Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Nedostatak liječnika u županjskoj Posavini sve veći problem

Područje Cvelferije muči nedostatak liječnika.

Unatoč svim pogodnostima koje  Dom zdravlja Županja nudi liječnicima koji  žele doći raditi u ovaj dio Vukovarsko-srijemske županije, odaziva nema. Nema ga ni među liječnicima susjednih zemalja BIH i Srbije. Iako su uvjeti za rad izvrsni,  nema zanimanja liječnika za rad u ovome području. Nedostatak zanimanja pojašnjava se među ostalim i jer je riječ o ordinacijama Cvelferije koje su najudaljenije te imaju manji broj osiguranika. Ravnateljica Doma zdravlja Luca Lešić naglasila je kako  na sve načine  pokušavaju doći do liječnika. Kaže kako su krajem 2017.  pet doktora medicine uputili na specijalizaciju, dva iz obiteljske medicine te po jednog iz pedijatrije, ginekologije i opstetricije i kliničke radiologije, no da im trenutno nedostaju četiri -liječnika obiteljske medicine.

-Osigurali smo suvremene stambene uvjete koje možemo ponuditi liječnicima,  kao i opremu u ordinacijama, no nikada do sada se nije dogodilo da tako dugo ostanemo bez liječnika. U suradnji s našim doktorima koncesionarima za sada uspijevamo pokriti cijelo područje i stanovnicima osigurati potrebnu zdravstvenu skrb. Nije nam lako, ali trudimo se i dajemo sve od sebe - naglasila je Lešić.

Lešić pojašnjava kako imaju mala sela, male timove, polovične prihode, a dvostruke izdatke. U takvim je uvjetima jako teško funkcionirati jer su rashodi na dva mjesta mora se voditi računa o obje ordinacije, kao da je jedna, a zapravo je svaka za sebe.

-- Mi se stalno otvaramo i pružamo mogućnost zapošljavanja, ali kandidati se ne javljaju. Svejedno smo uporni u potrazi za liječnicima i nećemo se prestati boriti i tražiti pa ćemo vidjeti - zaključuje Luca Lešić.

U srpnju iduće godine na snagu stupa Direktiva EU-a po kojoj će se ubuduće u obiteljskoj medicini moći zapošljavati samo liječnici sa završenom specijalizacijom iz tog područja, koja se stječe četverogodišnjom dodatnom edukacijom. U Hrvatskoj trenutačno od 2330 obiteljskih liječnika njih oko 1100 ima završenu specijalizaciju, pa se deficit liječnika tek očekuje u narednim godinama.  

Pročitano 896 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI