grada i Župnog ureda Župe Kraljice mučenika. Nadamo se da će uskoro i sve okolne ulice ovako izgledati – rekao je gradonačelnik Penava.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig naglasio je kako je sanacija ovoga odvojka početak obnove Sajmišta.
-Ovo je prvi korak uređenja ulica Vlahe Bukovca i Islandske, odnosno naselja koje je izrazito stradalo tijekom ratnih događanja. Do sada te ulice nismo obnavljali jer smo čekali da prođe magistralni cjevovod pitke vode i odvodnje. Čekali smo da se postave podzemne instalacije pa tijekom ove ili početkom iduće godine počinjemo s malo većim i sveobuhvatnim projektima na ovome području – rekao je Čulig.

Stanovnik ulice Marko Čeprnja rekao je kako je obnova ove ulice podigla kvalitetu života građanima naselja jer je vrlo prometna budući je pokraj Župa Kraljice mučenika.
-Ulica je bila vrlo uništena tijekom Domovinskoga rata i njena je obnova veliki doprinos cijelome ovome području. Prekrasna je sada – rekao je Čeprnja.

Ukupna površina uređene ceste iznosi 340 m2, a radove u vrijednosti 550.000 kuna s PDV-om izvela je gradska tvrtka Komunalac na temelju Ugovora o održavanju nerazvrstanih cesta za 2019. godinu.

(Utorak, 16 Srpanj 2019 11:17)
Obilježena 6. obljetnica djelovanja Centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja 16. srpnja  obilježava 6. godinu svog djelovanja. Centar  je  utemeljen 16. srpnja 2013. godine kao projekt Udruge za potporu žrtvama i svjedocima, a  nastao  je u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) čime je Republika Hrvatska postala 5. europska zemlja koja je uvela besplatan europski standardizirani broj za pružanje podrške žrtvama i svjedocima - 116 006 broj.

Važnost i djelokrug Nacionalnog pozivnog centra očituju se u pružanju potpore žrtvama i svjedocima kao i članovima njihovih obitelji koja uključuje informiranje o pravima, pružanje emocionalne potpore, upućivanje na relevantne institucije i organizacije civilnog društva, pružanje praktičnih informacija te informiranje o ostvarivanju prava na novčanu naknadu žrtvama kaznenih djela.

(Utorak, 16 Srpanj 2019 11:16)
Hrvatski sabor usvojio prijedlog Zakona o nestalim osobama u Domovinskome ratu

Hrvatski sabor jednoglasno je usvojio konačan prijedlog Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu. Po prvi puta ovim Zakonom u RH uređena su  nematerijalna prava nestalih u Domovinskome ratu i  njihovih obitelji da saznaju sudbinu svojih članova te postupak njihovoga traženja.

-Temeljni cilj svih aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja i drugih tijela uključenih u traženje nestalih osoba jest rješavanje slučajeva osoba nestalih u Domovinskom ratu, a donošenje ovog Zakona veliki je iskorak u navedenom cilju. Podsjećamo kako Republika Hrvatska, putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, još uvijek traga za 1.892 neriješena slučaja iz Domovinskoga rata, pri čemu se 1.481 osoba vodi nestalima, dok je 411 zahtjeva za traženje posmrtnih ostataka smrtno stradalih osoba.- navode u Ministarstvu branitelja.

Zakonom o osobama nestalim u Domovinskome ratu štite se, unaprjeđuju i promiču prava i interesi osoba nestalih u Domovinskom ratu i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa i članova njihovih obitelji te uređuje postupak, nadležnost, vođenje evidencija i ostalo u svezi traženja, ekshumacije i identifikacije osoba nestalih u Domovinskom ratu i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa.

Ovim Zakonom je dan 30. kolovoza proglašen Danom sjećanja na nestale osobe.

(Utorak, 16 Srpanj 2019 11:10)
Postojeći zakoni moraju se poštivati

Povodom odluke Ustavnog suda RH o primjeni zakona o pravima nacionalnih manjina u gradu Vukovaru GO SDP Vukovar oglasio se priopćenjem.

(Utorak, 16 Srpanj 2019 11:03)

Obilježen Dan hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara

Obilježen Dan hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara Foto:M.Đermadi

Polaganjem vijenaca na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata započelo je obilježavanje Dana hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara.

  Bila je to prigoda s pijetetom, tugom, ali i ponosom prisjetiti se svih onih koji su svoje živote položili za obranu grada Vukovara ali i RH  od tadašnje JNA i srpskih paravojnih postrojba. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako se s ponosom prisjećamo samih početaka stvaranja obrane ne samo  Grada Vukovara nego i Bogdanovaca.

-Danas kada obilježavamo 28. godišnjicu postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima, kada je hrvatski narod u tim sudbonosnim momentima stvaranja RH, osjetio taj sudbonosni moment i odazvao se pozivu prvoga hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana zajedno sa svim drugim hrvatskim građanima koji su započeli se organizirati kao da su znali što će uslijediti- rekao je Penava izrazivši zadovoljstvo zbog velikoga odaziva Vukovaraca ovome danu.

Penava se osvrnuo i na još uvijek nedovoljno procesuiranje i kažnjavanje ratnih zločina rekavši kako taj proces još uvijek vrlo sporo napreduje:

-Jako je puno osoba i  obitelji za kojima još tragamo, iako je, toga smo svjesni, nakon toliko dugo vremena teško pronaći sve one čiju sudbinu do danas ne znamo, ali mislim da usprkos tomu moramo biti puno bolji i revniji u tomu- rekao je Penava.

Tomislav Josić predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara podsjetio je na važnost današnjega dana prije 28 godina kada su se u Bogdanovcima, 10. ožujka 1991.  po prvi puta postrojili nenaoružani odredi ukupno 2.500 osoba,  koji su zapravo bili začetak stvaranja 204. vukovarske brigade:

-Taj dan ,10. ožujak 1991. godine bio je jako bitan dan za Vukovar i hrvatsku državu, jer su ljudi već tada bili svjesni da će nažalost ipak doći do nekakvih ratnih događanja. Danas toliko godina kasnije u nama je i ponos i tuga i razočarenje, jer nemao državu kakvu smo htjeli, puno toga bi trebalo promijeniti, a politici to ne odgovara. Zato se moramo boriti da promijenimo neke stvari, rekao je Josić.

Izaslanik Predsjednice RH, Ante Deur rekao je kako je Domovinski rat temelj hrvatske države, a Vukovar i Vukovarci jedan poseban simbol  sve one žrtve koja se 1991. godine događala u Vukovaru. Mi i  danas nosimo onaj žar i patnju nestalih obitelji i članova tih obitelji  koji danas još uvijek traže svoje najmilije. Vukovar danas živi jedan mir i prenosi ljubav za Domovinu, a hrvatski branitelji su temelj hrvatske države. Na ovaj dan, na ovome mjestu 1991. bio je jedan pokret koji se stvarao za neovisnu državu Hrvatsku-rekao je Deur.

Predsjednica Udruge Braniteljice Domovinskoga rata RH, Svjetlana Đelalija Kovačić izrazila je poštovanje svim braniteljicama i braniteljima Vukovara koji su svoje živote položili za obranu Vukovara te izrazila nadu kako će i mladi naraštaji slijediti sadašnji primjer i nastaviti čuvati uspomenu na sve one čiji su životi utkani u slobodni Vukovar i hrvatsku državu.

Vijence su položila izaslanstva državnoga vrha, Glavnoga stožera oružanih snaga i Ministarstva obrane RH, Ministarstva branitelja, policije, izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, braniteljskih udruga te gradova i općina iz Hrvatske i BiH. Molitvu je predvodio župnik župe sv. Filipa i  Jakova i vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić.

Uslijedila je potom i sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara, u Crkvi sv. Filipa i Jakova, a nakon mise i Svečana akademija u Hrvatskome domu u Vukovaru.

 U okviru programa obilježavanja Dana hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara u predvorju Hrvatskoga doma otvorena je izložba slika i skulptura braniteljica i branitelja umjetnika grada Vukovara koja se može pogledati do 17. ožujka. Organizator pete proslave Dana hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara je Savijet za branitelje grada Vukovara.

Pročitano 284 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija